Ugrás a tartalomra

Több mint 300 ötlet érkezett a részvételi költségvetés keretében

2019. december 18. szerda
Nagy érdeklődés kísérte az első részvételi költségvetést Budafok-Tétényben. A kezdeményezés első, projektbenyújtási szakasza december 16-án zárult. Két hónap alatt több, mint 300 fejlesztési javaslatot küldtek be a helyi lakosok.
Több mint 300 ötlet érkezett a részvételi költségvetés keretében

A legtöbbet, összesen az ötletek közel 60 százalékát a budafokiak nyújtották be. A XXII. kerületi önkormányzat szakemberei első körben azt ellenőrzik, hogy a javaslatok megfelelnek-e a kiírás szabályainak. Ahhoz a projekthez, amely többek között nem ütközik hatásköri illetékességbe, vagy nincs már rá hivatalos megvalósítási terv, valamint a kivitelezéséhez szükséges költség is belefér a meghatározott keretösszegbe, egy megvalósítási büdzsét is készít az önkormányzat. A részvételi költségvetés jövőre a szavazásokkal folytatódik. A helyi lakosok két körös voksoláson döntik majd el, melyik projekt valósuljon meg.

Több mint 300 projektjavaslat érkezett be az első budafok-tétényi részvételi költségvetés keretében. Többen, összesen 59-en éltek a lehetőséggel és nemcsak egy ötletet nyújtottak be környezetük, kerületük szépítése, jobbá tétele érdekében. 34 csoportos javaslat is érkezett. Projektötletet XXII. kerületi állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezők küldhettek be.

Hét kategóriában - egészség, környezet, közlekedés és biztonság, közösség, digitális város, kultúra és örökség, valamint oktatás és ifjúság témában - lehetett projektjavaslatot beküldeni. Legtöbb, a beérkezett ötletek mintegy 40 százaléka a közlekedés és biztonság kategóriájú kezdeményezésből érkezett.

100-100-100 millió forintot különítettünk el a három kerületrész, azaz Budafok, Budatétény és Nagytétény tekintetében a részvételi költségvetés projektcéljaira. Ennek megfelelően a beérkező javaslatokat is ebbe a három kategóriába gyűjtöttük, aszerint, hogy melyik kerületrészben valósulnak majd meg - magyarázta Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere.

Mindhárom városrész igen aktív volt az október 17. és december 16. közötti projektbenyújtási időszakban. Legtöbb javaslatot a budafokiak küldték be, az összes ötlet közel 60 százalékát. A projektbeküldők között a legnagyobb arányban a gyermekes családban élők voltak, a javaslattevők átlagéletkora megközelítette az 50 évet.  

Nagyon örülünk neki, hogy a részvételi költségvetés egy olyan kezdeményezés tud lenni, amely a kerület lakosainak minden korosztályát érinti. A beküldött javaslatok alapján azt látjuk, hogy fiatalok és idősebbek is éltek a projektbenyújtás lehetőségével - tette hozzá Karsay Ferenc.

A XXII. kerület polgármestere elmondta: most első körben az önkormányzat szakemberei azt ellenőrzik, hogy a beérkezett javaslatok megfelelnek-e a kiírás szabályainak. Ahhoz a projekthez, amely többek között nem ütközik hatásköri illetékességbe, vagy nincs már rá hivatalos megvalósítási terv, valamint kivitelezéséhez szükséges költség is belefér a meghatározott keretösszegbe, egy megvalósítási büdzsét is készít az önkormányzat. A részvételi költségvetés jövőre a szavazásokkal folytatódik. A helyi lakosok a - minden kiírási feltételnek megfelelő - projektek közül két körös voksolás keretében választják majd ki azokat, amelyeket az önkormányzat megvalósít. A voksolás kezdetéről és szabályairól minden információ elérhető lesz a projekt honlapján, a www.kozossegrekapcsolva22.hu -n valamint a kezdeményezés Facebook oldalán.

Több mint 300 ötlet érkezett a részvételi költségvetés keretében