Ugrás a tartalomra

Szent András hava a Bartókban

2019. december 16. hétfő
Izgalmas, eseményteli időszakként telt az ősz utolsó hónapja a Bartók Béla Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola gyermekei, szülei és a pedagógusok számára egyaránt. Előadások, továbbképzések és kiemelkedő versenyeredmények.
Szent András hava a Bartókban

November 4-én Szabó Gyöngyvér, Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársa tartott előadást az iskolában a nehezen kezelhető gyermekekkel való helyes bánásmódról, és az új kihívások megfelelő kezeléséről. 

November 13-án nyílt tanítási napra várták az első és az ötödik évfolyam tanulóinak szüleit, hogy tapasztalatokat szerezhessenek gyermekeik iskolai tevékenységeiről. Még aznap este egy lélekemelő előadáson vettek részt az iskola dolgozói, amit Uzsalyné Dr. Pécsi Rita tartott „Fejleszt vagy rombol?” címmel. A képernyő és az internet hatásairól beszélt a docens asszony, kutatási eredményekkel és rengeteg példával szemléltetve a problémát és a kivezető utat. A nevelők együtt gondolkodhattak a képernyőzés és a fejlődő idegrendszer összefüggéseiről, a helyes képernyőhasználatról és arról, hogyan óvhatják meg a gyermekeket és magukat a képernyőfüggőségtől. 

A kerületben már hagyományosan a Klauzál Ház adott otthont a SULI-VÁR nevű programnak, ahol minden kerületi általános iskola várta az első osztályba készülő gyermekeket és szüleiket. A Bartók Iskola pedagógusai is örömmel fogadták az érdeklődőket. November 14-én az iskola megrendezte a hagyományos angol vers- és prózamondóversenyt. "Minden esztendőben nagy lelkesedéssel készülnek tanulóink a megmérettetésre, ami valójában egy szép délutánt jelent, ahol érdeklődve hallgatják egymás hosszabb-rövidebb angol nyelvű szavalatait" - mondta Szojka Andrea az intézmény igazgatója. A következő eredmények születtek: a 2. évfolyamon Boromisza Léna első és Szabó Bence második helyezést ért el. A következő kategória győztese Fekete Lili, második helyezettje Csukrán Andrea 4. osztályos tanuló. A felső tagozatos tanulók csoportjában Székely Csenge első, Bagyura Kinga második helyezettként zárta a versenyt. Az utóbbi négy tanuló képviselhette az iskolát az országos versenyen. 

November 20-án a kerületi angolversenynek adott otthont az iskola. Negyvennyolc 7-8. osztályos tanuló mérte össze nyelvi tudását. Másfél órán át különböző típusú feladatok megoldásával dőlt el, kik a legjobbak kerületünkben angol nyelvből. Több kategóriában igen szoros verseny alakult ki, egy-egy pont különbséggel végeztek a versenyzők. 

Idén először vettek részt a 8. a osztályos bartókos tanulók az érdi Bolyai Általános Iskola angol nyelvi területi versenyén, amelyen több pest megyei település tanulói mérettették meg tudásukat november 21-én. "Az alapos nyelvtani ismereteket igénylő feladatsor komoly kihívást jelentett valamennyi versenyzőnek, a mi kategóriánkban 53 tanuló indult, izgatottan várjuk az eredményeket" - mondta Szojka Andrea igazgató.

A november 27-i az angol nyelvi dráma versenyen, melyen a két tanítási nyelvű képzésben résztvevők mutathatták meg színészi képességeiket és remek nyelvtudásukat. A diákok lelkesen készültek és az előadásuk ebben a tanévben is elnyerte a zsűri és a közönség tetszését és teljesítményüket arany minősítéssel jutalmazták. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó hatodik osztályos tanulók: Molnár Léna, Seres Noa, Ujvári Panna, Kovách Gergő, majdnem maximális pontszámot kaptak. 

Az országos szervezésű Bolyai versenyeken magyar nyelvből és matematikából is remekeltek az iskola tanulói. A 4.a osztály BartOkosok  csapata okt. 11-én részt vett a Bolyai Matematikai Csapatverseny területi fordulóján. Tudásukat, rátermettségüket bizonyítja, hogy -bár először neveztek erre a versenyre- az induló 122 csapatból a 4. helyet szerezték meg. A csapat tagjai: Boromisza Léna, Bozor Zsófia, Fekete Lili és Illés Zsombor. A felső tagozatban is szép eredmények születtek a területi versenyen. 4. helyezést ért el Báder Zsófia, Szepesi-Nagy Csilla, Koós Hanna, Süveges Gábor, 5. helyezést ért el Andrási Kristóf, Tamás Dominik és Szatkó Péter valamennyien 8. osztályos tanulók. 

November 8-án a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny területi fordulóján a 107 induló negyedikes csapat közül az 5. helyet sikerült elérnie az iskolának. A csapat tagjai: Bozor Zsófia, Csabay Zsófia, Szabó Hanga Borbála és Illés Zsombor. Az 5. osztályos csapat, melynek tagjai Lányi Kristóf, Orbán Jázmin, Tettinger Ottó voltak, a területi fordulóban a 8. helyezést érték el az induló 119 induló csapatból. 

November 20-án pedig a Nádasdy Iskolában megrendezett Kerületi Vers- és Prózamondó versenyen próza kategóriában lett 2. Bozor Zsófia. Az adventi játszóházban alsós diákok kreatív foglalkozáson vehettek részt szüleikkel. A kicsik izgatottan keresték fel a különböző helyszíneket, ahol lelkesen alkothattak karácsonyi díszeket, képeslapokat, apró ajándékokat.

Viszkocsil Dóra