Ugrás a tartalomra

Új igazgató vezeti a Klauzál-házat és intézményeit

2015. november 06. péntek
Budafok-Tétény önkormányzata november elsejétől Varga Barbarát nevezte ki a kerületi Klauzál Gábor Művelődési és Kulturális Központ vezetőjének
Új igazgató vezeti a Klauzál-házat és intézményeit

A budatétényi Klauzál-házból, a nagytétényi Cziffra-házból, a Balatonakaliban lévő táborból és a budafoki barlanglakásokból álló intézményrendszer új igazgatójával kinevezése kapcsán beszélgettünk.

Varga Barbara elárulta lapunknak, hogy a XIX. kerületi Wekerle-telepen lakik, és pályakezdésétől kezdve művelődésszervezőként dolgozott. 2012-ig a IX. kerületi művelődési ház csoportvezetője volt, és miután megpályázta és elnyerte a Klauzál-ház igazgatóhelyettesi munkakörét, 2013 januárjában Mészáros Csaba mellé került. Az igazgató hirtelen halála után, áprilistól megbízott vezetőként vitte tovább az intézményt – kezdetben csak a Klauzál-házat és a balatonakali tábort.

A 2013-as évről elmondta, hogy akkor nyílt meg a vadonatúj Cziffra-ház, a barlanglakás is akkor került a kezelésükbe, és a 2014-es munkaterv összeállításának feladata is rá hárult.

–  Új voltam még, így a civil szervezetekkel nem volt kialakult kapcsolatom, ezért nem tudtuk egymást segíteni. Közben elkezdődött a táboroztatás és nyaraltatás Balatonakaliban, és készült a Cziffra-ház is, amelybe a nyári nyitásra programokat és megfelelő szakmai végzettségű munkaerőt kellett felvenni – beszélt élete egyik legnehezebb időszakáról a művelődési központ új igazgatója.

Fogarasi Lajos 2014-es kinevezésével Varga Barbara visszakerült az igazgatóhelyettesi munkakörbe, majd 2015 júliusában, amikor ismét megüresedett a vezetői szék, egészen november elsejei kinevezéséig ismét megbízott igazgatóként folytatta a munkát.

– Megbízott vezetőként nem tud ugyanúgy dolgozni az ember, mint kinevezettként, mert megbízatása véges ugyan, de nem végleges, és ezt mindenki érzi. Ilyen időszakban az ember erejéhez és lehetőségeihez mérten csak a precíz és pontos mindennapi működést és a folyamatosságot tudja biztosítani, de nagy terveket nem szőhet – mondta Varga Barbara, aki szerint a legfontosabb feladatok egyike, hogy jó kapcsolatot ápoljon a helyi civil szervezetekkel.

Nagyon sokra becsüli a velük való szoros együttműködést, ahogy munkatársaival és a programokat látogató közönséggel is erre törekszik. Nagy hangsúlyt fektet a személyes kapcsolatok kialakítására és azok minél pozitívabb fenntartására, valamint a társintézményekkel (Szelmann-ház, kastélymúzeum, könyvtárak) való összehangolt működésre. Ezt a célt szolgálják a nagytétényi könyvtárban tartott rendszeres találkozók is, amelyek szlogenje: Találkozzunk Tétényben! Ennek keretében kínálnak alkalmat arra is, hogy felületeiken megjelenjenek a társintézmények kulturális programjai.

A Klauzál-ház vezetője arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a Cziffra-ház megnyitásával új lehetőségek nyíltak, amelyeket szeretnének kihasználni, ezért ott is otthonra lelhetnek a civil szervezetek. Mint mondta, mindenki felé nyitottak, legfontosabbnak azonban mégis azt tartja, hogy mindkét helyszínükön minőségi programokat kínáljanak a kerület lakosainak. A színházi előadások, a Klauzál Szalon, a Klauzál Akadémia, kiállítások és koncertek látogatottságából úgy látja, van igény a kultúrára, és ezek támogatását az önkormányzat is magáénak érzi. Tamás Angéla