Ugrás a tartalomra

Új könyvtárosa van Nagytéténynek

2020. március 03. kedd
Egyévnyi szolgálat után Magyaródi Ágnest Matavovszky Ivon váltja
Új könyvtárosa van Nagytéténynek

Egyévnyi szolgálat után másik helyen folytatja munkáját Magyaródi Ágnes. A Nagytétényi Könyvtár új vezetőjével, Matavovszky Ivonnal beszélgettünk terveiről és az intézmény szolgáltatásairól, programjairól.

– Hol dolgozott korábban, és milyen benyomásai vannak?

– Decembertől dolgozom itt, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Nagytétényi Könyvtárában, előtte Gazdagréten, a Móricz Zsigmond Könyvtárban dolgoztam könyvtárvezetőként. Egyelőre ismerkedem az itteni könyvállománnyal, az olvasókkal és Nagytéténnyel. Az eddigi tapasztalataim igen pozitívak, az olvasók nagyon barátságosak és aktívak.

– Ennek a kicsiny könyvtárnak varázslatos hangulata van. Hány kötet közül válogathatnak az olvasók, milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe?

– Több mint 600 olvasónk van, ők közel 12 ezer kötet közül válogathatnak. Mindezt változatlan, 2600 forintos beiratkozási díjért. A 70 év felettiek és a 16 év alattiak továbbra is ingyenesen iratkozhatnak be a könyvtárba. Ebben az évben is olvasóink igényeit figyelembe véve gyarapítjuk könyvállományunkat. A népszerű romantikus könyvek, krimik, történelmi regények mellett törekszünk kortárs szépirodalmi művek beszerzésére is. Olvasóink körében egyre keresettebbek az életmóddal kapcsolatos új megjelenésű könyvek, ezek beszerzésére is nagy hangsúlyt fektetünk, és természetesen tovább bővítjük gyerekkönyvtári állományunkat. A mesekönyvek mellett diafilmeket is lehet nálunk kölcsönözni, már 150 mese közül választhatnak a gyerekek. Az idei évben tervezzük a „sikerkönyv” szolgáltatás beindítását. A legújabb és/vagy legnépszerűbb könyveket soroljuk ebbe a kategóriába. A sikerkönyvek két hétre kölcsönözhetők és nem hosszabbíthatók, így a keresett könyvekhez gyorsabban hozzájutnak az olvasók. Ha egy könyv nem található meg könyvtárunkban, olvasóink élhetnek a tagkönyvtárak közötti átkölcsönzés lehetőségével is.

–  Ebben a könyvtárban mindig megtalálhatták a kicsik és a nagyobb gyerekek is a korosztályuknak megfelelő programokat, foglalkozásokat. Mivel készül számukra?

– Diafilmvetítéseket tartunk, melyen Lovas Zsuzsanna drámapedagógus olvassa fel a meséket. A következő alkalom február 21-én lesz, 17 órakor farsangi és télűző történetekkel készülünk. Ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódóan kézműves-foglalkozásokra várjuk a gyerekeket, illetve tervezzük papírszínházas mesefoglalkozások tartását is.

– A felnőttek, szépkorúak számára milyen programokkal, rendezvényekkel készülnek?

– Igyekszünk igényes és változatos programokat szervezni számukra, szeretnénk író-olvasó találkozóknak, zenés irodalmi esteknek, előadásoknak helyet adni a könyvtárunkban, és továbbra is kiállítóteret biztosítunk képző-, festő- és fotóművészeknek.

(Viszkocsil Dóra)