Ugrás a tartalomra

Tájékoztatás április 10-én az önkormányzat eddigi rendkívüli intézkedéseiről

2020. április 10. péntek
Az elmúlt hetekben, a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetre tekintettel, a Budafok-Tétényi önkormányzat nevében Karsay Ferenc polgármester olyan rendkívüli egészség- és gazdaságvédelmi intézkedéseket hirdetett ki, amelyek minden itt élőt, köztük a kerületi vállalkozókat is segítik.
Tájékoztatás április 10-én az önkormányzat eddigi rendkívüli intézkedéseiről

Április 10-étől továbbra is érvényben van határozatlan ideig a kijárási korlátozás. A húsvéti ünnep alkalmával is kérjük az itt élőket, maradjanak otthon, szűk családi körben ünnepeljenek.

Karsay Ferenc polgármester konzultálva a Helyi Operatív Törzzsel és rendőrkapitánnyal úgy döntött, hogy az alábbi, jelenleg érvényben lévő intézkedéseken kívül újabb szigorításokat egyelőre nem, de fokozott hatósági ellenőrzést vezet be a közterületi csoportosulások elkerülése érdekében.

Erről itt olvashatnak bővebben: https://tinyurl.hu/2j2h/


INTÉZKEDÉSEK AZ IDŐS EMBEREK VÉDELMÉBEN

Az egyik legfontosabb, hogy a kerületben élő idős embereket megvédjük, nekik és minden rászoruló családnak, személynek segítséget nyújtsunk. Ennek érdekében a Szociális Szolgálat munkatársai bevásárlással, ügyintézéssel segítik őket, otthonukba viszik az ebédet, hogy ne kelljen kimozdulni otthonaikból. A polgármester a kerületi üzlettulajdonosok együttműködését is kérte, hogy soron kívüli kiszolgálással segítsék a szociális segítőket, akik az időseket látják el.

Ha Ön idős és segítségre van szüksége vagy ellátásra szorul, kérjük jelentkezzen az alábbi elérhetőségek egyikén:

  • 0-24 órában: +36 1 226-0559
  • munkaidőben: +36 1 226-0179; +36 20-227-4917
  • E-mail cím:  segitunk@klauzalhaz.hu

 A bölcsődékben és óvodákban felszabadult munkaerő részt vesz az adományok szétosztásában, a házhozszállításban, az idősek segítésében. A bölcsőde varrni tudó dolgozói szájmaszkokat varrnak. A rendelkezésre álló mennyiséget az önkormányzat el is juttatja azokhoz, akiknek nehézséget okoz a maszkok beszerzése.

Ha szájmaszkot szeretne igényelni vagy felajánlani, kérjük jelentkezzen a 70ellatas@bp22.hu e-mail címen.

 

A HÁZI KARANTÉNBA KÉNYSZERÜLTEK VÉDELMÉBEN

Megalakult a Maradj Otthon Segélyszolgálat, amelynek feladata, hogy segítse a koronavírus miatt otthonukba kényszerültek mindennapjait. Ha Ön házi karanténba kényszerült, vagy idős kora miatt elővigyázatosságból nem szeretné elhagyni otthonát, és nem tud családjától, ismerőseitől segítséget kérni például a bevásárláshoz, kérjük jelentkezzen az alábbi elérhetőségek egyikén:

  • 0-24 órában: +36 1 226-0559
  • munkaidőben: +36 1 226-0179; +36 20-227-4917
  • E-mail cím:  segitunk@klauzalhaz.hu

 

A RÁSZORULÓK VÉDELMÉBEN

Az önkormányzat szociális ellátó rendszere érdemi segítséget nyújt rendkívüli élethelyzetekben, egyrészt a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokkal, másfelől pénzbeli, természetbeni támogatásokkal. Részletek: https://budafokteteny.hu/uploads/files/1585943058.pdf

A koronavírus miatt súlyos, létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe kerültek számára a krízishelyzet enyhítésére (pl. élelmiszer vásárlására, gyógyszerkiadások csökkentésére, gyermek ellátásához, lakásfenntartáshoz, hátralékrendezéshez, beteggondozáshoz) Önkormányzatunk rendszeres vagy rendkívüli települési támogatást nyújt. Támogatás a kerületben bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a kerületben lakók részére állapítható meg, akik az adott támogatási formához rendelt további – jövedelmi, vagyoni - feltételeknek is megfelelnek.

