Ugrás a tartalomra

Túl a tervezésen, forrásokra várva

2021. május 28. péntek
Jövőre kezdődhet el a budafoki kosárlabda- és tornacsarnok építkezése
Túl a tervezésen, forrásokra várva

Január végén beszámolt a Városházi Híradó arról, hogy tornacsarnok épül a Budai Nagy Antal Gimnázium és a Kolonics György Általános Iskola közötti területen. Négy hónap telt el cikkünk megjelenése óta, kíváncsiak voltunk, hol tartanak a munkálatok. Felhívtuk a projekt koordinátorát, Jurás László önkormányzati képviselőt, az Ipartestület elnökét.

Alapvetően a kosárlabda sportág igényeire tervezik a csarnokot, amely azért lényegesen nagyobb lesz, mint egy hagyományos tornaterem. Úgy kell elképzelni, hogy kétszer akkora, hiszen két kosárlabdapálya fér el rajta, ebből adódóan 34x34 méteres csarnoktérről beszélünk. Emellett persze tornacsarnok is lesz, vagy akár még rendezvényhelyszín is lehet, mivel ekkora méretű terem nagyon kevés van a kerületben. És hogyha figyelembe vesszük a szomszédos Budai Nagy Antal Gimnázium, a Kolonics iskola vagy éppen az óvoda igényeit, akkor még nagyon sok mindenre lehet majd használni. 1500 és 1600 négyzetméter között lesz az épület teljes alapterülete, ebből 1100 négyzetméter maga a csarnoktér, a többi a kiszolgálóhelyiségeké.

Az MCXVI Építészműterem Kft. által tervezett csarnok a tetőszerkezet teraszosságával is alkalmazkodik a környezethez. Az épület energetikai rendszere igazi kuriózum lesz, napelemekkel a tetőn, ebből a szempontból is kedvező a tetőszerkezet ferde hajlásszöge. Az épület világítása és erősáramú rendszerei nulla forintból fognak működni, távhőt használnak az épület fűtésére, ami szintén környezetbarát megoldás, és zöldtető kialakítására is mód nyílik.

– Már elkészültek a végleges tervrajzok, most vagyunk az engedélyeztetési folyamat közben – tájékoztatta lapunkat Jurás László (képünkön balra), aki összefogja az egész projektet. – Sajnos a TAO-támogatásra nem tudunk számítani úgy, ahogy terveztük, mivel a koronavírus-járvány miatt a kormány takarékoskodni kényszerült, új beruházásra nem lehet fordítani a társasági adókedvezményből érkező pénzeket, és működési költségek fedezésére is csak az addigi keret felét. Ez érzékenyen érinti a sportegyesületeket, és a mi projektünket is. Így most más lehetőségek után kell néznünk. Konkrétumokat még nem említenék, de intenzív lobbitevékenységet folytatunk.

Mindez a tornacsarnok felépítésének eredeti költségvetését nem érinti, a remények szerint nem kell megnyirbálni a büdzsét.

– Még nem merem megjósolni, sikerül-e összegyűjtenünk a hiányzó összeget, de optimista vagyok – folytatta a projektvezető. – Számítunk a kerület segítségére is. A konkrét kivitelezés kezdete attól is függ, hogy célt ér-e a lobbizás. Nekem az a vágyam, hogy a csarnok kivitelezése az én képviselői ciklusomon belül megoldódjon, 2024 szeptemberére legkésőbb adják át a létesítményt. Azt jelenti, hogy legkésőbb 2022 szeptemberében el kellene kezdődnie az építkezésnek.

(Ch. Gáll András)

Túl a tervezésen, forrásokra várva