Ugrás a tartalomra

Tizenegy éves nagydíjas

2019. december 30. hétfő
Kokas Katalin és Kelemen Gáspár fellépése a Kempelenben
Tizenegy éves nagydíjas

Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedű- és brácsaművész kisfiával, Kelemen Gáspárral, azaz Gazsival érkezett a Kempelen Farkas Gimnázium Ablak a világra című programjára. A nyitórendezvényen pár szavas bemutatkozásuk után Bartók egyik két hegedűre írt duója csendült fel előadásukban.

Tizenegy éves nagydíjas

A művész házaspár (az édesapa Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész – a szerk.) tehetséges gyermeke, a tizenegy éves Gazsi elnyerte a Szombathelyen megrendezett XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját. A december elsejével zárult, háromnapos megmérettetésen a kiemelt első díjon felül az ifjú hegedűsnek ítélték a Szombathelyi Savaria Szimfonikusok egyik különdíját is, amelyben felkérést kap, hogy egy nagyzenekari versenyművet játsszon az együttes élén a következő évad egyik esti koncertjén.

– A különdíjnak is nagyon örülök, nekem ez nagyon sokat jelent. Játszottam már nagyzenekarral, és szerintem nem nehezebb, mint zongorakísérettel, sőt a zenekarban többen segítenek, ha valamit elrontok, könnyebben vissza tudok kapcsolódni, tudom folytatni a játékot. Mielőtt fellépek a színpadra, kicsit izgulok, de amikor játszom, akkor szinte belemerülök a zenébe – válaszolt érdeklődésemre Gazsi, aki még csak hétéves volt, amikor első nemzetközi versenyén első helyezést ért el Olaszországban.

– Nagyon fiatalon csellózni tanított a nagymamám (Farkas Ágnes csellótanár – a szerk.), de ötéves koromban a szüleim elvittek Ácsné Szily Éva tanárnőhöz, akinél nagyon megtetszett a hegedű. Most is tőle tanulok a Tóth Aladár Zeneiskolában – felelte az ifjú muzsikus, amikor hangszerválasztása iránt érdeklődtem.

A gyakorlásról elmondta: több mindentől függ, hogy mennyit gyakorol. Nem mindegy ugyanis, hogy mit szeretne gyakorolni, kivel, hol, valamint milyen közegben, és az sem, hogy mennyi ideje van rá.

– Minden napom más, talán azért, mert a szüleim zenészek. Két testvérem van, Hanna és Olga, meg egy nagy családom, aminek én nagyon örülök. Szerencsés vagyok, hogy ilyen családi körbe születtem – mondta a tizenegy éves hegedűs, aki a Kodály iskolába jár, és testnevelésórákon szinte mindenben részt vesz, még a kidobósban is. Szeret focizni, így hetente kétszer fociedzésre is jár.

Gazsi a testvéreiről elmesélte, hogy a 16 éves Hanna modellkedik, színészetet tanul, és jelenleg a Pesti Magyar Színház Rómeó és Júlia darabjában Júliát alakítja, a két és fél éves Olga pedig szerinte már szinte teljesen hibátlanul fogja a vonót és harminckettedes hegedűjét. (VH)