Ugrás a tartalomra

Parkolási rend - Gyakori kérdések

1. A két évvel ezelőtti konzultáción az itt lakók többsége elutasította, hogy fizetős legyen a parkolás a XXII. kerületben. Azért azonban, hogy a kialakult áldatlan állapotokon segíteni tudjunk, önkormányzatunk különféle behajtási és parkolási korlátozásokat vezet be Budafok-Belváros több utcájában. Az önkormányzat célja, hogy minden helyben lakónak kényelmes és átlátható legyen a szabályozás. Mi a kényelmes és átlátható szabályozás?

Az új parkolási rend létrehozásával az volt a cél, hogy élhetőbbé tegyük a belvárost. Gondolva mind az itt lakók és itt dolgozók érdekeire, mind pedig az ide vásárolni vagy valamilyen szolgáltatást igénybe venni igyekvők szempontjaira. Mindenkinek legyen lehetősége parkolni: annak is, aki rövid időre szeretne megállni, és annak is, aki hosszabb ideig. Vannak tehát korlátozással érintett és korlátozásmentes helyek egyaránt. Utóbbiak segítségével az itt lakók a saját házuk közelében is találhatnak egész napos parkolási lehetőséget. A belvárosi utcák érintett szakaszain az időkorlátos parkolás többnyire csak munkanapokon 10.00–15.00 óra között van érvényben, így az ott lakók késő délutáni, esti, éjszakai parkolását ez nem korlátozza.
A változásokról a kihelyezett táblák is tájékoztatnak, és részletes információkat közölt az önkormányzat különféle (online és nyomtatott) formákban.

 

Miért jó ez az új parkolási rend?

A parkolási rend célja, hogy ne tudják az egész napra elfoglalni az összes Budafok-belvárosi parkolóhelyet. Tehát jusson hely az itt lakóknak és a Budafok-belvárosba rövidebb időre érkezőknek: akik ügyintézni, orvoshoz, vásárolni jönnek, vagy például bölcsibe, oviba, iskolába hozzák a gyermekeiket. Budafok belvárosa ugyanis az elmúlt években szinte P+R parkolóvá vált, a reggel ideérkezők egész napra elfoglalták a parkolóhelyeket, napközben szinte lehetetlen volt parkolóhelyet találni. Az új parkolási rend bevezetésére ezért volt szükség.

 

Kinek jó ez az új parkolási rend?

- Az itt lakóknak, mert ha hazaérkeznek a munkából,  van hol parkolni. Pl. a Leányka utcában még este 7-kor is lehet parkolóhelyet találni, korábban ez teljesen lehetetlen volt.

- A Budafok-belvárosba orvoshoz jövőknek, mert a szakrendelő, háziorvosi rendelő közelében találnak időkorlátos, nekik szánt parkolóhelyeket, ahol napközben csak 3 órán át szabad parkolni, tehát mások nem tudják egész napra elfoglalni a parkolóhelyeket.

- A hivatali ügyeket intézőknek, mert a kormányablaknál, Városházánál     találnak időkorlátos, nekik szánt parkolóhelyeket.

- A vásárolni, étterembe vagy éppen fodrászhoz ide érkezőknek, mert a piacnál és a belváros más pontjain nekik szóló, időkorlátos parkolóhelyek várják őket, ahol 2 vagy 3 óra a maximális parkolási idő.

- A gyermekes szülőknek, akik bölcsődébe, óvodába, iskolába viszik a gyermekeiket. Számukra az intézmények közelében legfeljebb 30 perces várakozási időt engedő parkolóhelyek állnak rendelkezésre, reggel 6-tól este 6-ig. Így ezeket a helyeket nem foglalhatják el egész napra vagy hosszabb időre mások.

 

Mit jelentenek a táblák?

A táblák a KRESZ szerint értelmezhetők. De hogy ne kelljen bújni a szabálykönyvet, összeállítottunk egy kis sillabuszt (ide és ide kattintva érhető el), amely segít értelmezni őket azoknak is, akik számára ez egyébként nehézséget okozna. Kellemes böngészést kívánunk hozzá!

