Ugrás a tartalomra

Választási ügyintézés

                                                                                                         EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁS

                                                                                                         HELYI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS

                                                                                                    NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS

 

Tisztelt Választópolgárok!

Magyarország Köztársasági Elnöke 2024. június 9. (vasárnap) napjára tűzte ki az Európai Parlament tagjainak és a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2024. évi választását. A nemzetiségi önkormányzati képviselők választását a Nemzeti Választási Bizottság ugyanerre a napra tűzte ki. A szavazóhelyiségben szavazni 2024. június 9. 6.00 órától 19.00 óráig lehet.

A választási kampány 2024. április 20-án 0 órától 2024. június 9. 19.00 óráig tart.

Az alábbiak szerint felhívjuk a Tisztelt Választópolgárok figyelmét a hamarosan lejáró, fontosabb határidőkre és tudnivalókra.

 

 

Átjelentkezés

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásán a tartózkodási helye szerinti településre történő átjelentkezéssel az a választópolgár tud szavazni, aki 2024. február 11-én és az átjelentkezésre irányuló kérelme elbírálásakor ugyanazon tartózkodási hellyel rendelkezik és a tartózkodási helyének érvényessége legalább a szavazás napjáig tart. Az Európai Parlament tagjainak választásán azonban a választópolgár bármely településre átjelentkezhet és az átjelentkezettek számára kijelölt szavazókörben adhatja le a szavazatát.

Átjelentkezésre irányuló kérelmet legkésőbb 2024. május 31. 16 óráig lehet benyújtani, mely kérelmet a választópolgár 2024. május 31. 16 óráig módosíthatja, illetve 2024. június 7. 10 óráig visszavonhatja.

Az átjelentkezésről bővebb tájékoztatás, illetve a kérelmek formanyomtatványai az alábbi linken érhetőek el: https://www.valasztas.hu/atjelentkezesi-kerelem-benyujtasa

 

 

Mozgóurna igénylése

Az a választópolgár, aki a szavazóköri névjegyzékben szerepel, de egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, hogy ott adja le szavazatát, mozgóurnát kérhet.

Mozgóurna iránti kérelem benyújtásának módjairól, az egyes módokhoz igazodó határidőkről, valamint a kérelem kötelező adattartalmáról bővebb tájékoztatás, illetve a kérelem formanyomtatványa az alábbi linken érhetőek el: https://www.valasztas.hu/mozgourna-igenylese

 

 

Külképviseleti névjegyzék

Amennyiben a szavazás napján külföldön tartózkodik, lehetősége van arra, hogy valamelyik külképviseleten adja le szavazatát. Ha a választópolgár külképviseletre kéri át magát, akkor kérelme csak az Európai Parlament tagjainak választására terjed ki.

Bővebb tájékoztatás, illetve a kérelem formanyomtatványa az alábbi linken érhetőek el:  https://www.valasztas.hu/kulkepviseleti-nevjegyzekbe-veteli-iranti-kerelem-benyujtasanak-szabalyai

 

 

Segítség a fogyatékossággal élők szavazásához

A fogyatékossággal élő választópolgár akadálymentes szavazóhelyiséget, valamint Braille-írásos szavazósablon alkalmazását igényelheti, illetve a korábbi igényét visszavonhatja. A szavazóhelyiségben és a mozgóurnás szavazás során Braille-írással ellátott szavazósablon alkalmazását a fogyatékossággal élő választópolgár legkésőbb 2024. május 31. 16 óráig igényelheti. Az akadálymentes szavazóhelyiségben történő szavazás iránti kérelmet pedig legkésőbb 2024. június 5. 16 óráig nyújthatja be.

Bővebb tájékoztató az alábbi linken érhető el: https://www.valasztas.hu/segitseg-a-fogyatekossaggal-elok-szamara

 

 

Nemzetiségi névjegyzék

Minden magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár, aki valamely, Magyarországon honos nemzetiséghez (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) tartozik, kérheti, hogy a központi névjegyzékben kerüljön feltüntetésre a nemzetiséghez tartozása. A nemzetiségi választópolgárkénti regisztráció a már kitűzött választásra akkor érvényesül, ha legkésőbb 2024. május 31. 16 óráig beérkezik a kérelem. A nemzetiségi regisztráció törlése a már kitűzött választásra akkor érvényesül, ha legkésőbb 2024. május 31. 16 óráig beérkezik a kérelem.

Bővebb tájékoztató az alábbi linken érhető el: https://www.valasztas.hu/nemzetisegi-nevjegyzekbe-vetel-iranti-kerelem-benyujtasanak-szabalyai

 

 

Választási értesítő

Amennyiben Ön nem kapott értesítést, akkor a Helyi Választási Irodától személyesen igényelhet választási értesítőt, amely ügyintézéshez a lakcímkártya hátoldalán található személyi azonosító számra van szüksége.

Mindazonáltal tájékoztatjuk a Tisztelt Választópolgárokat, hogy az értesítő megléte nem feltétele a szavazásnak, ezért amennyiben nincs lehetősége a személyes ügyintézésre és kizárólag arra lenne kíváncsi, hogy hol tud majd szavazni, akkor telefonon is tájékoztatást tud adni a Helyi Választási Iroda arról, hogy melyik szavazókör névjegyzékében szerepel.

 

 

A választással kapcsolatban további részletes tájékoztatásért látogassa meg a www.valasztas.hu weboldalt, vagy forduljon a Polgármesteri Hivatalban működő helyi választási irodához.

 

A Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Helyi Választási Iroda elérhetőségei:

cím:                                  1221 Budapest, Városház tér 11.

telefonszám:                    06-1/229-2611

e-mail cím:                       valasztas@bp22.hu

választási ügyintézés:     névjegyzéki kérelmekkel összefüggő ügyintézés munkanapokon:  Hétfő: 8-18

                                                                                                                                                                   Kedd: 8-16

                                                                                                                                                                   Szerda: 8-18

                                                                                                                                                                   Csütörtök: 8-16

                                                                                                                                                                   Péntek: 8-14

 

 

Helyi Választási Iroda