Ugrás a tartalomra

Veszélyben Budafok belváros fejlesztése - A főváros pénzt akar elvonni

2020. február 19. szerda
Felkérem a XXII. kerületet képviselő fővárosi tanácsnokokat és képviselőket, hogy lobbizzanak a korábban a kerületnek adott és most visszavonni kívánt több milliárd forint fejlesztési támogatásért.
Veszélyben Budafok belváros fejlesztése - A főváros pénzt akar elvonni

Jó hír, hogy újabb több száz milliós kormányzati támogatást nyertünk a Káldor Adolf Szakrendelő fejlesztésére, amelyet orvostechnikai eszközök beszerzésére fordíthat a szakrendelő. Rossz hír azonban, hogy a korábban, a 2019-es Fővárosi költségvetésben szereplő, a kerület fejlesztésére fordítható mintegy 2 milliárd forintot visszavenné a Főváros.

A Városház tér rekonstrukciója során a XXII. kerület legfontosabb terének és környékének a rendezése a kerület szempontjából a legfontosabb feladat. A beruházás illeszkedik a „budai fonódó villamosközlekedés megteremtése”, illetve a „Budapesti villamos és trolibusz fejlesztés” feladatokhoz. A rekonstrukció I. ütemének tervezett költsége szerepelt a Fővárosi Önkormányzat 2018. évi, majd a 2019. évi költségvetésében is, amelyet most el akar vonni és mindössze 600 millió forintot hagyna erre a célra.

Felkérem Havasi Gábor fővárosi képviselőt (Momentum), Kerekes Gábor kerületi tanácsnokot (Momentum), Bollók Istvánnét, a DK kerületi elnökét és Molnár Gyula országgyűlési képviselőt (MSZP), hogy szavazatukkal vagy saját szervezetükön belüli lobbitevékenységükkel támogassák a Főváros 2020. évi költségvetésére tett módosító javaslatomat, hogy a halaszthatatlan XXII. Kerület Városház tér rekonstrukció megvalósítására az előző városvezetés által odaítélt támogatást Karácsony Gergely főpolgármester ne vegye el.

A kormány Egészséges Budapest Programjának pályázatainak elbírálása kapcsán viszont valóban jó hír, hogy a budafok-tétényi Káldor Adolf Szakrendelő fejlesztése többek között EKG és ultrahang készülékek, defibrillátor, CT készülék, informatikai eszközök és radiológiai berendezések beszerzésével folytatódhat, pontosan 350.000.000 FT támogatást nyert pályázatunk.

Ezzel kapcsolatban Havasi Gábor megtévesztően állítja közösségi oldalán, hogy ő szerezte meg ezt a támogatást kerületünknek. A több mint 350 millió forint támogatásért korábban fordultam a kormányzathoz. Pozitív döntésük eredményeképpen valósulhat meg a Szakrendelő orvostechnológiai fejlesztése.

Véleményem szerint nem dicsőség, ha valaki teszi a dolgát és politikusként a kerület érdekében tevékenykedik, nem elegáns viszont más érdemeivel dicsekedni. A lényeg a végeredmény, így mindegy ki, mikor, hol lobbizott városrészünk fejlődéséért, a most elnyert pénzből az itt élők körülményei javulhatnak.

Bízom benne, hogy a mostani módosító javaslatom, amely alapján visszakerülhetne az 1, 4 milliárd forintnyi összeg a fővárosi költségvetésbe, fontos annyira a Fidesz képviselői mellett a többi párt képviselőinek, hogy legalább ketten szavazatukkal támogatják azt.

Abban reménykedem, hogy ez az ügy van olyan fontos, hogy a Fidesz frakció támogató szavazatai mellett, a teljes közgyűlés konszenzussal támogatja, hogy Budafok-Tétény megkaphassa a neki járó fejlesztési forrást.