 

2. A Leányka lakótelepen lakom. Mit kell tennem, hogy a személygépkocsimmal ott parkolhassak a „Behajtani tilos – kivéve engedéllyel” táblával érintett területen?

Behajtási engedélyt kell kérnie a kerületi önkormányzattól. Ez esetben a tilalommal érintett időszakban (munkanapokon 17.00–21.00 óra között) is behajthat és parkolhat is ott. Parkoláskor az érvényes engedélyt a szélvédő mögött jól látható módon el kell helyeznie.
A más, tehát a tilalommal nem érintett időszakokban szabadon behajthat és parkolhat bárki, de be kell tartania a többi tábla előírásait és a KRESZ szabályait.
A „18.00–08.00 óra között csak személygépkocsival szabad parkolni” szabályt az e tábla hatálya alá tartozó területeken mindig és mindenkinek be kell tartania: még akkor is, ha az adott gépjárműre van behajtási engedélye! A jelzett időszakban (18.00–08.00) nem parkolhat ott olyan jármű, amely nem minősül személygépkocsinak.

 

3. A Leányka lakótelep páros oldali parkolójában ki van téve egy P tábla, amely 18.00 és 08.00 között csak személyautók számára teszi lehetővé a parkolást. Ott lakóként kaptam behajtási engedélyt a haszongépjárművemre, ezért arra nem vonatkozik a „BEHAJTANI TILOS” tábla. Parkolhatok-e ott ezzel a járművel 18.00 és 8.00 óra között?

Nem. A „BEHAJTANI TILOS” tábla miatt kiadott behajtási engedély a BEHAJTÁST teszi lehetővé. A többi tábla ettől függetlenül érvényes a behajtási engedélyt megkapott járművekre, használóikra is, tehát a többi szabályt, tábla előírásait is be kell tartani. Amennyiben a „Várakozóhely” (P) tábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla azt jelzi, hogy a várakozóhely kizárólag bizonyos járművek (pl. csak személygépkocsik) részére van fenntartva, akkor a KRESZ 17. § (1) bekezdés e.) pontja alapján csak ezen járművek számára engedélyezett a parkolás. Tehergépjárművel (vagy más, személygépkocsinak nem minősülő járművel) tehát ezen a helyen 18.00–08.00 óra között nem parkolhat sem Ön, sem más. Akkor sem, ha van behajtási engedélye!

 

4. Helyi lakosként ha a kocsinkat a Kossuth Lajos utcában, az utcán parkoltatjuk (hétköznap BKV-val járunk), hogyan tudjuk jelezni az önkormányzatnak, hogy ne kapjunk büntetést az időkorlátos helyeken?

A Kossuth Lajos utcában is van olyan terület, ahol korlátozás nélkül lehet parkolni. Engedélyt sajnos az időkorlátos parkolás esetében nem lehet adni, ezt a fővárosi forgalomtechnikai kezelő Budapest Közút nem engedélyezte.

 

5. A lakcímkártya nem a korlátozott területre szól, behajthatok-e a lakó-pihenő övezetbe?

A KRESZ 39/A §-a szerint Lakó-pihenő övezetbe – a „Lakó-pihenő övezet” jelzőtáblától a „Lakó-pihenő övezet vége” jelzőtábláig terjedő területre – csak a következő járművek hajthatnak be:
a) kerékpár,
b) az ott lakókat vagy az odalátogatókat szállító személygépkocsi, a személygépkocsi kivételével a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, a betegszállító gépjármű, motorkerékpár, a motoros tricikli és ezekhez kapcsolt pótkocsi, segédmotoros kerékpár, állati erővel vont jármű és kézikocsi, a kommunális szemét szállítására szolgáló jármű, továbbá az oda áruszállítást végző, legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi,
c) az ott lakók és odaköltözők költöztetését végző tehergépkocsi,
d) az odalátogatókat szállító autóbusz,
e)az oda építő- és tüzelőanyagot szállító tehergépkocsi és hozzákapcsolt pótkocsi;
f) az út és közmű építésére vagy fenntartására, köztisztasági, rendvédelmi, betegszállítási, közegészségügyi feladat, illetőleg postai gyűjtő és kézbesítő szolgálat ellátására szolgáló jármű, ha ez feladata ellátása érdekében elkerülhetetlen;
g)a mozgáskorlátozott személy által vezetett, vagy az őt szállító jármű és annak vezetője.

