Ugrás a tartalomra

Ez történt a márciusi testületi ülésen

2018. március 26. hétfő
A tavasz első testületi ülésén, március 22-én gratuláltak az állami kitüntetésben részesült Zsirai Lászlónak, valamint köszöntötték a hónap művészét. Szó volt többek közt a Campona megújításáról, valamint elfogadták a kerületi katasztrófavédelmi őrs éves beszámolóját is.
Ez történt a márciusi testületi ülésen

Karsay Ferenc polgármester gratulált Zsirai Lászlónak, a kerületben élő írónak, költőnek, aki magas színvonalú munkája, példamutató tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült március 15. alkalmából. Köszöntötték a hónap művészét, Huber József szobrász- és festőművészt, akinek több neves alkotása díszíti kerületünk intézményeit, például Vén Emil szobra a Budai Nagy Antal Gimnáziumban, vagy Hajós Alfréd portréja a Kolonics György Általános Iskolában.

A kerület szempontjából örvendetes tény, hogy egyre több gyermek születik Budafok-Tétényben, így a bölcsődei férőhelyek bővítése is folyamatosan napirenden van, ám emellett megoldást jelenthet egy most megszavazott rendeletmódosítás is. Eszerint a bölcsődei játszócsoportra, valamint az időszakos gyermekfelügyeletre vonatkozó térítési díjakat jelentősen csökkentik, ha azt legalább napi két órában veszik igénybe, és a szülő igazolni tudja, hogy munkavégzés miatt él a lehetőséggel.

Elfogadták az Egyesített Óvoda Alapító Okiratának módosítását, mely az esélyegyenlőséget hivatott segíteni. Az óvodai alkalmazotti és szülői közösségek egyetértésével szeptember 1-től több kerületi tagóvoda is fogadja azokat a gyermekeket, akik sajátos nevelést igényelnek, de szakértői vélemények alapján együtt nevelhetők ép társaikkal, így például a hallássérült, valamint az autizmus spektrumzavarral élőket. Ez a pedagóguslétszám bővítésével is jár: további öt, a sajátos nevelési igényű gyermekek sérülésspecifikus ellátását segítő pedagógiai asszisztens állhat munkába.

A képviselők döntöttek arról is, hogy továbbra is támogatják a Halacska Református Óvodát, hiszen az sikeresen részt vállal az önkormányzat által kötelezően ellátandó óvodai nevelésből.

A testület döntése nyomán kiemelt fejlesztési területté nyilvánították a Campona bevásárlóközpontot. Ez lehetővé teszi, hogy a pláza teljeskörűen megújuljon, az épület előtt pedig rendezett közösségi tér alakuljon ki, a tulajdonos tervei szerint a lehető leghamarabb.

Elfogadták a kerületi rendőrkapitányság beszámolóját — Dr. Bató András rendőr alezredes március 10-én megtartott évértékelőjéről itt tájékozódhat, a képviselő-testület számára benyújtott beszámolót pedig itt érheti el.

Elfogadták a Budafoki Katasztrófavédelmi Őrs tavalyi évről szóló beszámolóját is. Eszerint 2017-ben összesen 451-szer riasztották őket, melyek között nem volt kiemelkedő káresemény. Közösségi szolgálat keretében több diákot is fogadtak, akik összesen 270 órát töltöttek a laktanyában. Beszámolójában Ott János tűzoltó őrnagy, őrsparancsnok kiemelte az önkormányzat támogatását, amelynek köszönhetően új ügyintéző gépjárműre cserélhették a régi Lada Nivát.

A Demokratikus Koalíció képviselője interpellációjában azzal vádolta az egyik kerületi gimnázium igazgatóját, hogy kötelességmulasztása miatt nem fogadhatja az intézmény alapítványa a szülők 1%-os felajánlását. A polgármester megbízásából Sebes Gábor, az Oktatási, Kulturális és Testvérvárosi Bizottság elnöke válaszolt. Elmondta, hogy az igazgató nem képviselője és nem kurátora az alapítványnak, és az alapítványi ügyintézés nem munkaköri kötelessége. A jelenlévő szülők zajongással jelezték nemtetszésüket, az egyik párt képviselőjelöltje pedig molinó kifeszítésével próbálta megzavarni a testületi ülést.

A testületi ülésekről készült jegyzőkönyvek és a részletes napirendek itt érhetők el.