Ugrás a tartalomra

Szent Istvánról játékosan

2017. június 22. csütörtök
Budafokon, a Szent István téren is játszóteret építhet Kő Boldizsár képzőművész
Szent Istvánról játékosan

A Kő Boldizsár képzőművész által tervezett játszótereket országszerte ismerik: ő álmodta meg többek között a Magyar Tenger Mesekertet Balatonbogláron, és a Zöld Pétert is a Millenárison. Hamarosan Budafokon, a Szent István téren is építkezésbe kezd.

– Hogyan illeszkedik majd a budafoki játszótér a kerület képébe, mit ad hozzá a környékhez?

– A játszótér nagyon jó helyre terveződött, ami maga is történelmi időket idéz. Nagyon szép, ahogy Budafok ófaluja és a hatalmas gesztenyefák körbeveszik a Szent István teret, lehet érezni azt a fajta lokálpatrióta szépséget, ami Budapesten már nem sok helyen van jelen. Ez egy különleges aurájú, varázslatos hely, és úgy érzem, az itt lakók nagyon a magukénak érzik ezt az egész városrészt, ami számomra különösen megható. Az általam választott államalapítás tematika szintén hasonló üzenetet közvetít, ezért úgy gondolom, ez nagyon jó kapcsolódási pont Budafokhoz.

– Várhatóan mikorra készül el a tér?

– Még nem tudok pontos dátumot mondani, mert nagyon nagy munkáról van szó, ez az egyik legnagyobb formátumú játszóterem lesz. Mindenesetre nagyon várom már, hogy elkezdjük a munkálatokat, és nagyon bízom benne, hogy a kész játszótér elnyeri majd a környékbeliek és a gyerekek tetszését.

– Hogyan és mikor kezdtél el játszótereket építeni, mi ösztönzött erre?

– 1999-ben készítettem az első mesekertemet Balla Gáborral közösen Kispesten. Az egész úgy kezdődött, hogy a Képzőművészeti Egyetem elvégzése után azon gondolkodtunk az alkotótársaimmal, hogy a kiállítási helyszínek átalakulásával milyen új terekre lehetne még kivinni a műalkotásokat. És egyszer csak rádöbbentünk, hogy Magyarországnak milyen csodaszép parkjai vannak, ami nagy lehetőség arra, hogy összekapcsoljuk a játszótereket egy-egy állandó kortárs kiállítással. Így a gyerekek nemcsak jól érezhetik magukat, hanem egyfajta kulturális élményben is részük lehet.

– Milyen visszajelzések érkeznek a gyerekek részéről, hogyan fogadják ezeket a mesetereket?

– Kicsit olyanok ezek a játszóterek számukra, mintha egy mesekönyv lapjain lépkednének. Szerintem egyébként a gyerekek képzelete olyan határtalan, hogy még egy betonkockával is el tudnának játszani, de ha egy míves, külön nekik szánt dolgot adunk a kezükbe, az biztos, hogy még inkább játékra sarkallja őket. És persze mindig van egy népmesei vagy egy történelmi eseményre utaló vezérfonal a mestereimnél, de nagyon örülök annak is, ha a gyerekek mondjuk Csillagok háborúját játszanak rajta, vagy bármit, amit kitalálnak, mert mindegyik játszótér olyan, mint egy nagy LEGO-készlet, amiből bármit fel lehet építeni.

– A legismertebb játszótereid például a Zöld Péter a Millenárison, vagy a Magyar Tenger Mesekert Balatonbogláron. Neked van kedvenced az eddigi munkáid között?

– Én úgy gondolom, mindegyik másban erős. Van, amelyik nagyon mívesre sikerült, és van olyan is, amelyikben a legjobban ötvöződnek a modern technikák és a rám jellemző népi világ. Eddig körülbelül harminc játszóteret csináltam, és ez olyan, mintha lenne harminc gyerekem: mindegyiket másért szeretem. (VH)