Ugrás a tartalomra

Üzenet a karácsonyfa alá

2015. december 17. csütörtök
ÁLLÁSPONT - Szepesfalvy Anna alpolgármester
Üzenet a karácsonyfa alá

A karácsonyi időszak közeledtével valahogy mindannyiunk lelke megpuhul egy kicsit. Figyelmesebbek leszünk, nem csak a saját bajunk tölti ki a gondolatainkat, az ünnepek hangulatában sokkal többször fordulunk egymás felé segítő szándékkal, ajándékkal vagy akár egy kedves szóval, mosollyal, gesztussal.

Nem véletlen, hogy kerületünk jelmondata a „kisváros a nagyvárosban”. Az év során többször bizonyították az itt lakók, hogy törődnek egymással. Tudnak és akarnak segíteni azokon, akik nehéz helyzetbe kerültek. Számos akció ment végbe az év során. Kázmácz József képviselőtársam is fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a segíteni vágyókat összekösse azokkal, akiknek segítségre, támaszra van szükségük. Egész éves komoly szervezői munkájának és az általa elért helyi vállalkozóknak köszönhetően szinte minden héten jutott valamilyen segítség, ajándék a Családok Átmeneti Otthona lakóinak, vagy a kerületi Családsegítő központ klienseinek. 

A helyiek segítőkészsége akkor is megmutatkozott, mikor a július 8-i nagy vihar után segítő kezeket keresett az önkormányzat, hogy az idős, egyedülálló vagy beteg emberek számára megkönnyítsük a viharkárok felszámolását.

Úgy érzem, a számos karitatív akcióból kiemelkedik még az önkormányzat által az év elején kezdeményezett segítő kapcsolat, mellyel a kárpátaljai Mezőkaszony község lakosainak életét tudtuk könnyebbé tenni. Mind az év elejei pénzadománygyűjtés, mind a pár hete nagy sikerrel lezajlott Mikulás–akció jól példája annak, hogy az itt élőknek fontos a határokon átívelő nemzetegyesítés gondolata, hogy felelősséget érzünk azok iránt, akiktől ugyan elválaszt a határ, de hozzánk tartoznak.

Az évet a Rózsakerti Baptista Közösség felajánlásából egy szeretetvendégséggel zárhatjuk. A közösség azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy szeretnék vendégül látni ebédre azokat a kerületieket, akik nehéz anyagi körülmények közt élnek. Meghívót küldtünk részükre, reméljük, sokan elfogadják a kedves invitálást, és jó hangulatú közösségi élményben lesz részük.

A fenti felsorolás korántsem teljes, rengeteg kezdeményezés van. Sokszor szerencsére a segítő szándék anélkül is célba ér, hogy az önkormányzatnak közvetítenie kéne. A „kisváros a nagyvárosban” szlogen így telik meg értelemmel. Ismerjük egymást, ismerjük a szomszédainkat, nem vagyunk közömbösek egymás sorsa iránt és igenis tudunk, merünk szeretettel, kinyújtott segítő kézzel fordulni egymás felé. Karácsonyra ezt az üzenetet viszem magammal a családi karácsonyfa alá. Köszönöm minden önzetlen embernek az áldozatos munkáját!