Ugrás a tartalomra

Újra kihirdették a veszélyhelyzetet

2020. november 06. péntek
Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli bejelentés keretén belül ismertette, a szerda óta érvényes a koronavírus-járvány lassítása, a kórházak teljesítőképességének megvédése, és az idősek védelme érdekében meghozott újabb intézkedéseket.
Újra kihirdették a veszélyhelyzetet

November 5-én 3928 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 94 916 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Egész Európában és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A koronavírus-járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása. Ezért a védekezés további erősítése érdekében a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, kihirdette a veszélyhelyzetet.

A rendkívüli jogrend gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány és az önkormányzatok számára. Karsay Ferenc polgármester elmondta, hogy ez a rendkívüli hatáskör rendkívüli felelősséggel is jár és úgy, ahogy az első hullám ideje alatt, úgy most is minden önkormányzati képviselő véleményének megkérdezése után fog döntést hozni képviselő-testületi jogkörben.

A rendkívüli jogrend kihirdetésén felül további intézkedés léptek érvénybe 2020.november 4-én:

•             A rendezvényeken, sporteseményeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, a maszk viselése pedig kötelező

•             Az operatív törzs javaslatára a szórakozóhelyek bezárnak

•             Éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozás lép életbe

•             Sűrítik a közlekedési járatokat

•             Újra bevezetésre kerül az ingyenes parkolás (kerületünkben a parkolás eddig is ingyenes volt)

A kormány és Budafok-Tétény önkormányzata az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában. Mindenkinek be kell tartani a szabályokat, óriási az egyéni felelősség.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.