Ugrás a tartalomra

Vackor és társai a Vén Emil Galériában

2015. október 18. vasárnap
Reich Károly illusztrációiból és rajzaiból nyitottak kiállítást a Klauzál-házban
Vackor és társai  a Vén Emil Galériában

A lóvá tett sárkány, Mese Vackorról, egy pisze kölyökmackóról, a Kincskereső kisködmön és A Pál utcai fiúk – hogy csak néhányat említsünk a Reich Károly által illusztrált díjnyertes könyvekből, amelyek szintén helyet kaptak a Vén Emil Galériában, ahol október 8-án emlékkiállítás nyílt a Kossuth-díjas grafikus munkáiból.

A Klauzál-ház és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár budafoki könyvtárának közös rendezésében létrejött tárlat betekintést enged Reich Károly különleges képi világába. Finom, hatásvadászatoktól mentes műveiből emberszeretet és öröm sugárzik, a természet és az állatok szerelmesét, a gyermekek jó barátját főleg az élet derűsebb oldala érdekelte. Művészegyéniségéről leghitelesebben mesekönyv-illusztrációi vallanak. A hajlékony vonal, játékos művésze sok-sok kisgyermek olvasásélményét gazdagította színes, gyermekrajzhoz hasonló képillusztrációival.

A művészt és munkáit a megjelenteknek Feledy Balázs művészettörténész, művészeti író mutatta be. Beszélt arról, hogy Reich Károly első megbízását a Móra Könyvkiadó elődjétől, az Ifjúsági Könyvkiadótól kapta, ahol Petőfi Sándor Anyám tyúkja című kis kötetét illusztrálta. Ezt azután számtalan felkérés követte. Minden művére a természetesség és az élőlények bensőséges szeretete jellemző. Mélységes életszeretetéről vallanak a fiatal lányokat, fiúkat és lovakat ábrázoló rajzai, amelyeket archaikus tisztaság, egyszerűség és életderű jellemez. Művészetét, amely egyetlen korszak, akár rajzairól, akár könyvillusztrációiról van szó, egész életében gyermekkorának természeti élményei határozták meg. Lírai telítettségű rajzai vagy a puszta körvonal szépségére, vagy az élénk színek vidám kifejezőerejére építenek. A grafikus 1988-ban bekövetkezett haláláig több mint 400, javarészt gyerekeknek szóló könyvet illusztrált.

A kiállítás megnyitóján Petz Nándor művészeti referens felhívta a figyelmet arra, hogy a galéria iskolás csoportok látogatására is számít, hiszen azokat a könyveket, amelyeket a könyvtár jóvoltából kiállítottak, a gyerekek nap mint nap kézbe veszik.

A tárlat megnyitóján Szabó Anna, a Weiner Leó Szakközépiskola tizedikes tanulója játszott hárfán. A kiállítás november 8-ig mindennap megtekinthető 9-től 19 óráig. (Tamás Angéla)