A települési támogatásra való jogosultságról, az elengedhetetlenül szükséges iratokról és igazolásokról a Szociális Ellátási Csoport ad részletes tájékoztatást telefonon a +36 1 424 0032, +36 1 424 0033 számokon, vagy a szocialiscsoport@bp22.hu e-mailcímen.

 

A LAKHATÁS VÉDELMÉBEN

A kilakoltatási moratóriumot meghosszabbítottuk június 30-áig. Így tartozásuk ellenére is minden bérlő a bérleményében maradhat.

 

A VÁLLALKOZÁSOK VÉDELMÉBEN

Azok a kerületi vállalkozók, akik önkormányzati helyiséget bérelnek jelezhetik, ha a bérleti díjat nem tudják kigazdálkodni, vagy vállalkozásuk veszélybe kerülhet. Nekik egyedi megállapodás keretében nyújt segítséget az önkormányzat. Jelentkezni a vagyoniroda@bp22.hu címen lehet.

 

AZ EGÉSZSÉG VÉDELMÉBEN

Az egészségügyi intézményeink dolgozóinak és a szociális területen dolgozóknak speciális védőmaszkot vásárolt az önkormányzat mind maguk, mind betegeik, mind pedig az idős vagy rászoruló klienseik védelmében: https://www.facebook.com/budafokteteny/photos/a.473647772786762/1550138221804373

Az egészségügyi ellátás fenntarthatósága és a helyes betegirányítás érdekében kérjük a lakosságot, hogy előbb hívják fel háziorvosukat, gyermekorvosukat, mielőtt a rendelőbe mennének.

A krónikus betegeknek a receptek felírása e-recept formájában, telefonos megrendelésre történik.

A Káldor Adolf Szakrendelőben csak sürgős eseteket fogadnak személyesen az orvosok, de a hét minden napján elérhetők telefonon. A részletekről és a rendelési időről itt tájékozódhat: https://budafokteteny.hu/hir/minden-nap-hivhatok-a-szakrendelo-munkatarsai

A közterületi csoportosulások helyszínéül szolgáló játszótereket, kondiparkokat lezártuk és tájékoztató táblák kihelyezésével hívjuk fel a lakosság figyelmét arra, hogy ezek a találkozások most veszélyesek lehetnek. https://budafokteteny.hu/hir/lezarjak-a-jatszotereket

Töröltük vagy elhalasztottuk az összes önkormányzati rendezvényt, illetve számos programot az internetre költöztettünk https://budafokteteny.hu/hir/muveszet-a-fotelbol

 

A GYERMEKEK ÉS SZÜLŐK VÉDELMÉBEN

A bölcsődék és óvodák ügyeleti rendszerben működnek.

 https://budafokteteny.hu/hir/ket-ovodaban-es-egy-bolcsodeben-tartanak-ugyeletet

Megkérjük a szülőket, hogy aki megteheti, tartsa otthon a gyermekét. Csak azok vegyék igénybe az ügyeleti szolgáltatást, akik nem találnak más megoldást.

Aki igényt tart az ügyeletre, az gyermeke számára az e-Menza rendszerben rendelje meg újra az étkezést. A lemondott étkezések díját az önkormányzat a szokásos módon jóváírja.

