Ugrás a tartalomra

Ünnep Savoyai Jenő birtokán

2015. szeptember 10. csütörtök
A borfesztivál megnyitóján dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter, a rendezvény fővédnöke és Karsay Ferenc polgármester mondott ünnepi beszédet
Ünnep Savoyai Jenő birtokán

Utolsót kondult a Szent Lipót-templom harangja, mielőtt szombaton tíz órakor hivatalosan is megnyílt a 26. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál. Garbóci László, a Promontórium Borrend lovagja üdvözölte a fesztivál vendégeit és az esővel dacoló egybegyűlteket, majd átadta a szót Karsay Ferenc polgármesternek, aki ünnepi beszéde előtt köszöntötte többek között a rendezvény fővédnökét, dr. Trócsányi László igazságügyi minisztert, Szabolcs Attila országgyűlési képviselőt, testvérvárosaink, Bonn, Barót és Mezőkaszony elöljáróit, valamint a fesztiválra érkezett delegációkat.

– Ritkán jut eszünkbe, hogy évezredek hagyománya sűrűsödik össze ebben a két napban. A Római Birodalom közeli Campona táborához már innen származtak az építőkövek, ahogy a középkorban Buda várát is a promontori kövekkel erősítették meg. A kőfejtés által keletkeztek tágas pincéink, és a XVIII. században Savoyai Jenő herceg birtokán német ajkú őseink megteremtették a helyi szőlőkultúrát – emlékeztette hallgatóságát a polgármester Budafok-Tétény boros múltjára. Hangsúlyozta: olyan hagyományokra támaszkodhatunk, amelyeket kevés település mondhat magáénak.

Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter arról beszélt a megnyitón: ez a kétnapos fesztivál nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy megálljunk egy pillanatra, átgondoljuk, mit tettünk és mi vár ránk holnap, a barátaink között egy pohár bor vagy pezsgő mellett átbeszéljük dolgainkat.

A köszöntő szavak után a történelmi egyházak helyi papjai megáldották a szőlőkoszorút és a szőlőtermést.

Ezt követően Földesi Gyula, a Soós István Borászati Szakképző Iskola igazgatója ismertette a borverseny eredményét. A Budafok-Tétény Város Bora címet idén a fehérborok közül a Garamvári Szőlőbirtok Délidőlő 2013-as fajtabora nyerte el. A vörösbor kategóriában a díjat a Lics Pincészet 2013-as Bikavér fajtabora érdemelte ki. A pezsgők közül a Garamvári szőlőbirtok Vincent Optimum Brut 2011-es fajtapezsgője lett a győztes, a Fesztivál pezsgője címet pedig különdíjasként a legkedveltebb pezsgő, a Törley Pezsgőpincészet Törley Fortuna Doux pezsgője kapta meg. A megnyitón Paár Julianna énekelt. (Tamás Angéla/VH)


Nyugodtan kínálhatjuk a magyar borokat

– Mi a véleménye a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválról? – kérdeztük dr. Trócsányi László igazságügyi minisztert.

– Látványos, lenyűgöző és parádés, ez egy ünnep, melynek óriási értéke van. Olyan borkultúra alakult ki Magyarországon, amely megállja a helyét Európában. Bármilyen diplomáciai eseményen nyugodtan kínáltam a magyar borokat, amikor Franciaországban konzul voltam.

– Augusztus 25-én már a XXII. kerületben is megjelentek a migránsok. Mennyire vannak kitéve a peremkerületek a tömeges bevándorlók ostromának?

– Miután Bécs felé erre is vezet útvonal a migránsok számára, így óhatatlan, hogy a menekültek megjelenjenek itt is. Szeretnénk elkerülni, hogy ez tömegjelenség legyen. Az Országgyűlés elfogadta a menekültügyi válsághelyzettel kapcsolatos csomagot, melynek keretében Magyarország megtalálja a megoldást, és előbb-utóbb túl leszünk ezen a problémán is.

– Napról napra folyamatosan ezrével érkeznek a bevándorlók, mit kívánnak tenni?

– Az operatív törzs folyamatosan ülésezik, az események függvényében tudunk dönteni. Magyarország be kívánja tartani a nemzetközi kötelezettségeit, a schengeni határövezeti kódexet és a dublini egyezményt, de az kell, hogy más országok is betartsák. Magyarországon jogcím nélkül nem lehet tömegeknek tartózkodni. Hazánkban a közrend és a közbiztonság olyan alkotmányos érték, aminek betartatására képesnek kell lennünk. Elvárja a magyar társadalom, hogy a jogszabályok be legyenek tartva. 


Ünnep Savoyai Jenő birtokán