Ugrás a tartalomra

Szennyvízcsatornázás

2015. június 30. kedd
Már lehet pályázni az önkormányzatnál a rákötési támogatásra, amire több szakaszon is lehetőség van. A részletes pályázati felhívás letölthető a budafokteteny.hu/ugyintezes/palyazatok oldalról.
Szennyvízcsatornázás

Több mint 33 kilométernyi korszerű szennyvízcsatorna megépítése fejeződik be hamarosan Budafok-Tétényben a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt részeként, európai uniós forrásból. Az összesen mintegy 150 utcát érintő közműfejlesztés ősszel zárul le, a munkálatok tehát célegyenesbe fordultak. Az elkészült új csatornaszakaszok műszaki ellenőrzése folyamatban van, több utcában azonban már megindulhatnak a rákötések is. 2015. ősz közepéig pedig a tervek szerint minden szakaszt üzembehelyeznek. A kerületben 2014 negyedik negyedévében indult fővárosi beruházásának köszönhetően közel 1400 budafok-tétényi család szennyvízproblémája oldódik meg.

Hamarosan befejeződik az új, korszerű szennyvízcsatorna kiépítése Budafok-Tétény eddig ellátatlan területein. A több mint 33 kilométernyi szennyvízvezeték lefektetése már megtörtént, sőt több szakaszon már üzemel is a rendszer, így számos érintett háztartás rá is csatlakozhat a szennyvízelvezetésre. A további érintett utcákban a tervek szerint szeptember második felében kerül sor a csatorna üzembehelyezésére, így idén ősszel már az összes kerületi szakaszon elindulhatnak a rákötések.

 

Mely utcákban köthetnek rá az új csatornára?

Több utcában is sor került már a kiépült szennyvízelvezetés műszaki átadására, így ezeken a szakaszokon - az üzemeltető Fővárosi Csatornázási Művek engedélyének birtokában - az érintett ingatlanok ráköthetők a csatornára. Az érintett ingatlantulajdonosokat a Fővárosi Csatornázási Művek levélben is értesíti. Az alábbi szakaszok üzembe helyezése a közelmúltban megtörtént, az érintett ingatlanok tulajdonosai a Fővárosi Csatornázási Művek ügyfélszolgálatától - személyesen a 1087 Budapest, Kerepesi út 19. (bejárat az Asztalos S. utca felől) szám alatti ügyfélszolgálati irodában, illetve telefonon a 06/1 455-4306-os számon, vagy e-mailben az ugyfelszolgalat@fcsm.hu címen kaphatnak bővebb tájékoztatást a rákötéshez szükséges teendőkről. Az érintett háztartások az FCSM szolgáltatói hozzájárulásának birtokában, a következő szakaszokon köthetnek rá az új szennyvízcsatornára:


Átadásra került utcák // Szakaszhatárok

Aszály utca // Bajcsy-Zsilinszky utca - Kő utca

Besztercei utca // Besztercei utca 3. - Besztercei utca 7.

Csallóköz utca // Csallóköz utca 24/a - Gádor utca

Dévény utca // Dévény utca 20/a - Vöröskereszt utca

Dévény utca // Dévény utca 6. - Vöröskereszt utca, Dévény utca - Katáng utca, Dévény utca 50. -Dévény utca 52., Dévény utca - Katáng utca

Katáng utca

Dézsmaház utca // Dézsmaház utca 5. - Dézsmaház utca 15.

Erzsébet királyné út // Erzsébet királyné út 10/a - Jókai Mór utca

Fenyőmadár utca // Fenyőmadár utca 221714/5 hrsz. - Karéj utca

Gyep tér // Gyep tér 5. - Erzsébet királyné út

Gyufa utca // Gyufa utca 4. - Hollandi utca

Gyufa utca // Gyufa utca 7. - Csallóköz út

Halk utca // Halk utca 27. - Park utca

Halk utca // Halk utca 16. - Halk utca 23/f, Hanna utca - Vörösmarty utca, Hanna utca 6. - Vörösmarty utca, Hanna utca - Vörösmarty utca, Hanna utca - Vörösmarty utca 46.

Háros utca // Csallóköz út - Háros utca 146.

Háros utca // Háros utca 129. - Csend utca

Háros utca // Háros utca 234040/5 hrsz. - Őszapó utca

Hollandi utca // Túróczi utca - Gyufa utca

Hunyadi László utca // Hunyadi László utca 13. - Kistétény utca

József Attila utca // József Attila utca 27. - Orkán utca

Kamaraerdei út // Kamaraerdei út 12. - Kamaraerdei út 32.

Karácsony utca // Karácsony utca 7. - Gádor utca

Kender utca // Dévény utca - Rosta utca

Kenderike utca // Kelenvölgyi utca - Kamaraerdei út

Kiránduló utca // Kiránduló utca 113. - Kiránduló utca 115.

Kiránduló utca // Kiránduló utca 94. - Háros utca

Kistétény köz // Kistétény köz 3/b - Park utca

Kő utca // Aszály utca - Táró utca

Móricz Zsigmond út // Móricz Zsigmond út 3. - Géza utca

Művelődés utca // Művelődés utca 5. - Művelődés utca 11.