MINDANNYIUNK VÉDELMÉBEN

Április 3-án megkezdődött, majd 9-én a második alkalomra is sor került a kerület közterületeink fertőtlenítésére. Ez kiterjed a villamos, busz és vonat megállóhelyekre, a főbb csomópontokra, és a gyakran látogatott intézmények környezetére. Az FKF által végzett munka során a METASEPT ULTRA nevű, kifejezetten vírusok ellen is használható vegyszert használják. A METASEPT ULTRA elsősorban a permetezés közben belélegzett permettel mérgezhet. Ezért az FKF munkatársai védőruhában, maszkban használják. A permet ülepedése után légúti irritációt már nem tud okozni. Ez 5-10 percet jelent. Száradás, illetve 30 perc után pedig már az adott felületen sem fejt ki emberre káros hatást. Mindezeket figyelembe véve kérésünkre az FKF az utolsó tőlük rendelt fertőtlenítést, éjjel vagy hajnalban végzik majd, amikor hosszú órákig üresek a közterületek. Ezt követően a XXII. kerület többé ilyen fertőtlenítésre nem tart igényt. A Főváros helyett maga fogja megoldani közterületek fertőtlenítését alacsonyabb költséggel és az emberek biztonságát jobban szem előtt tartva. https://tinyurl.hu/tSy2/

 

AKCIÓTERV BUDAFOK-TÉTÉNY VÉDELMÉBEN

A Helyi Operatív Törzs tagjai és a polgármester akciótervet dolgoztak ki arra az esetre, ha a kerületben is tömegesen kerülnének karanténba. A Maradj Otthon Segélyszolgálat munkatársai a Klauzál Házban egy olyan logisztikai központot alakítottak ki, ahol lehetőség van nagyobb mennyiségű élelmiszer, alapvető tisztálkodó és háztartási szerek raktározására. Ezekből egységcsomagokat állítanak össze és a karanténba kényszerült személyeknek, családoknak kérésre, szolgáltatási díj ellenében, kiszállítanak. Az időseknek, akik nem tudják megoldani a bevásárlást, szintén lehetősége lesz innen beszerzési áron, egy dietetikus által összeállított alapcsomagot igényelni.

  • 0-24 órában: +36 1 226-0559
  • munkaidőben: +36 1 226-0179; +36 20-227-4917
  • E-mail cím:  segitunk@klauzalhaz.hu

https://www.facebook.com/budafokteteny/posts/1558332300984965

 

ADOMÁNYOZÁS, ÖNKÉNTES MUNKA

Bár még nem tartunk a tömeges megbetegedések időszakában, ez valószínűleg elkerülhetetlen. Annak érdekében, hogy a kerületben maximalizáljuk erőforrásainkat segélyakciót hirdettünk, valamint adománygyűjtő számlát nyitottunk.

https://budafokteteny.hu/hir/bovul-a-felajanlok-szama

Elindítottuk azt a honlapot, amelyen keresztül egyelőre tartalékos önkéntesnek jelentkezhetnek azok, akiknek van erre lehetőségük.

https://budafokteteny.hu/hir/felhivas-2020.03.31

 

ÜGYINTÉZÉS

Március elejétől a céges ügyfelek számára csak a Cégkapun vagy e-papíron lehetséges az ügyintézés, személyesen nem.

Minden olyan ügy esetében szünetel a személyes ügyintézés, amely az önkormányzat honlapján elektronikus úton is intézhető (pl. adó, gyermekétkeztetés).

Kérjük ügyfeleinket, hogy a Polgármesteri Hivatal szakirodáival kapcsolatos ügyeiket elsősorban interneten vagy telefonon intézzék. Amennyiben a személyes ügyintézés elkerülhetetlen, munkatársainkkal egyeztessenek időpontot.

https://budafokteteny.hu/hir/hogyan-intezhetjuk-otthonrol-hivatali-ugyeinket

Az online intézhető ügyekről a https://budafokteteny.hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes weboldalunkon tájékozódhat.

 

TÁJÉKOZÓDJANAK HITELES FORRÁSBÓL

A tájékoztatás folyamatos, minden lehetséges alkalmat és felületet kihasználva segítjük a lakosságot az eligazodásban. Folyamatosan frissülő cikkekből, facebook bejegyzésekből naprakész információkhoz jutnak az itt élők. Hétvégén egy hangosbemondóval ellátott autó is figyelmeztet az aktuális járványügyi szabályokról.

Minderről részletesebben a https://koronavirus.budafokteteny.hu oldalon olvashatnak.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!