Ugrás a tartalomra

Tisztelet a hősöknek

2024. április 18. csütörtök
Látogatás a Rákoskeresztúri új köztemetőben az ’56-os hősök parcelláinál
Tisztelet a hősöknek

A Politikai Foglyok Szövetsége ajánlására a Budatétényi Polgári Kör április 3-án látogatást tett és koszorút helyezett el a kádári megtorlás központi színhelyén, a nemzeti emlékhelyen, azaz a Rákoskeresztúri új köztemetőben található Kisfogházban, valamint a 298-as, 300-as és 301-es parcellánál. A tárlatvezetésen Karsay Ferenc polgármester és Szepesfalvy Anna alpolgármester is részt vett.

A Kisfogházban, amelyet a pesti szleng és a börtönzsargon csak „gyűjtő” néven emlegetett, az 1956-os forradalom leverését követően sokan raboskodtak, így az 1956-os szabadságharc egyik hőse, kerületünk díszpolgára, Priska József Tamás (1936–2013) is. Több mint kétszázan az utolsó napjaikat töltötték itt, ezen a helyen végezték ki többek között Nagy Imre miniszterelnököt, Maléter Pál honvédelmi minisztert és a legendás parancsnokokat, Szabó Jánost (Széna tér), Angyal Istvánt (Tűzoltó utca), valamint Iván Kovács Lászlót (Corvin köz).

A Kisfogház Emlékhely 2001-ben az Igazságügyi Minisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága segítségével, a Politikai Foglyok Szövetségének alapító elnöke, Fónay Jenő egykori halálraítélt kezdeményezése és munkája nyomán jött létre a Budapesti Fegyház és Börtön területén.

Az ide érkező, nagyjából ötven résztvevőt Rédei Sarolta igazgató asszony vezette körbe. Az érdeklődők a cellák, a siralomház, a vesztőhely bemutatása során képet alkothattak, hogy milyen körülmények között töltötték utolsó napjaikat a halálraítéltek. A tárlatvezetésen Karsay Ferenc polgármester és Szepesfalvy Anna alpolgármester is részt vett, és az önkormányzat nevében elhelyezte az emlékezés virágait.

A látogatók ezt követően az emlékhely látogatói központjában megtekintettek egy rövidfilmet a 298-as, 300-as és 301-es parcellák történetéről, helyreállításáról, majd Szabó Viktor történész vezetése és magyarázata mellett megnézték a mártírok sírját és az 1956-os hősök emlékművét is. A Jovánovics György szobrászművész által készített emlékmű hátteréről a történész elmondta, hogy az Angyal István toalettpapírra írt búcsúlevelében olvasható utolsó kívánság alapján készült a rusztikus, faragatlan terméskő, amely mindenkit emlékeztet az itt kivégzett „névtelen csőcselék”-re.

A nemzeti emlékhely látogatásához az ingyenes autóbuszt a Fehér Fóka Bt. részéről Bodnár Tamás ügyvezető biztosította a Budatétényi Polgári Körnek és a többi érdeklődőnek.

Tamás Angéla