Internet workshop a senior korosztálynak

Időpont: 2020-04-03 17:00 - 2020-04-10 17:00
Helyszín: klauzalhaz.hu
További információ:

Biztonságos internet

Szerdánként Csáki László tartja a szenior korosztálynak a Klauzál Házban a számítógépes oktatást. Vállalkozott arra, hogy on-line folytatja az órákat.

A videó megtekintéséhez kattintson ide:

https://www.youtube.com/watch?v=YzR12gzWch4

Az internet hasonlít az élet egyéb területeihez, tehát bőven akad benne érték és sajnos kártékony megnyilvánulás is. 

Az igazi értékeket, mindenki az érdeklődési körének megfelelően előbb utóbb megtalálja az interneten, itt most a védelemről, illetve  a kártékony hatások kiszűréséről lesz szó. 

Úgy gondolom, a résztvevők mindegyikének van már működő email-címe, amivel másokkal kapcsolatot tud tartani. Akinek esetleg még sincs még, keressen meg engem, szívesen segítek egy email cím létrehozásában. 

A kártevők jelentős hányada emaileken terjed ezt ne felejtsük el! Bárki, bármikor kaphat ismert vagy ismeretlen feladótól olyan tartalmú emailt, ami Önnek vagy a gépének kárt okozhat. 

Hogyan védekezzünk? 

Az első és legfontosabb szabály, hogy gépünkön mindig legyen telepített vírusvédelem. Akinek esetleg nincs a gépén ilyen, kérem értesítsen, azonnal és ingyenesen egy megfelelő antivírus programot segítek feltelepíteni a gépére. 

Ajánlatos a beérkező emailjeinket megnyitás ELŐTT alaposan megnézni, hogy ki küldte, mert ismeretlen feladótól származó email mindig gyanús. A Klauzál ház rendszer látogatói ismerik a régi történetet, miszerint a bakter úgy tanítja a fiát, hogy jegyezd meg fiam, abból még soha nem volt baj, ha le volt engedve a sorompó. 

Ki nem nyitott emailek nem tudnak károkat okozni, így az ismeretlen feladóktól érkező emaileket nyugodtan, KINYITÁS NÉLKÜL töröljék! 

Mindenkivel fordult már elő, hogy tévesen kattintott valamelyik lehetőségre (velem is, nem titok). Amennyiben ez történt és mégis kinyitottuk az emailt, ez önmagában még nem okoz komoly gondot. Tévesen megnyitott, rosszindulatú emailek esetében egy nagyon fontos szabályt, kérem, tartsanak be. Ez pedig az, hogy a kártékony emailek mindig tartalmaznak mellékleteket, sokszor csábító néven, pl.: Ön nyert a sorsolásunkon. Ezeket soha nem szabad komolyan venni, és igen ajánlott azonnal törölni. 

Igazi veszély akkor áll fenn, ha a melléklet kiterjesztése (ez a pont utáni 3-4 karakter) EXE, RAR, vagy ZIP, mert ezek biztosan olyan kártékony kódok, amik a mai vírusok ismeretében szinte kizárólag Önnek, vagy a gépének ártani szándékoznak. 

Rövid összefoglaló végére még egy tanács: 

Bankkártyájuk adatait soha senkinek, semmilyen csábító megkeresés esetében se adják ki senkinek! Az úgynevezett adathalász kártevők igyekeznek megtudni Öntől a bankkártyája adatait, hogy  utána visszaéljenek vele és a számláját fosztogassák. Megnyugtatásul: a banki rendszerek biztonságosak, az internetes bankolás nem veszélyes, csak akkor ha gondatlanok vagyunk és jogosulatlannak kiadjuk pl.: a PIN-kódunkat. 

Szívesen várom ötleteiket, javaslataikat, hogy legközelebb milyen témával foglalkozzunk, önkéntes karanténos időnket használjuk ki hasznosan és ötletesen. 

A Klauzál háznak pedig tiszteletteljes köszönt, azért, hogy ezekben a szokatlan időkben is gondol a szépkorúak színvonalas elfoglaltságára és tájékoztatására! 

Üdvözlettel: 

Csáki László 

 

Facebook link, ahol várom az üzeneteket:

https://www.facebook.com/groups/963234790718936/ 

Ennek az az előnye, hogy itt bárki tud nekem üzenetet hagyni, gondját akkor is meg lehet oldani, ha éppen nem vagyok online.