Ugrás a tartalomra

Új gyalogátkelők a kerületi utakon

2018. november 24. szombat
A kerületi közlekedésbiztonsági program keretén belül elkészülő három új zebrából kettőt már használhatnak is a gyalogosok.
Új gyalogátkelők a kerületi utakon

Elkészült az a két gyalogátkelőhely, amelynek megépítéséről Budafok-Tétény önkormányzata döntött. November elejétől kiépített átkelőhely segíti a gyalogos közlekedést a Dózsa György út – III. utca, valamint a Háros utca – Hűség utca kereszteződésében. A tervek szerint még ebben az évben új átjáró épülhet a Háros utca – Liszt Ferenc utca kereszteződésében is, itt azonban az elhúzódó közműszolgáltatói ügyintézés hátráltatta a munka elkezdését.

A zebrákhoz új járdakapcsolatokat, valamint mindkét oldalon 4,5 méter hosszú és 2 méter széles felállási szakaszt alakítottak ki, ahol biztonságban várakozhatunk az átkelésre, és összekötötték a térkőburkolatú járdát a már meglévővel. A felállási és járdaszakaszra 30 cm széles taktilis kőburkolat építése is szükséges volt, ami a vakok, gyengénlátók közlekedését és tájékozódását segíti. A zebrák térségében kiemelten fontos a megfelelő közvilágítás, ezért lámpatesteket cseréltek és kandelábereket telepítettek a helyszíneken. A Háros utcában, a Liszt Ferenc utcai átkelőnél a Balatoni út felé tartó busz megállóját is áthelyezik, hogy teljesüljön az előírt távolság a buszmegálló és a zebra között.

A gyalogátkelőhelyek létesítésének költségét Budafok-Tétény önkormányzata saját forrásból fedezi, a burkolati jelek felfestését és a táblák kihelyezését a Budapest Közút Zrt. vállalta.

Új gyalogátkelők a kerületi utakon

Fotó: Kocsis Zoltán