Kerület napja

Időpont: 2017-06-21 10:00 - 21:15
Helyszín: Piactér
További információ:

Záborszky Nándor születésnapján, június 21-én a Piactéren színes, egész napos programsorozat vár mindenkit az önkormányzat szervezésében. Mint ismert, Záborszky Nándor Budafok rendőrkapitánya és legendás polgármestere volt. 1922-ben került a budafoki rendőrkapitányság élére. Néhány esztendő leforgása alatt hatalmas megbecsülést szerzett Budafokon, ezért amikor a település 1926-ban elnyerte a városi rangot, számottevő többséggel választották meg a meghirdetett polgármesteri tisztségre.

Két mandátuma során, 1926-tól 1939-ig Budafok óriási fejlődésnek indult, felszámolták a barlanglakásokat, városi kislakások építése indult meg, elkészült az új városháza, több iskola, óvoda jött létre, elkészült a modern csatornahálózat, a postapalota, kialakult a piactér, valamint kiépült a világítási hálózat.

 

A néhai polgármester születésnapján számos érdekes programmal ünnepeljük meg a Kerület napját. Keresik például Budafok-Tétény ifjú tehetségét, a kerület erős emberét és a XXII. kerület jegyespárját! Rendeznek koncerteket és helytörténeti sétákat, és kihirdetik a kerületi gyerekrajzverseny eredményét is. További meglepetés lesz még, hogy ezen a napon jelenik meg először az a magazin, mely Budafok-Tétény, Budapest Bornegyede gasztronómiai és kulturális életét mutatja be.

 

A kerületi díjakat is ezen a napon vehetik át az Oroszlános Udvarban a jelöltek. A képviselők döntöttek, arról, hogy ezeket az elismeréseket ezentúl a kerület kiválóságairól nevezik el.

 

Az átadás után Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész játszik a közönségnek. A Piactéren június 21-én egész napos programsorozat várja a kerületi lakosokat. Leleplezik azt a szobrot is, mely a borfesztiválon a látogatók legtöbb szavazatát kapta. Este utcabálon szórakozhatunk, amelyhez a Madarak Zenekar szolgáltatja a talpalávalót.

 

(Viszkocsil Dóra)