Ugrás a tartalomra

Történelme legszebb időszakát éli a Budafoki Kosárlabda Klub

2018. december 14. péntek
A felnőttektől a legkisebbekig szépen teljesítenek a kosarasok
Történelme legszebb időszakát éli a Budafoki Kosárlabda Klub

Az előző szezonban az NB I./B Piros csoportjába feljutó felnőtt együttes jó úton halad az idény előtt kitűzött céljának megvalósítása, vagyis a bajnokság legjobb nyolc csapata közé kerülés felé. A kosarasok emellett a Hepp-kupában is negyeddöntőbe jutottak – a sorozat ezen szakaszáig korábban sosem sikerült még elérnie a Budafoknak. A felnőttek sikerei mellett a klub utánpótlás-csapatai is remekül szerepelnek: az U20-as korosztály a tavalyi sikert megismételve ismét az országos nyolcas-döntőre hajt, míg U18-ban és U14-ben a Budapest-bajnokság megnyerése lehet óriási, de reális cél. A csapatsikerek mellett egyéni elismerésből is kijutott a budafokiaknak.

A Károly Máté által irányított első csapat jelenleg öt győzelem mellett hat vereséget gyűjtve a bajnokság nyolcadik, még éppen rájátszást érő helyén áll. Hazai pályán, a Promontor utcai BMTE Fonyódi Antal Sportcsarnokban eddig parádésan teljesített a gárda, hiszen a Bonyhád (100-61) és a rivális Miskolc (89-67) kiütése mellett a Nyíregyházát (88-83) és a Békést is (97-89) legyőzte, és csupán az előző szezonban még az A-csoportban szereplő MAFC csapatától kapott ki (87-109). Idegenben sajnos már kevésbé voltak sikeresek a kosarasok, bár a győzelem sokszor csak a szerencsén múlt: az MTK első fordulóban történt drámai, utolsó másodperces legyőzését követően (74-72) Nagykőrösön hasonló körülmények közt szenvedett vereséget a csapat (80-82), míg Pécsett hosszabbítás után maradtak alul Tursicsék (78-89). A Vasas Akadémia (82-91) és a veretlen Veszprém (82-90) otthonában is szoros csatában, az utolsó negyedben bukták el a győzelmet a budafoki kosarasok – egyedül a BKG ellen (65-90) nem jártak közel a sikerhez a 22. kerületiek. A Hepp-kupában a Szentendre és a Malév elleni papírforma-győzelmet követően december elején az esélyesebb Vasast is magabiztosan, idegenben győzte le a BKK (93-75), ezzel pedig a klub történelmében páratlan sikert elérve a sorozat negyeddöntőjébe jutott a csapat – ahol a Veszprémmel játszik majd januárban.

– A bajnokság első felében az előzetes elvárásainknak megfelelően szerepeltünk – kezdte nyilatkozatát a csapat vezetőedzője, Károly Máté. – A riválisok elleni, igazán fontos meccseket szinte kivétel nélkül megnyertük, emellett pedig szerencsénk is volt, több vetélytársunk is bukott el fontos összecsapásokat. Teljesen elégedett persze nem lehetek, hiszen mi is vesztettünk el szoros mérkőzéseket, voltak rosszabb periódusaink, de jó úton haladunk a kitűzött célunk, vagyis a rájátszásba jutás felé.

Nem csak a felnőtt csapat szerepel azonban eredményesen, a Budafoki KK utánpótlás-együttesei is szépen teljesítettek az ősszel. Az előző szezonban országos nyolcas-döntőbe jutott U20-as csapat céljai idén sem változtak, ezt pedig a pályán is megmutatták a fiúk: két végletekig kiélezett mérkőzésen elszenvedett vereség mellett kilenc győzelemmel áll a csapat, ez pedig a tabella harmadik, országos döntőt érő helyére elég jelenleg. Tavalyi teljesítményét szeretné megismételni a Budapest-bajnokságnak címvédőként nekivágó U18-as együttes is, amely eddig két nagyarányú győzelmet aratott a pontvadászatban. A juniorokhoz hasonlóan esélyesként vágott neki a fővárosi ligának az U14-es serdülő-csapat is – Balog István tanítványai háromból három nyert mérkőzésnél tartanak.

A csapatsikerek mellett egyéni elismerésből is kijutott a budafokiaknak. Az NB I.-ben és az U20-as csapatban is húzóember, a felnőttek közt 15 pontot átlagoló Lados Erik meghívót kapott a nyári Európa-bajnokságra készülő U20-as válogatottba, a serdülő csapatból pedig két kosarast, Váradi Leventét és Molnár Gellértet is nemzetközi tornára hívták vendégjátékosként.

A Budafoki Kosárlabda Klub csapatairól, eredményeiről bővebb információkat szerezhetnek a www.budafokbasket.hu honlapon!

Történelme legszebb időszakát éli a Budafoki Kosárlabda Klub

Fotó: Budafoki Kosárlabda Klub