Ugrás a tartalomra

Történelmi focimeccs Dunaszerdahelyen

2015. május 15. péntek
A Felvidék csapata most legyőzte Székelyföldet. A kezdőrúgásra Szabolcs Attilát kérték fel
Történelmi focimeccs Dunaszerdahelyen

A hazaiak 1-0-s győzelmét hozó Felvidék–Székelyföld barátságos labdarúgómeccs volt Dunaszerdahelyen. A legendás DAC-stadionban a csapatok Szabolcs Attilát, kerületünk országgyűlési képviselőjét, a parlament nemzeti összetartozás bizottságának alelnökét kérték fel a kezdőrúgásra.

Ilyen még nem volt, fantasztikus – örvend egy felvidéki szurkoló a szlovákiai magyarok sportközpontjában április utolsó napján, a határtól 50 kilométerre lévő Dunaszerdahelyen. Itt van a fellegvára a több mint félmilliós magyar közösség legjelentősebb egyesületének, a DAC-nak, amely az utánpótlásképzés mellett a szlovák fociélvonalban is jeleskedik. Errefelé nemcsak itt rúgják a bőrt a magyarok mindenféle szinten, tudjuk meg az érsekújvári Nagy Dávidtól, a Felvidéki Labdarúgó Egyesület alelnökétől. – Az ország jelentős részéről jött össze a keret, természetesen a DAC a bázis – mondta el az alelnök. – Elindultunk, hivatalos ConIFA-tagságot kaptunk. Az első meccsünket nem nemzetközinek, hanem nemzetbelinek tartjuk. Része ez annak a gondolatnak, hogy szőjük szorosabbra a Kárpát-haza magyar régióinak együttműködését a sportban is – teszi hozzá. Arról, hogy mi fán terem a ConIFA, már a lelátón Wenczel Kristóf, a szervezet jogi igazgatója beszél a két válogatott hívására érkezett Pintér Jánosnak, Budafok-Tétény sport ügyintézőjének. Mint közli, a szervezet tíz éve tömöríti az UEFA-n kívüli, országgal nem rendelkezők, nemzetek, történelmi és kulturális régiók szövetségeit. Wenczel Kristóf családja régi budafoki gyökerekkel bír, ezért is gondolt arra, hogy a székely zászló szolidaritási mozgalmat kezdeményező Szabolcs Attilát kéri a történelmi kezdőrúgásra Berényi Józseffel, a Magyar Koalíció Pártja elnökével. Wenczel, „másodállásban” a Székelyföld Labdarúgó Egyesület elnöke, de nem búslakodik a vereség miatt. Nem úgy, mint az egyik székely játékos, aki morózusan annyit mond: sokkal jobbak voltunk, de a meccset gólra játsszák...

Szabolcs Attila szerint jelentős állomása ez a nemzetegyesítésnek, és jól bizonyítja, hogy a sportdiplomácia milyen fontos, ha kitartóan és a magyar ügyet is szem előtt tartva képviseljük. A honatya hozzátette: a történelmi meccs ragyogó lebonyolításának is köszönhetően a ConIFA most azt fontolgatja, hogy Magyarországra hozza valamelyik világversenyét. 

Sengel Ferenc

Szabolcs Attila álláspontja itt olvasható.