Ugrás a tartalomra

Tovább növelik a bölcsődei férőhelyek számát - Videóval frissítve!

2019. május 06. hétfő
Évről évre egyre több gyermek születik a kerületben és egyre több családban gondolják úgy, hogy Budafok-Tétényt választják lakóhelyüknek, így a jelenlegi bölcsődei férőhelyek folyamatos bővítésére születtek önkormányzati döntések. Ez is témája volt az Egyesített Bölcsődék szakmai napjának, amelyet április 26-án tartottak a Cziffra Házban.
Tovább növelik a bölcsődei férőhelyek számát - Videóval frissítve!

Az Egyesített Bölcsőde idén is szakmai nappal ünnepelte meg a Bölcsődék Napját, mely 2010. óta államilag elismert ünnep, ekkor emlékeznek vissza országszerte azokra a nagyszerű, bölcsődék iránt elkötelezett szakemberekre, mint pl. Akócsi Sándorné, Dr. Polónyi Erzsébet, Forrai Katalin, Stróbl Mária, dr. Koncz József, dr. Mátay Katalin. Ők azok, akik többekkel együtt, tevékenyen, tudásuk legjavát adva járultak hozzá a szakma megalapozásához.

Csepeliné Faragó-Tóth Gabriella intézményvezető köszöntötte a Cziffra Központba érkező szakembereket és vendégeket. A bölcsőde olyan intézmény, mely a legkorábbi életszakaszban már kapcsolatba lép a családokkal, hiszen már 20 hetes kortól fogadhatunk gyermekeket. Prevenció, tanácsadás, szűrés területén hatalmas szerepünk van. "Kormányzati célkitűzés, hogy 2022-re 70.000-re szeretnék növelni a bölcsődei férőhelyek számát. Önkormányzatunk a családpolitikai intézkedésekkel összhangban arra törekszik, hogy a bölcsődei férőhelyet igénylő családok minél szélesebb körben juthassanak hozzá az ellátáshoz. Ennek érdekében megindult kerületünkben a férőhelyek bővítése: első körben a Leányka tagbölcsődében történt bővítés, 8 férőhellyel, a következő lépés a Rózsakert tagbölcsőde átalakítása és férőhelybővítése lesz a közeljövőben 12 férőhellyel, ennek kiviteli tervei is elkészültek már. 

- mondta az intézményvezető.  Az önkormányzat tervezi továbbá, hogy a jövőben egy új, 6 csoportos, 80 férőhelyes bölcsődét létesít a helyek további bővítése érdekében.

Az ünnepségen részt vett még Csiszár Zsuzsa a Szociális, Egészségügyi, Esélyegyenlőségi és Sportbizottság elnöke is. "Az egészséges társadalom alapját a család képezi. Fontos, hogy legyenek olyan felnőttek, akik támogatják a gyerekeiket abban, hogy személyiségük, lelkiviláguk, egészséges legyen, s majdan, mikor elengedik a kezüket, megállják a helyüket az életben. Ha egy társadalomban a családok erősek, egységesek, jól működnek, akkor az a társadalom is erős, egészséges, és képes ellenállni minden ránehezedő problémának. Ezért gondoljuk mi azt, hogy a családtámogatás a legfontosabb" - mondta Csiszár Zsuzsa.

A világon az első bölcsődét Párizsban nyitották meg 1844-ben, s pár év múlva már közel 400 hasonló intézmény működött világszerte, elsősorban egyházi létesítményként. Magyarországon is megindult a szervezőmunka, és 1852 januárjában bölcsőde-egylet alakult Pesten Majer István püspök és nagyprépost, valamint Forrayné Brunszvik Júlia – Brunszvik Teréz, az első magyar óvoda alapítója unokahúgának – támogatásával. Az első "bölcsőház" fővédnökének olyan magas rangú támogatót is sikerült megnyerniük, mint Albrecht főherceg felesége, Hildegarde. A hosszú előkészítő munka és jótékony célú gyűjtés eredményeként 1852. április 21-én Pesten, az akkori Kalap u. 1. szám alatti bérház földszintjén megnyílt az ország első bölcsődéje, ahol 5 szobában 38 gyermekről gondoskodtak. Eleinte 4 éves korig fogadták a gyerekeket teljes ellátással, sőt ruházatot is biztosítottak. A felvételnél mérlegelték a családi körülményeket, s a bölcsődébe kerülő gyerekek többnyire sokkal jobb anyagi feltételek közé kerültek, mint amilyet a család tudott volna otthon biztosítani.

A szakmai napon két előadó, elsőként Szombathelyiné Dr. Nyitrai Ágnes a Kaposvári Egyetem tanszékvezetője és Majsai László pszichopedagógus, terapeuta tartott előadást. Az érdeklődők megismerhették a bölcsődei pedagógia múltját és jelenét, valamint a családok és a bölcsőde közötti megváltozott párbeszédet.

(Viszkocsil Dóra)