Ugrás a tartalomra

„Szívet cseréljen az, aki hazát cserél!”

2018. május 15. kedd
Ezzel a címmel nyílt kiállítás a Radóczy Galériában május 12-én a 44. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál keretein belül. A hangulatos pincetérbe 12 kerületi művész 27 alkotását állította ki Radóczy Mária.
„Szívet cseréljen az, aki hazát cserél!”

Az eseményen megjelenteket Szepesfalvy Anna alpolgármester köszöntötte, majd felolvasta Németh Zsolt országgyűlési képviselő levelét is, aki sajnálatára nem tudott részt venni a megnyitón:

"Aki ismeri Radóczy Máriát mint tanárát, mesterét, annak máris van egy oka arra, hogy itthon maradjon: ő itt él, alkot és tanít. És főként itt gyűjtötte össze magának azt a közösséget, aminek ő a központja.  A kép, amit Ő teremt - most nem a tűzzománcokról van szó, hanem őróla magáról - eszembe juttatja a Megváltó metaforáját: "Hányszor akartalak, mint tyúkanyó a szárnyaim alá gyűjteni!" A tyúkanyó, amely a szárnyával takarva védi a csibéit azért is érdekes Krisztus szájából, mert Teremtéstörténetében az "Úr lelke lebeg a vizek felett" - s a Lélek kikölti a Világot. Szóval, a fészekalj, amit összehoztál, kedves Mária, több szinten is csak elismerést vívhat ki: a csibéktől a FELHŐKIG. Máriának tehát van ilyen közössége, amit maga köré gyűjtött, és nekem megtisztelő, hogy a holdudvarnak tagja vagyok én is."

A megnyitón Berki Júlia a Kárpát-medencei szavalóverseny idei győztese elszavalta Tompa Mihály: Levél egy kibújdosott barátom után című versét, majd György Viktória a 2013-as Balaton hangja cím nyertese énekelte el Kovács Kati egyik dalát. A kiállított alkotásokat a közönség értékelte egy-egy szavazattal, így Bottyán Mariann festőművész 17 vokssal elnyerte a legszebb mű címét, a Balatoni nyár című festményével. A művésznő húsz éve él a kerületben és rendkívül jól esett számára hogy ilyen elismerésben részesülhetett. Három képpel érkezett a kiállításra, melyből a számára legkülönlegesebbet választotta ki a közönség. "Ez a festmény két évvel ezelőtt a születésnapomon készült, a balatongyöröki nyaralónk kertjében. Akkor éppen egyedül voltam és a présházunkból a tavat olyan csodálatosnak láttam a fényeknek köszönhetően, hogy egyből elkezdtem festeni. Akárhányszor a képre nézek, elönt a boldogság és csak mosolyogni tudok." A Radóczy Galéria jóvoltából pénzjutalomban is részesült a kiállító nyertes művész. 

Az alkotásokat május 19-ig lehet megtekinteni a Dézsmaház utca 27. szám alatt található Radóczy Mária Galériában.

(Viszkocsil Dóra)

 

„Szívet cseréljen az, aki hazát cserél!”

Fotó: Kocsis Zoltán