Ugrás a tartalomra

Számon tartják a kommunizmus áldozatait a Cziffra Központban

2016. január 20. szerda
Kiállítás nyílt a kommunizmus idején bebörtönzött, mártírhalált halt katolikus papok és apácák emlékeiből
Számon tartják a kommunizmus áldozatait a Cziffra Központban

A kommunizmus idején bebörtönzött, mártírhalált halt katolikus papok és apácák tárgyi emlékeiből nyílt kiállítás a nagytétényi Cziffra Központban. A Számontartva című tárlatot Prevozné Balogh Irén és a Tikovits ikrek – Ernő és Frigyes – hozta létre Nagytétényben. A vándorkiállítás február 10-ig látható a Cziffra Központban. A kiállításon az önkormányzatot Zugmann Péter alpolgármester képviselte.

Prevozné Balogh Irén könyvet is írt Számontartva címmel, amelyben a szovjet gulágokat megjárt nagybátyjának, Balogh István gönci plébánosnak kívánt emléket állítani. A tábori lelkész megjárta Szibériát, 1951-ben engedték haza, majd két évig raboskodott az ÁVO börtöneiben. Prevozné Balogh Irén a könyv megírásakor ismerte meg a Tikovits testvéreket, akik hasonló sorsú papok és apácák személyes tárgyait gyűjtötték össze.

Prevozné Balogh Irén elmondta: a kutatások során megtalálták többek között a nagybátyja misézőládáját is, amelyet Szibériából hozott haza. A Tikovits testvérekkel közel ötven katolikus pap és apáca bebörtönzésének megrázó emlékét mutatják be az általuk összegyűjtött személyes tárgyak segítségével. (VH)