Ugrás a tartalomra

Ügyelet az óvodákban

2020. április 06. hétfő
Két kerületi óvodában felügyelik a gyerekeket
Ügyelet az óvodákban

A XXII. kerületi Egyesített Óvoda Bartók és Leányka tagóvodájában fogadják azokat a gyerekeket, akiknek felügyeletét más módon nem tudják megoldani a szülők. A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése kapcsán a kormány számos intézkedést hozott, hogy lelassítsa a betegség terjedését, ilyen volt például az óvodák bezárása is.

A XXII. kerület 14 tagóvodája közül 12 bezárt, csak kettőben tartanak ügyeletet. A múlt héten a Bartók tagóvodában öt, a Leányka tagóvodában csupán egy óvodásra vigyáztak a dolgozók. A március 30. és április 3. közötti időszakban kerületi szinten mindösszesen 18 gyereknek igényeltek a szülők óvodai felügyeletet, többen jelezték, hogy nem élnek a lehetőséggel, és inkább otthon tartják gyerekeiket. Az óvodapedagógusok, a dadusok, a pedagógiai asszisztensek, a gyógypedagógusok és a konyhai dolgozók szabadságukat töltik ebben az időszakban. „A gyerekek létszámához igazítva alakítjuk ki a csoportok számát, és ehhez igazítva állapítjuk meg a dolgozók létszámát is. A gyerekeket kis létszámú csoportokban helyezzük el. Ezúton is köszönöm a szülők felelős gondolkodását, segítőkészségét. Kérjük, ha meg tudják oldani, tartsák otthon gyereküket, vigyázzunk egymásra! Jó egészséget kívánok mindannyiójuknak!” – mondta Malaczkovné Orbán Judit, az Egyesített Óvoda intézményvezetője.

Az ügyeletet igénylő gyerekek a Pannon Menza Kft.-től előre csomagolt ebédet kapnak, amit az óvodában fogyasztanak el. Az önkormányzat minden dolgozó számára biztosított védőmaszkot, amit a nap folyamán viselniük kell az óvó néniknek, a dadusoknak, a konyhai dolgozóknak. A szülők nem mehetnek be az óvodába, a gyerekeket az ajtóban kell átadniuk az óvodapedagógusoknak vagy a dadusoknak, ezzel is megelőzve a vírus bejutását az intézménybe. „Akik nem igényelték az ügyeleti ellátást, azok a szülők hazavitték gyerekeik játékait, ruháit, majd ezt követően teljes fertőtlenítés történt az egész óvodában.

A kettő ügyeletes tagóvodában csak az a csoportszoba van nyitva, ahol a gyerekek a mindennapjaikat töltik, egyébként minden tagóvoda zárva tart” – mondta az intézményvezető. Tervezett foglalkozások most nincsenek az óvodában, a szabad játék, a beszélgetések, a mesélés kap kiemelt hangsúlyt ebben a rendkívüli helyzetben. Ha az idő engedi, akkor a gyerekek sokkal többet lehetnek a szabadban, és játszhatnak az udvaron. Az óvodai nyílt napok is elmaradnak, a szülők az adott intézmény pedagógiai programjáról az ovoda22.hu oldalon tájékozódnak. Beiratkozással kapcsolatos részletek szintén a http://ovoda22.hu/ oldalon érthetők el.

(Viszkocsil Dóra)