Ugrás a tartalomra

Tájékoztatás vízmérők fagy elleni védelméről

2021. január 14. csütörtök
Az előrejelzések alapján hamarosan fagypont alá fog süllyedni a hőmérséklet. Gondoskodott már vízmérője fagy elleni védelméről? A vízmérők, csövek és egyéb szerelvények elfagyása jelentős költségeket (vízmérő cseréje, elfolyt víz díja) és váratlan kellemetlenségeket (vízhiány) okozhatnak a felhasználóknak.
Tájékoztatás vízmérők fagy elleni védelméről

Szilánkokra tört üveg az óralapon, eldeformálódott számlálószerkezet, esetleg csöpögő víz. Ha télen ez a látvány fogadja a vízóra tulajdonosát, akkor szinte biztosra vehető, hogy elfagyott a mérőeszköz.

Intő jel lehet az is, ha a lakásban nem vagy csak alig jön víz a csapból. Ebben az esetben gyanakodni lehet arra, hogy megfagyott a vezetékben a víz, amely tönkretette a mérőszerkezetet is. A fagy elleni védekezésről csakúgy, mint a mérőhelyek tisztán tartásáról, valamint a megközelítés biztosításáról az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia!

A tartós hideg komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is. Érdemes idejében megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit. Az eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának.

A Fővárosi Vízművek Zrt. szolgáltatási területén a vízóra elfagyása esetén tárcsázza a nap 24 órájában rendelkezésre álló 06 80 247 247-es hibabejelentő telefonszámot.

Tájékoztatás vízmérők fagy elleni védelméről

Mit tehet a vízmérők elfagyásának megelőzése érdekében?

  • A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos!

  • A kerti vízóraakna törött vagy hiányzó fedlapját pótoljuk, sőt a nagy hidegben külön szigetelésről is gondoskodjunk. Erre alkalmas lehet az aknatető aljára rögzített hungarocell lemez is.

  • A vízmérőt akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is letakarhatjuk, de még a kartondoboz darabok is megfelelőek erre a célra. A vízmérő téliesítésénél figyeljünk azonban arra, hogy annak számlapja könnyen szabaddá tehető legyen, s ezáltal a mérő leolvasható maradjon.

  • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy a vízóraakna fedele mindig zárt állapotban legyen.

  • A pincékben lévő vízmérők védelme érdekében ellenőrizzük pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külsőtalajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodjunk.

  • Szigeteljük – vagy ennek hiányában – időben víztelenítsük a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket.

Lakótelepi ház esetén kinek a feladata a fagy elleni védelem?

  • Lakótelepi házak esetén a vízóra fagy elleni védelme a lakóközösség feladata. Az épület összes vízfogyasztását mérő szerkezetet legtöbbször a közműalagút és a folyosó mellett kialakított tároló helyiségben szerelték fel.

Hogyan gondoskodhat a vízcsövek védelméről?

  • Az épületen belüli vezetékek, illetve szerelvények esetében győződjünk meg a helyiség nyílászáróinak épségéről.

  • Nagy hidegben – különösen a tűzfalakban futó vezetékek esetében – még fűtésre is szükség lehet annak érdekében, hogy a csövekben lévő víz ne fagyjon be.

  • Ha a helyiség nagyon hideg, vagy ha a vezetékek beépítetlen tűzfalban vannak és nincs módunk fűtésre, hagyjuk picit csöpögni a csapot, így nem – vagy csak sokkal nehezebben – tud megfagyni a víz a vezetékben.

Mi a teendő a nem lakott épületek esetében?

  • Először nyissuk meg a kerti csapot, majd ezután zárjuk el a téli elzárót. A vezetékben lévő víz ilyenkor az ürítő szelepen keresztül távozik és elszivárog a talajba, így a felszínen húzódó vezetékszakasz is vízmentes lesz.

  • A vízmérők szigetelését a hálózat víztelenítését követően is meg kell oldani, mivel a vízmérőkben ez esetben is marad víz! 

  • Ha későn látunk hozzá a víztelenítéshez, és a befagyott víz miatt nem tudjuk az elzárócsapot elfordítani, meleg vízzel, óvatosan felolvaszthatjuk a benne lévő jeget, majd ezt követően elvégezhetjük a víztelenítést.

Miért a felhasználónak kell gondoskodnia a vízmérők és a csövek védelméről?

Bár a bekötési vízmérő a víziközmű-szolgáltató, azaz a Fővárosi Vízművek tulajdona, annak fagy elleni védelméről és megőrzéséről a felhasználónak kell gondoskodnia. Elsőre talán ellentmondásosnak tűnhet ez a szabály, de gondoljuk át jobban: a bekötési vízmérő a felhasználó ingatlanán található, így annak védelméről nem is tud más gondoskodni, csak ő maga. Előzze meg a kellemetlenséget, és készítse fel kültéri vezetékeit, kerti csapjait a zord időjárásra!

Köszönjük, hogy odafigyel vízmérője állapotára, hiszen a vízmérők rendeltetésszerű működtetése közös érdekünk!

(Fővárosi Vízművek Zrt.)