Őrnagy utca // Őrnagy utca 3. - Őrnagy utca 7.

Őszapó utca // Háros utca - Őszapó utca 234040/2 hrsz.

Pannónia utca // Pannónia utca 37. - Mező utca

Pezsgő utca // Pezsgő utca 14. - Bem József utca

Platina utca // Platina utca 3. - Vörösmarty utca

Rosta utca // Rosta utca 5. - Kender utca

Rugó utca // Rugó utca 1. - Gádor utca

Só utca // Só utca 4. - Dévény utca

Sörraktár utca // Sörraktár utca 2. - Rizling utca

Széchenyi utca // Széchenyi utca 70. - Széchenyi utca 78.

Szelence utca // Szelence utca 4. - Vörösmarty utca

Táró utca // Táró utca 10-12. - Művelődés utca

Wesselényi utca // Wesselényi utca 25. - Nektár utca

Zakariás József utca // Komáromi utca - Mész utca


A rákötés egy szigorúan szabályozott folyamat, melynek lépéseiről az alábbiakban, illetve a beruházás honlapján olvashatunk részletes felvilágosítást: http://bpcsatornazas.hu/hu/bp/hazi_rakotes/a_hazi_rakotes_lepesei

 

A tervezéstől a csatlakozásig

A házi rákötéshez elsőként egy megfelelő végzettséggel és mérnökkamarai tagsággal rendelkező szakemberrel meg kell terveztetni a telken belüli szennyvízhálózatot. A tervezés megkezdésének feltétele, hogy megépüljön az utcában a közcsatorna és az ingatlanhoz tartozó házi bekötővezeték is, valamint sor kerüljön azok műszaki vizsgálatára és az ún. geodéziai bemérésre. Fontos, hogy a csatorna megépítése és az üzembehelyezés között akár több hónap is eltelhet. A műszaki átadás-átvételre és az üzembehelyezésre az adott vízgyűjtő terület elkészülte után kerül sor. A csatornaszakasz átadását megelőzően a Fővárosi Csatornázási Művek befogadja a házi hálózat terveket, így ezzel a lépéssel nem szükséges megvárni a műszaki átadás időpontját. Erre már jelenleg is több szakaszokon lehetőség van, ezek pontos listája az FCSM honlapján, a következő linken érhető el:

http://www.fcsm.hu/ugyfelszolgalat/ugyintezes/budapest_teljes_koru_csatornazasa/

A terveket kizárólag tervezői jogosultsággal rendelkező - a tervezői névjegyzékben szereplő (http://mmk.hu/kereses/tagok), vízimérnök tervezési (VZ-T), épületgépész-tervezői (G-T), illetve településrendezési víziközmű tervezési (TV-T) - jogosultsággal rendelkező szakember készítheti el. Az elkészült terveket ellenőrzésre és jóváhagyásra be kell nyújtani a csatornahálózat üzemeltetője, az FCSM részére.

Az FCSM megvizsgálja a házi hálózat kiépítésére beadott terveket. Az építésre vonatkozó engedély, azaz a SZOLGÁLTATÓI HOZZÁJÁRULÁS kiadásának előfeltétele, hogy az ingatlan előtt kiépített gerinccsatornát üzembehelyezzék.

Amint sor került az üzembehelyezésre és a benyújtott dokumentáció minden előírásnak megfelel, akkor állítja ki az FCSM az érintett lakosok részére a SZOLGÁLTATÓI HOZZÁJÁRULÁST, illetve postázza az érintett lakosoknak a közszolgáltatási szerződéstervezetét is. Az utcai szennyvízrendszer üzembehelyezése után, a SZOLGÁLTATÓI HOZZÁJÁRULÁS kézhezvételével építhetik ki házi hálózatukat.

Ha a telken belüli munkák elkészültek, akkor a HASZNÁLATBAVÉTELI HOZZÁJÁRULÁS-KÉRELEM kitöltésével lehet megkérni az FCSM hozzájárulását a házi csatorna használatbavételéhez. Ennek feltétele, hogy az érintett ingatlantulajdonos aláírja a KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉST, amelyet a kérelem beadásáig el kell küldenie az FCSM részére.

Ne használjuk engedély nélkül az új csatornát!

A megépült szennyvízelvezető hálózatra legkorábban akkor lehet csatlakozni, azaz a kiépített házi hálózatunkat akkor lehet használni, ha a megépült csatornaszakaszok üzembe helyezése megtörtént. Az illegális rákötések akadályozzák a kivitelezést, hiszen az elkészült csatornaszakaszokból a munkaterületre folyhat a szennyvíz. A pangó szennyvíz nemcsak erős szakhatást, de a kórokozók terjedésével, akár közegészségügyi károkat idézhet elő. A még nem működő rendszerből a szennyvizet ezért mindenképpen ki kell szippantani, amelynek költsége az érintett ingatlantulajdonosokat terhelheti.

 

A rákötés lépései idővonalon szemléltetve:

Szennyvízcsatornázás

 

A beruházásról további információ és tájékoztatás az alábbi elérhetőségeken áll rendelkezésre:

Projekthonlap: www.bpcsatornazas.hu

Információs e-mail cím: info@bpcsatornazas.hu

Zöld szám: 06-80-205-412