Ugrás a tartalomra

Ez történt a júniusi testületi ülésen - Videóval frissítve!

2019. június 27. csütörtök
A képviselők a június 20-i ülésén döntöttek a részvételi költségvetés bevezetéséről. A kerület három városrésze – Budafok, Budatétény és Nagytétény – lakossága 100-100 millió forint elköltésére tehet majd javaslatot.
Ez történt a júniusi testületi ülésen - Videóval frissítve!

A testület döntött a részvételi költségvetés bevezetéséről. A részvételi költségvetés lehetőséget biztosít a helyi lakosok számára, hogy a település éves költségvetésének egy meghatározott részére — jelen döntés szerint városrészenként 100-100 millió forintra — javaslatot tegyenek. Így megvalósulhatnak olyan projektek, melyek nagyobb anyagi ráfordítást ugyan nem feltétlenül igényelnek, viszont a település lakói számára jelentős életminőségbeli javulást hoznak. Emellett az ajánlásoknak köszönhetően a város vezetése közvetlen visszajelzést kap a városlakók prioritásairól, melyek mentén értékelheti saját célkitűzéseit is. Projektjavaslatot bármely helyi lakos tehet majd a saját városrészére vonatkozóan az online platformon vagy nyomtatott adatlapon keresztül, az előzetesen meghatározott kategóriákban.

A képviselők döntése alapján az önkormányzat vissza nem térítendő támogatást kér a Miniszterelnökségtől további kerületi burkolatlan utak szilárd burkolattal való ellátásra. Az igényelt új támogatás mértéke csaknem 600 millió forint, ami mellé közel 400 millió önrészt biztosít az önkormányzat. Ebből mintegy háromezer folyóméternyi utat tudnak leaszfaltozni a közeljövőben, a már elkezdett és megpályázott útépítéseken felül. 

Döntöttek arról is, hogy csatlakoznak a WiFi4EU pályázathoz, amelynek keretében négy közterületi WiFi-pont telepítésével bővítenék tovább a kerületben az ingyenes internet-hozzáférést.

Az Egyesített Óvoda eddigi intézményvezetője, Horváthné Fűkő Zsuzsa nyugdíjba vonul. A képviselők elfogadták Malaczkovné Orbán Judit pályázatát a tisztségre, valamint újraválasztották Csepeliné Faragó-Tóth Gabriellát, az Egyesített Bölcsőde intézményvezetőjét, aki így újabb öt évig töltheti be beosztását.

A testületi ülés előtt köszöntötték a hónap művészét, mely címet e hónapban a Lampart Budafok Vegyeskarnak ítélték oda.  Az 1949-ben alakult kórus rövid időn belül Budafok, majd a XXII. kerület jelentős kulturális tényezőjévé vált. A kórus mostani céljai közt szerepel az énekkar hagyományainak ápolásán túl a megújulás és a kórusmuzsika eddig még kimaradt szépségeinek feltárása. Az elismerést Piróth Béla elnök, Vorel Ferenc titkár, Arnold Eszter karnagy, Kriesch András karnagy, Z. Juhász Irén korábbi karnagy és Budafoki Mária gazdasági felelős vette át Karsay Ferenc polgármestertől.

Budapest Főváros Közgyűlése idén két budafok-tétényi pedagógus részére adományozott Bárczy István-díjat, mely a legmagasabb szintű szakmai elismerés azoknak, akik hosszú éveken át kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a jövő generációjának neveléséhez, oktatásához, így a főváros fejlődéséhez. Ehhez az elismeréshez gratuláltak Bencze Péternek, a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetőjének, valamint Sinkovicsné Király Angélának, a XXII. kerületi Egyesített Óvoda szakmai intézményvezető-helyettesének.

Karsay Ferenc polgármester köszönetét fejezte ki azoknak a kollégáknak, akik munkájának eredményeként önkormányzatunk miniszteri elismerésben részesült a Szolgáltató Önkormányzat Díjátadó ünnepségen.

A testületi ülésekről készült jegyzőkönyvek és a részletes napirendek itt érhetők el.

Fotó: Horváth Tamás