Ugrás a tartalomra

Szavazategyenlőség – új képviselőválasztást kell tartani Nagytétény 8-as választókerületében

2019. október 30. szerda
A szavazatok újraszámlálása után egyenlő lett az állás, így megismétlik a választást a 8-as számú egyéni választókerületben, Nagytétényben.
Szavazategyenlőség – új képviselőválasztást kell tartani Nagytétény 8-as választókerületében

A Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint új választást írnak ki az egyik budafok-tétényi egyéni választókerületben. Itt a Fideszes Csiszár Zsuzsanna a korábbi eredmények alapján kettő szavazattal kapott kevesebbet, mint az ellenzék közös jelöltjeként induló, de egyébként DK-s Nádor Iván László. A körzet mindhárom szavazókörében a két említett jelöltre leadott érvényes szavazatokat újraszámolták, ennek eredménye pedig döntetlen lett. Az egyik szavazókörben leadott szavazatok megvizsgálását követően ugyanis a DK-s jelöltre leadott szavazatokat tartalmazó borítékban megtaláltak egy, a fideszes jelöltre leadott szavazatot is. Ez azt jelenti, hogy 120 napon belül új választást kell kiírni, addig pedig a képviselőtestület eggyel kevesebb taggal alakul meg.

A Fővárosi Ítélőtábla a fővárosi és a helyi választási bizottság határozatát megváltoztatva határozott úgy, hogy a XXII. kerületi 8. számú egyéni választókerületben eredménytelen a választás. A kerületi választási bizottság október 14-én állapította meg, hogy a választókerületben megszámolt szavazatok alapján Nádor Iván László, a Momentum Mozgalom-Demokratikus Koalíció-Magyar Szocialista Párt-Párbeszéd Magyarországért-Lehet Más A Politika-Budafok-Tétény Általános Ipartestület, Vállalkozók Szövetsége-Közösség Dél-Budáért Egyesület közös jelöltje lett a képviselő. A Helyi Választási Bizottság jegyzőkönyvében azt rögzítették, hogy Nádor Iván László 815, Csiszár Zsuzsanna 813 érvényes szavazatot kapott.

A határozattal szemben Csiszár Zsuzsanna képviselőjelölt nyújtott be fellebbezést, amelyben azt kérte, hogy a Fővárosi Választási Bizottság jogszabálysértés miatt a szavazatokat számoltassa újra. Véleménye szerint ugyanis a szavazatszámláló bizottság nem járt el jogszerűen, mert az egyes jelöltek szavazólapjai még a szavazatok összeszámlálásakor sem voltak szétválogatva. A vonatkozó rendelkezés szerint ugyanis az érvényes szavazatokat jelöltenként, illetve listánként külön-külön kell megszámolni, majd el kell végezni a szavazólapok csomagolását. A csomagra rá kell írni az érvényes szavazatok jelöltenkénti, illetve listánkénti számát. Fellebbezéséhez csatolta a szavazatszámláló bizottságok tagjainak egymástól független, de lényegében egybehangzó nyilatkozatait, amelyek szerint a bizottsági tagok a szavazatok szétválogatása után Nádor Iván László képviselőjelöltre leadott szavazok között találtak Csiszár Zsuzsanna képviselőjelöltre leadott szavazatot is. Állították, hogy ezeket a szavazatokat áttették a megfelelő helyre, arra viszont egyikük sem emlékezett, hogy erre a szavazatok végleges összesítését megelőzően, vagy pedig ezt követően került sor.

A Fővárosi Választási Bizottság azonban a fellebbezést elutasította és az elsőfokú határozatot helybenhagyta. Szerintük ugyanis a képviselőjelölt a fellebbezésében nem fejtette ki, hogy a választás során melyik alapelv, milyen módon sérült. A Fővárosi Választási Bizottság nem fogadta el bizonyítéknak a választási bizottsági tagok nyilatkozatait sem. Ezt a határozatot Csiszár Zsuzsanna a bíróságon támadta meg, és kérte az eljárt választási bizottságok határozatainak megsemmisítését, valamint a szavazatok újraszámlálásának elrendelését.

Az Ítélőtábla végül a képviselő asszonynak adott igazat, mert megítélése szerint a kérelmező a fellebbezésében pontosan megjelölte azokat rendelkezéseket, amelyek szerinte sérültek. Hozzátették azt is, hogy ilyen esetben a bizonyítás lehetősége korlátozott, hiszen a képviselőnek csak közvetett ismerete lehet a szavazatszámlálás tényleges lefolyásáról. A bírói gyakorlat ezért ebben az esetben megelégszik azzal, ha a kérelmező a választás eredményét befolyásoló jogsértést csupán valószínűsíti. Az ítélőtábla álláspontja szerint a fellebbezéshez csatolt szavazatszámlálók nyilatkozatai alapján fennálltak az újraszámlálás feltételei. Ezt követően rendelték el az újraszámlálást, ennek eredményeként pedig valóban találtak a DK-s jelöltre leadott szavazatok között egy, a fideszes jelöltre leadott voksot tartalmazó szavazócédulát is. Ez alapján megállapították, hogy mindkét jelölt 814-814 szavazatot kapott, ezért a körzetükben új választást kell tartani.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/belfold/uj-valasztas-budafok-tetenyben-7451036/

https://fovarosiitelotabla.birosag.hu/20170627/valasztasi-bizottsagok-hatarozatainak-birosagi-felulvizsgalata?fbclid=IwAR3wYSmYkSqpUyPq6eEkouQXAB_ZtJ66hL6iNIAf44BIGyKl88hTCYTXuac