Ugrás a tartalomra

Kölcsönösség és kölcsönhatás

2019. április 17. szerda
Lélek-Tér-Képek címmel nyílt meg Trom Kata kiállítása
Kölcsönösség és kölcsönhatás

Lélek-Tér-Képek címmel nyílt kiállítás a Klauzál Ház aulájában március utolsó hetében. A május 4-ig látható tárlaton Trom Kata mutatkozik be a keleti gondolkodás köré szőtt, pozitív energiát sugárzó képeivel. Az alkotóművész különböző kultúrák és spirituális hagyományok ötvözésével készült munkái utat nyitnak a lélek számára. Külső és belső utazások, kalandok lenyomatai ezek, amelyek a nézők számára is lehetőséget nyújtanak a szabad asszociációkra.

Trom Kata gyerekkorától kezdve sokat utazott, négy évig Japánban élt, és művészettörténészként egy évet Portugáliában, több hónapot Angliában, illetve Indiában töltött. A világ minden szegletében a szépség és a harmónia titkait keresi. Alkotásai nyugodt szemlélődésre ösztönöznek, míg 2017-ben Tér-Lélek-Tan címmel megjelent első könyvében otthonunk titkos üzenetét osztja meg olvasóival.

A különleges kiállítást Tolcsvay László zeneszerző, előadóművész vezette be Karinthy Frigyes általa megzenésített versével, az Előszóval, amely ráhangolta a résztvevőket Sári László író, tibetológus megnyitóbeszédére. A tibetológus az alkotások kapcsán összehasonlította a nyugati gondolkodást a keleti filozófiával, és kiemelte, hogy amíg az előbbiben elsősorban az individuum, az egyéni érvényesülés áll a középpontban, addig a régi, keleti kultúra az emberi viszonyokat helyezte előtérbe, és ma is az együttműködés, a kölcsönösség lehetőségeit keresi, ahogy az Trom Kata miniatúráin is megfogalmazódik.

(Tamás Angéla)