 

6. Ilyen a világon nincs, hogy nem parkolhatok a saját tulajdonom előtt.

A világ számos országának sok városában – így Magyarországon és Budapesten máshol is – vannak korlátozott várakozási övezetek, útszakaszok. Ez bevett gyakorlat a forgalom- és parkolásszabályozásra. A korlátozott területeken lehet parkolni, az időkorlát betartásával. Szintén tud várakozni, a KRESZ szabályainak betartásával, a korlátozásmentes útszakaszokon – ilyenek mindenfelé vannak a belvárosban, tehát biztosan talál időkorláttal nem érintett útszakaszt a lakóhelye közelében.

 

7. A Leányka utcai páros oldali toronyházak mögött lévő területen is 16.00 és 8.00 óra között csak személygépkocsival lehet majd parkolni? A Leányka utca 36. sz. mögötti, a vasúthoz közel eső parkolóhoz nem tették ki azt a táblát, amely szerint 16.00 és 8.00 óra között csak személyautók parkolhatnak. Nagyon fontos lenne, hogy erre a területre is legyen korlátozás, mert az itt lakóknak lehetetlen a parkolás. Van erre lehetőség?

A kihelyezett tábla az egész területre vonatkozik.

 

8. Az új parkolási rend az adott területen dolgozókat hogyan érinti? A Kossuth Lajos utcában dolgozom. A Magdolna vagy a Kossuth L. utcában parkolok. Továbbra is szeretnék ott parkolni a munkanapjaimon, reggeltől estig. Lehetséges ez? Ez esetben engedélyt kell majd kérnem? Nekem kell majd kérvényezni vagy a munkáltatónak? Anyagi vonzata lesz?

Budafok belvárosa az elmúlt években szinte P+R parkolóvá vált, reggelente egész napra elfoglalták a parkolóhelyeket, szinte lehetetlenné vált a parkolás. Ezért új parkolási rend bevezetése vált szükségessé. Azonban a korlátozással érintett útszakaszokon kívül számos olyan további útszakasz/terület van, ahol a KRESZ szabályainak betartása mellett továbbra is korlátozás nélkül lehet parkolni. A Kossuth Lajos utcában is több hosszú útszakasz ilyen. Engedélyt sajnos az időkorlátos parkolás esetében nem lehet adni, ezt a fővárosi forgalomtechnikai kezelő Budapest Közút nem engedélyezte.

 

9. A Kossuth Lajos utcában lakom, eddig a környéken parkoltam az autómmal. Tény, hogy a lakásommal szemben csak akkor tudtam megállni, ha késő este értem haza. Most ott időkorlátos parkolás van, hol tudok parkolni a közelben, akár egész nap? Az új parkolási rend, bár a helyi lakosok érdekeire is hivatkozik, mégsem tesz kivételt a helyben lakóknak, hogy 3 órán túl is parkolhassanak lakóhelyük közelében. Van-e ilyen terv, volna-e erre lehetőség, pl. parkolási engedély bevezetésével?

