Ugrás a tartalomra

Új helyszínen a csikóstánc

2019. október 11. péntek
A 24. Nagytétényi Szüreti Mulatságot a hagyományoknak megfelelően szeptember utolsó szombatján rendezte meg a Nagytétényi Polgári Kör, melynek az ünnepélyes megnyitója délben a Szelmann Ház előtt volt.
Új helyszínen a csikóstánc

"A szüret nemcsak komoly munka, hanem régi népszokásunk és ünnepünk" — így kezdte ünnepi beszédét Lászlóné Varga Éva a Nagytétényi Polgári Kör elnöke, majd az elődök tetteire emlékezett vissza. Fülöp Ákos atya megáldotta az idei szőlőtermést és kezdetét vette a díszes felvonulás. Csikós ruhába öltözött párok és gyerekek, pezsgő, valamint borlovagok, hintók, szekerek, a Nagytétényi Dunaparti Lovasklub tagjai, Nádasdy néptánccsoport táncosai és a menethez utcáról utcára egyre többen csatlakozó tétényiek.

A szüreti felvonulás idén új helyszínen a Sváb Emlékműnél állt meg először, ahol a csikós párok táncoltak a közönségnek. A menet élén a Budafoki Fúvósegylet Arató László karnagy vezetésével tovább sétált a Nagytétényi Kastélymúzeumig, ahol ismét táncra perdültek a csikós párok. Mindkét helyen népdalokat énekeltek a Hugonnai Vilma kórus és a Bartók Béla Általános Iskola Kicsi Rigók Kórus tagjai. A szüreti mulatság a délutáni órákban tovább folytatódott a Szelmann Házban. Elsőként a Dallamok szárnyán - Operett és világslágerek csendültek fel Kálmán István operaénekes és barátai közreműködésével. Ezt követően a Nádasdy Néptánccsoport tagjai tartottak bemutatót és táncházat, majd kezdetét vette a bál, ahol a véméndi Baranya Sramli Zenekar játszott hajnalig.

Viszkocsil Dóra

Fotó: Horváth Tamás