Ugrás a tartalomra

Veszélyhelyzeti rendeletek védik a családtámogatásokat

2020. december 22. kedd
A koronavírus miatti veszélyhelyzethez igazították a jogosultságokat
Veszélyhelyzeti rendeletek védik a családtámogatásokat

Sok olyan család vagy házaspár él ma Magyarországon, akiket érintett a munkanélkülivé válás, ezért a családtámogatásokra való jogosultsághoz újabb segítséget nyújt a kormányzat. A jogosultság egyik feltétele a folyamatos társadalombiztosítási jogviszony, amely akkor sem fog megszakadni, ha valaki most vált munkanélkülivé. A veszélyhelyzet időszaka ugyanis folyamatosan beleszámít a biztosítási jogviszonyba, és ha valaki a veszélyhelyzet megszűnését követő három hónapon belül elhelyezkedik, nem esik el a jogosultságtól – jelentette be Novák Katalin családokért felelős miniszter.

Veszélyhelyzeti rendeletek védik a családtámogatásokatA miniszter további könnyítéseket is bejelentett, amelyek segítséget nyújtanak a babaváró támogatás igénylésében, valamint a CSOK-kölcsönök tekintetében figyelembe veszik a hitelmoratórium időszakát. A tájékoztatás szerint a babaváró támogatás igénylésénél, a veszélyhelyzetre való tekintettel, a kismamák meghatalmazhatják párjukat, hogy a nevükben eljárjanak, így a járvány idején nem kell személyesen jelen lenniük a támogatás igénylésénél.

A 2020. március 18. előtt felvett támogatások esetében a hitelmoratórium alatt a kezességvállalási díjat nem kell megfizetni, amely egyaránt vonatkozik a babaváró támogatásra és a CSOK-kölcsönre. A CSOK-kölcsönhöz nyújtott állami kamattámogatás időszaka is meghosszabbodik. A maximum, vagyis a 25 éves kamattámogatási időszak meghosszabbodik a hitelmoratórium időszakával.

Novák Katalin ismertette annak az otthonteremtési programnak az újabb részleteit is, amely 2021. január 1-jén indul. A miniszter közölte, ha haszonélvezeti joggal terhelt az ingatlan, akkor is lehet élni az otthonfelújítási támogatással. Az alap társadalombiztosítási (tb) befizetés esetén azonban, vagyis ha mindkét szülő csak a saját maga által fizetett tb-vel rendelkezik, nem lehet igénybe venni az otthonfelújítási támogatást. A lízinggel vásárolt és még hitellel terhelt lakás esetén fontos szabály, hogy legalább ötvenszázalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie annak, aki igénybe venné az adott ingatlanra a felújítási támogatást. A támogatás viszont akkor is igényelhető, ha az adott lakás jelzáloggal terhelt.

(VH–MTI)