Budafok belvárosa az elmúlt években szinte P+R parkolóvá vált, a reggel ideérkezők egész napra elfoglalták a parkolóhelyeket, napközben szinte lehetetlen volt parkolóhelyet találni. Az új parkolási rend bevezetésére ezért volt szükség. Célunk valóban az itt lakók érdekeinek védelme is, azonban kivételt sajnos az időkorlátos parkolás alól nem lehet adni, ezt a fővárosi forgalomtechnikai kezelő Budapest Közút nem engedélyezte. A helyi lakosok számára viszont a korlátozással érintett útszakaszokon kívül számos olyan további útszakaszt/területet hagytunk meg, ahol a KRESZ szabályainak betartása mellett továbbra is korlátozás nélkül lehet parkolni. A Kossuth Lajos utcában is több hosszú útszakasz ilyen, tehát a lakóháza viszonylagos közelségében mindenki találhat korlátozásmentes helyet napközben is. Az időkorláttal érintett időszakot pedig igyekeztünk úgy kialakítani (többnyire, így a Kossuth Lajos utcában is munkanapokon 10.00–15.00 óra között), hogy ez lehetetlenné tegye az egész napos P+R parkolást, de az ott lakóknak késő délutántól reggelig lehetőségük legyen parkolni.

 

10. Miért baj a P+R? Budafok ebből a szempontból kiemelt helyzetben van, mivel szerencsére rengeteg közösségi járat van, ami innen indul, vagy itt megy át, tehát kiemelt szempont, hogy legyen elég P+R parkoló. Miért nem engedik a P+R parkolást, miért nem bővítik ezeket a lehetőségeket?

Nem a P+R parkolással van a baj, az támogatandó dolog, de nem mindegy, hol. Az a cél, hogy minél kijjebb tegyék le az autót és szálljanak át közösségi közlekedésre, mert akkor kevésbé terhelik az úthálózatot, környezetet. Az elmúlt időszakban számos P+R parkolóhely létesült kerületünkben, jócskán van ilyen a belvárosban is. A probléma abból fakad, hogy nemcsak ezeket a parkolóhelyeket használják P+R-ként, hanem a belvárosban lévő további parkolóhelyeket is, ezzel akadályozva, nehezítve azt, hogy az adott területen lakók az ingatlanjaik közelében tudjanak parkolni, vagy az ide rövid időre érkezők parkolóhelyet találjanak. Ugyanis a szolgáltatások és kereskedelem igénybevételét is akadályozza, ha a P+R jellegű parkolás foglalja el egész nap a helyeket, ezzel a helyi gazdaságot is nehéz helyzetbe hozva. A célunk tehát a parkolás – így a P+R – szabályozott keretek közé terelése.

 

11. Vidékről járok be ide dolgozni. Kaphatok-e, illetve kitől kérhetnék parkolási engedélyt? Hogyan tudok napközben parkolni?

Parkolási engedélyt nem tudunk kiadni, mert az időkorlátos parkolásnál a fővárosi forgalomtechnikai kezelő Budapest Közút nem engedélyezi. Azonban a korlátozással érintett útszakaszokon kívül számos olyan további útszakasz/terület van, ahol a KRESZ szabályainak betartása mellett továbbra is korlátozás nélkül lehet parkolni.

 

12. Amikor este hazaérünk, nincs szabad hely a Leányka utcai parkolókban. Mielőtt ezt a korlátozást bevezették, volt lehetőség 1-2 utcával arrébb parkolnunk (pl. Duna utca). Azonban most a környező utcákból is „ki lettünk tiltva”, így volt olyan nap, hogy olyan helyen kellett hagyni a kocsit, ahol még nappal sem szívesen hagynám. Van-e erre megoldás?

Miért nem lehetséges, hogy az itt lakók kapnak egy megállási engedélyt az önkormányzattól (szélvédő mögé kéne rakni), hogy továbbra is bármelyik korlátozott utcában parkolhassanak időkorlát nélkül?

A Leányka utcai parkoló környezetében lévő utcáknál munkanapokon 15.00 vagy 17.00 óráig van érvényben az időkorlátos parkolás, így az esti, éjszakai parkolás terén nincs változás, azaz ebben az időszakban senki nem lett „kitiltva”. A parkolási rend tervezése során többször egyeztettünk Budapest Közút Zrt.-vel mint forgalomtechnikai kezelővel ez ügyben, azonban nem engedélyezték az időkorlátos parkolás alóli kivételt. Így engedélyt sajnos az időkorlátos parkolásnál nem lehet adni.

