Ugrás a tartalomra

Vörösboros ételek a bográcsban

2015. szeptember 13. vasárnap
Hústál nyert, de más remek finomságok is rotyogtak a bográcsban a főzőversenyen
Vörösboros ételek a bográcsban

Az idei főzőversenyen 11 csapat mérte össze tudását a borászati iskola tangazdaságában. Érkeztek baráti társaságok, civil szervezetek és pártok is. A versenyen a részvételnek egyetlen feltétele az volt, hogy vörösbornak szerepelni kell az ételekben.

A reggeli órákban minden csapat elfoglalta a helyét és elkezdte az előkészületeket. A férfiak fát aprítottak és húst vágtak, a hölgyek és a gyerekek a zöldségek pucolásában és szeletelésében segédkeztek. Sok csapatnál már 10 órakor látható volt a bográcsban, hogy milyen étel készül. Többen választották a vörösboros pörköltet és a tokányt, amit minden csapat a maga ízlésére formált. A Budafoki Mentők csapata először indult ezen a versenyen, ők szarvaspörköltet készítettek. Havasi Gábor mentőápoló elárulta, a húshoz villányi kékfrankost töltöttek, attól lett jobb az íze. A főzést hárman kezdték el, de mire elkészült az ebéd, a többi kolléga is befutott. Megtudtuk azt is: idén először a mentőszolgálat biztosította a mozgóőrséget a borfesztiválon, megerősített szolgálattal. A versenyen hattagú zsűri értékelte az elkészült ételeket. Opóczky József mesterszakácson kívül Tóth Sándor, Mezőkaszony polgármestere, Nagy István baróti önkormányzati képviselő, Helmut Kollig, Bonn polgármestere, Hanzó Attila szakács és Borhi József étterem-tulajdonos értékelte az ételeket. – Érdekes tálalási kompozíciók és ízkombinációk születtek – mondta a zsűri elnöke. – Nemcsak az étel ízét pontozták a tagok, hanem a tálalást, az összhangot és a terítést is.

A verseny nyertese a Gradiscsei Horvátok csapata lett. Második helyezést ért el a Német Nemzetiségi Önkormányzat csapata – vörösboros marhaszelet lecsóval – harmadik lett a Bérkocsis utcai Kotkodák Baráti Társaság – birkapörkölt slambuccal. A díjakat az önkormányzat ajánlotta fel. A rendezvényen részt vett Karsay Ferenc polgármester, Németh Zoltán alpolgármester és Szabolcs Attila országgyűlési képviselő is. A főzőversenyen a Bonni Városkatonai Alakulat is tiszteletét tette. A százfős zenekar korhű ruhában vonult fel a versenyzők között és rövid, de lenyűgöző táncbemutatót tartott a tangazdaság kertjében. (Viszkocsil Dóra)

(VH)


Vörösboros ételek a bográcsban