Ugrás a tartalomra

Zöldotthon, zöldétterem

2015. október 01. csütörtök
A környezettudatos szemléletmódot népszerűsítették a borfesztivál Civil Szigetén
Zöldotthon, zöldétterem

Az idei borfesztivál egyik újdonsága volt a Civil Sziget, ahol olyan, eddig kevéssé ismert szervezetek mutatkoztak be, amelyek a környezettudatosság és felelős életmód jegyében tevékenykednek.

Az egyik sátorban egyetemisták tájékoztatták a vendégeket az ELTE együtt a környezettudatos szemléletért szervezet munkájáról, az aktív környezet- és klímavédelemről, élőhelyteremtésről és a teljes körű szelektív hulladékgyűjtésről, míg a másikban a T-Art Alapítvány terapeutái irányításával a fesztiválozók megörökítették élményeiket egy vizuális térképen.

Szika Bettina a Felelős Gasztro-hőstől érkezett. Elmondta, hogy az ő szervezetük az éttermeket, vendéglátóhelyeket szeretné zöldebbé varázsolni.

– Eddig harminc vendéglátóhely nyerte el a Fenntartható Étterem minősítést és ezáltal a Felelős Gasztrohős Hálózati tagságot – tájékoztatta büszkén lapunkat Bettina.
A fiatalokból álló Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) munkatársai a külföldön végezhető munka lehetőségére hívták fel a figyelmet. Szervezetük a kalandra vágyó 18 és 30 év közöttieknek kínál lehetőséget karitatív vagy környezetvédő feladatok elvégzésére.

– Az önkéntes munkát vállaló fiatalok részére nyelvoktatást, utazási költséget, szállást, ellátást és némi zsebpénzt biztosít a program – tudtuk meg az EVS képviselőjétől.
A Hangák – Zöldre érett nők is az érdeklődőket várták. A civil vásárlási közösség úgy véli, az apró lépések is segítenek abban, hogy környezetkímélőbb életmódot folytassunk, ezért száz százalékban magyar áruval, környezetbarát termékekkel – tisztító- és mosogatószerekkel, kozmetikumokkal valamint autóápolási cikkekkel – látják el a mozgalomban részt vevő családokat, ám a profittal nem működésüket finanszírozzák, hanem jó célért dolgozó alapítványokat támogatnak.

A hangák segítségével az ide betérők olyan házi praktikákkal is megismerkedhettek, mint a kizárólag természetes anyagokból készült fürdőgolyó készítésével, amely szódabikarbóna, citromsav és olívaolaj keverékéből áll némi szárított gyógynövénnyel és illóolajjal megbolondítva. (Tamás Angéla)

(VH)