 

13. A parkolási korlátozások a panelházak parkolóiba irányították az autósokat. A Kossuth Lajos utcai panelházak parkolói váltak például az ügyintézés miatt a kormányablakba érkezők parkolójává is. Miért hoztak ilyen szabályt?

Aki a kormányhivatalba jön ügyet intézni, annak az időkorlátos parkolás áll rendelkezésére, közvetlenül a kormányablak közelében. Tehát e tekintetben éppen javult a helyzet: az oda igyekvők vélhetőleg könnyebben találnak parkolóhelyet, mert az időkorlát miatt azokat nem tudják elfoglalni egész napos parkolással. Azaz nem kényszerülnek a panelházak parkolóiba, szemben az eddigiekkel, amikor ez gyakran megeshetett.

 

14. A Mária Terézia és a Kossuth Lajos utcai panelház környékén egyetlen mozgássérült-parkoló sincsen. Miért?

Jelenleg az OTP épülete és a Mária Terézia utca 20–22. sz. épület mögötti kis útszakasz között van kijelölt mozgáskorlátozott-parkolóhely. E parkolóhely kijelölésében a Budapest Közút Zrt. – mint forgalomtechnikai kezelő – az illetékes. Amennyiben konkrét igény van további mozgáskorlátozott-parkolóhely kijelölésére, akkor a  pontos helyszínt tudjuk továbbítani  a forgalomtechnikai kezelőnek, és kérni a mozgáskorlátozott-parkolóhely kijelölését.

 

15. A Magdolna utcában továbbra is sok autó közlekedik a reggeli forgalomban az iskolába. A „behajtani tilos, kivéve engedéllyel” korlátozás miért csak 10.00 és 11.00 óra között van munkanapokon?

A Magdolna utcában bevezetett behajtási korlátozással az egész napos P+R jellegű parkolást akartuk megakadályozni. Minél kisebb korlátozással szerettük volna elérni ezt a célt, ezért a Magdolna utca Savoyai tér és Hosszúhegy tér közötti szakaszán mindössze egy órára vezettünk be engedélyes behajtási korlátozást, munkanapokon 10.00 és 11.00 óra között. Ezzel meg tudjuk akadályozni az egész napos parkolást, ugyanakkor nem korlátozzuk fölöslegesen az ott lakókat, illetve azokat, akiknek ott lenne dolga reggel vagy délután. A bevezetett parkolási rend alapvetően a parkolás szabályozására vonatkozik, forgalomkorlátozás, pl. az iskolához való bejutás megakadályozása nem szerepelt a célok között.

 

16. Miért nem tiltják meg a Magdolna utca szűk (trafóház környéki) szakaszán a megállást, várakozást, kivéve az engedélyes ott lakók, a kapuk előtt?

A Magdolna utca szűk (trafóház környéki) szakaszán a páratlan oldalon mintegy 25 méteren megállási tilalom van érvényben. A páros oldalon, a 24. szám és a trafóház közötti szakaszon is terveztük a megállást tiltani, azonban az utca adottsága alapján, a 22–24. szám környezetében a táblát egyelőre nem tudtuk közterületen szabályosan elhelyezni, erre vonatkozóan keressük a megoldást.

 

17. Az új szabályok szerint csak az egészségügyi dolgozók (védőnők, orvosi rendelők alkalmazottai) hajthatnak be a Szent István téri villamosmegálló melletti parkolórészre. Ezzel kevesebb lehetőségük van a parkolásra a pácienseknek, ügyfeleknek, akik a rendelőkbe vagy más szolgáltatókhoz szeretnének eljutni. Nem indokolatlan ez? Lehetne csak pár parkolóhelyre, illetve csak munkaidőre alkalmazni a korlátozást?

