Kirándulás Szentendrén

Időpont: 2016-10-26 09:00
Helyszín: Szentendre
További információ:

Délelőtt látogatás a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba, a magyarországi népi építészet, lakáskultúra és életmód legnagyobb gyűjteményébe.

Egy különleges vidéki hangulatba, a 100-200 évvel ezelőtti magyar vidék életébe tekintünk bele. A faluképbe rendezett tájegységek lakóházaiban, pajtáiban, műhelyeiben, templomaiban megelevenednek a hétköznapok és az ünnepnapok. Betekintünk a konyhai és a kerti munkálatokba, nagyanyáink konyhatitkaiba. A gazdasszonytól ötleteket kapunk a környezetkímélő háztartás fenntartására is. A gyógynövények változatos felhasználási módjaival ismerkedünk, ennek eredményeként otthon elkészíthetjük kenőcseinket, illóolajainkat. Láthatjuk a hagyományos sajtkészítés technikáját, részt veszünk a kenyér kemencés sütésében. Megismerjük a hagyományos mosás munkafolyamatát és a régi praktikákat. Elleshetjük a kötélverés, a gyertyamártás, a tímárok és a textilműhely fortélyait, és egy állattartó tanyagazda mindennapjait.

Belépődíj: 62-70 év közötti nyugdíjasoknak 1.000 Ft, 26-62 év közöttieknek 2.000 Ft.

Szentendre, a titokzatos, mediterrán kisváros

Délután séta a városban, jó idő esetén a Duna-parton is. Felfedezzük a belvárosban, viszonylag kis területen elhelyezkedő látnivalókat, a külön keresgélés nélkül feltáruló egyedi utcarészleteket, a múzeumok és galériák gazdagságát és megnézzük a Szamos Marcipán Kiállítás és Látványműhelyt.

Belépődíj: 500 Ft

Találkozás: 9.10-kor a HÉV Batthyány téri végállomásánál (a 9.18-kor Szentendrére induló HÉV mellett)