Ugrás a tartalomra

Újabb intézkedések a kerületben

2020. március 14. szombat
A mai napon a főpolgármester és a kerületi polgármesterek egyeztettek az önkormányzati fenntartású intézmények kapcsán a koronavírus miatt. Az egyeztetést követően az alábbi intézkedések kerültek bevezetésre a korábbiak mellett.
Újabb intézkedések a kerületben

A Magyar Kormány veszélyhelyzetet hirdetett ki a március 11-én 15 órától hatályba lépett 40/2020. (III.11.) számú rendeletével.

Önkormányzatunk saját hatáskörében a koronavírus terjedését megelőzendő, az eddig elrendelt intézkedéseken túl a következő újabb március 14-i dátumú intézkedéseket vezeti be:

 

Óvodák:

  • A XXII. kerületi Önkormányzat fenntartásában levő óvodák március 16-tól ügyeleti rendben működnek. Kérjük, aki meg tudja oldani (idős nagyszülők segítsége nélkül), tartsa otthon gyermekét. Aki az otthontartás mellett dönt, kérjük a szokásos csatornákon értesítse az óvodát, mondja le az étkezést és jelezze meddig tervezi otthon tartani gyermekét. A távolmaradást szülői igazolás mellett elfogadjuk. Az ehhez szükséges nyomtatvány letölthető innen.
  • Kérjük, hogy azon gyermekek szüleit, ahol a gyermekkel egy háztartásban élő családtagok közül bárki február 29-e után, bármely külföldi országból érkezett haza, a gyermeket a hazaérkezéstől számított 14 napig ne vigye se óvodába, se más közösségbe!
  • Fokozottan felhívjuk a figyelmet, hogy az önkormányzati fenntartású nevelési, oktatási intézmények továbbra sem fogadnak semmilyen bakteriális vagy vírusos megbetegedésben szenvedő gyermeket.
  • Akik nem tudják megoldani az otthoni gyermekfelügyeletet, azokat várják az óvodák, de már a bejárati ajtóban átveszik a dadusok a szülőktől a gyermekeket.

 

Iskolák:

  • Az iskolai étkezéseket nem kell a szülőknek egyesével lemondaniuk, azt az Önkormányzat központilag lemondja. A már befizetett összegek a következő befizetésnél jóváírásra kerülnek.
  • A Tankerület által megszervezett ügyeleti rendszerben részt vevő gyermekek számára biztosítjuk az étkezést.

 

Bölcsődék:

Már az elmúlt időszakban is fokozott és rendszeres fertőtlenítés mellett működtettük bölcsődéinket, amely csak úgy, mint az óvodák ügyeleti rendszer mellett tart nyitva. Természetesen, aki nem kívánja bölcsődébe vinni gyermekét, ott a szülői igazolásokat elfogadjuk, de kérjük jelezzék, meddig tervezik otthon tartani gyermeküket.

 

Idősellátás:

 

  • A legveszélyeztetettebb idős korosztály ellátása érdekében az Önkormányzat szállítási kapacitásokat csoportosított át. Az Önkormányzat minden szépkorú számára, ahol a családban, a rokonságban vagy az ismeretségi körben nem tudják megoldani az ellátást, a szociális gondozóink segítségével biztosítjuk a gyógyszerek kiváltását és a bevásárlást. A saját egészségük megóvása érdekében javasoljuk a szépkorúaknak, hogy kérjék Önkormányzatunk segítségét, mintsem maguk menjenek el a gyógyszertárba vagy a boltba. Ezt az igényüket a hétköznap 8 óra 16 óra között a Szociális Szolgálat (1221 Bp., Anna u. 10.) +36 1 226 0179 telefonszámán jelezhetik. Amennyiben a szolgáltatásra megnőne az igény, a kerületiek önkéntes felajánlását is szeretnénk majd igénybe venni, hogy ezzel is segítsük a kerületi idősellátást. Most a legfontosabb az ő egészségük, mert ők a legveszélyeztetettebb korosztály.

 

Egyéb intézkedések:

  • Az Önkormányzat felkészült a hatósági karanténban levő lakótársaink ellátására.
  • Klauzál Ház és telephelyei: programjaikat lemondták, kis csoportos foglalkozásai működnek, kivéve az időseknek tervezetteket. A számukra szervezett rendszeres közösségi eseményeket, tanfolyamokat létszámtól függetlenül szüneteltetik.
  • Káldor Adolf Szakrendelő: a dolgozóknak külföldre utazási tilalom van, a szabadságkiadás is korlátozott. A rendelések rendben folynak, bár érezhető a betegforgalom csökkenése. Emellett elkülönítőt hoztak létre, vírusgyanús beteg nem jelentkezett.
  • Védőnői Szolgálat: a várandós és baba-mama klubokat felfüggesztették.
  • Családok Átmeneti Otthona: a látogatók fogadását szüneteltetik
  • Hajós Alfréd Tanuszoda: emelt szintre helyezték a takarítási, fertőtlenítési, klórozási műveleteket.
  • A Szomszédok piaca továbbra is üzemel, viszont kérünk mindenkit, hogy vásárláskor tartsanak minimum 1 méteres távolságot a sorban állás alkalmával a többi vásárlótól.

 

További korábbi intézkedéseink itt olvashatók.

Illetve kövessék Facebook-oldalunkat: https://www.facebook.com/budafokteteny/

 

A fenti intézkedések visszavonásig, illetve a jelzett időpontig érvényesek.

Jelenleg kerületünkben fertőzött személyről nincs tudomásunk.

Az eddig hozott intézkedéseket a kerület vezetése megelőző jelleggel hozta meg. A XXII. kerületi Önkormányzat és intézményei mindent megtesznek a koronavírus elleni védekezésben az Operatív Törzs iránymutatásainak megfelelően, azonban az eredményekhez szükség van a lakosság együttműködésére is. Megkérünk minden Budafok-Tétényben élő polgárt, hogy kövesse az előírásokat és vigyázzon saját maga, szerettei és különösen az idősek egészségére.