A jelenlegi szabályozást módosítani fogjuk, munkanapokon 7.00–17.00 óra között lesz érvényes. A páciensek, ügyfelek parkolási esélye pedig jelentősen javult az új szabályozással, hiszen a szakrendelő környezetében közel 50 időkorlátos parkolóhelyet alakítottunk ki. Még korábban kialakítottunk murvás parkolót a MÁV-tól bérelt területen, a Pécsi utca és a Duna utca csomópontjánál, az aluljáró mellett.

 

18. A Duna utcában dolgozom. Az utcában időkorlátos parkolási rend van. Hogyan tudok munkaidőm alatt egész nap ott parkolni? Kaphatok-e erre engedélyt?

A Duna utca környezetében számos olyan további útszakasz/terület van, ahol a KRESZ szabályainak betartása mellett továbbra is korlátozás nélkül lehet parkolni. Ilyen – sok más mellett – a még korábban kialakított murvás parkoló is a MÁV-tól bérelt területen, a Pécsi utca és a Duna utca csomópontjánál, az aluljáró közelében.

 

19. Aki egészségügyi dolgozóként, pl. szakrendelőben vagy gyógyszertárakban dolgozik, milyen módon tud ingyenes parkolási lehetőséget igényelni? Mert azokon a területeken is időintervallum lesz, viszont a dolgozók nem P+R-ként használják.

Az időkorlátos parkolóhelyek számához viszonyítva jelentős számú olyan parkolóhely áll rendelkezésre, melyet kizárólag az egészségügyi dolgozók használhatnak. A Duna utca páros oldalánál, a szakrendelő közelében a korábbihoz képest növeltük az egészségügyi dolgozók számára fenntartott parkolóhelyek számát. Ezenkívül pedig a közelben számos további parkolóhely áll rendelkezésre, melyet nem érint a korlátozás. Ilyen – sok egyéb mellett – a még korábban kialakított murvás parkoló is a MÁV-tól bérelt területen, a Pécsi utca és a Duna utca csomópontjánál, az aluljáró közelében.

 

 21. A Leányka utcai garázsokat (66 db) hogyan lehet megközelíteni?20. A tapasztalat alapján kijelenthető, a parkolás tragikus az új rendszerrel is. Sokan jönnek Érdről például és lerakják a kocsit, hogy továbbmenjenek tömegközlekedéssel. A Törley tér kimaradt, és most oda rakják le az ingázók, mert az ingyenes. Terveznek-e valamit ez ellen? Miért lehet ott tárolni roncs autókat hónapokig?

Az időkorlátozással érintett útszakaszok mellett számos olyan további útszakaszt/területet hagytunk, ahol a KRESZ szabályainak betartásával továbbra is korlátozás nélkül lehet parkolni, éppen az ott lakók érdekében is. Ilyen a részben időkorlátos Anna utca melletti Törley tér is, ahol szabadon lehet parkolni.
Amennyiben időkorlátos parkolást vezetnénk be a Törley téren, abban az esetben az ott lakókra is vonatkozna a szabályozás.
A roncs autó hónapokig tartó tárolása akkor fordulhat elő, ha a gépjárműnek 2020. március 11. és 2020. július 3. vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. közötti időszakban járt volna le a forgalmi engedélye, amikor a veszélyhelyzet miatt az okmányok – így a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idő is – érvényessége meghosszabbodott (ld. 2021. évi CXXX. törvény a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről 12. §). Ezért csak június 30-át követően lehetett a gépkocsin értesítést elhelyezni, majd az abban szereplő határidő lejárta után lehet a gépjárművet elszállíttatni.

 

21. A Leányka utcai garázsokat (66 db) hogyan lehet megközelíteni?

Ez gyalog és kerekeken is történhet. Utóbbi azok számára lehetséges, akik kérnek behajtási engedélyt, és jogosultságuk okán kapnak is ilyet: ők járművel is behajthatnak.

 

22. Hol kérhetek „behajtási engedélyt”?

A kerületi Városháza (Polgármesteri Hivatal) Városfejlesztési és -üzemeltetési Irodáján.