Ugrás a tartalomra

Szakmai nap óvodapedagógusoknak a Klauzál Házban

2017. november 07. kedd
Az Egyesített Óvoda vezetősége évek óta szervez szakmai napot az óvodapedagógusoknak.
Szakmai nap óvodapedagógusoknak a Klauzál Házban

Az idei rendezvényt - melynek  házigazdája Horváthné Fűkő Zsuzsanna, a XXII. Kerületi Egyesített Óvoda vezetője volt - Németh Zoltán alpolgármester nyitotta meg.

 

Rendkívül hálás feladat óvodapedagógusnak lenni – kezdte beszédét Németh Zoltán alpolgármester, melyet a közelmúltban három tagóvoda meglátogatása alkalmával személyesen is megtapasztalt. Az önkormányzat sokat tesz az intézmények jó állapotáért, jövő évben megújul a Bartók Tagóvoda és tagbölcsőde, valamint a Halacska Református Óvoda is.

A köszöntés után kezdetét vette a szakmai nap, melyen három előadást hallgathattak meg az óvodapedagógusok. Elsőként Budai Gergely tréner segített a hatékony kommunikáció elsajátításában. Az óvodapedagógusok mindennapi, személyes példákon keresztül érthették meg, hogy lehet a legjobban szót érteni a szülőkkel és az óvodásokkal: a kulcs a szeretet és a félelem. A rosszul viselkedő gyermek fél, ami mögött bizonytalanság van. Az óvodapedagógusnak következetesnek kell lennie és a szabályokat be kell tartatni, úgy hogy közben szeretetet sugároz. A gyermek így megnyugszik és biztonságban érzi magát.

A rövid szünet után Dr. Páli Judit egyetemi docens, gyermekklinikus, neuropszichológus ismertette előadását, melynek címe A mozgás szerepe az idegrendszeri funkciók érésében volt. Amikor a gyermek mozogni tanul akkor egyben gondolkodni is, és ha ehhez megfelelő játékok állnak rendelkezésre, akkor speciális készségek raktározódnak el, amik később kreatív elemekké változhatnak a felhasználás során. A játék biológiai és szabályzó funkció. Dr. Páli Judit különböző játékokat is hozott a szakmai napra, melyeket be is mutatott a hallgatóságnak. A nap harmadik előadását Dr. Pálfi Sándor főiskolai tanár tartotta, az ő témája a „Szabad játék, szabadság, szabadosság. Kinek szabad a játék?” címet viselte. A gyerekeket hagyni kell játszani, nem szabad irányítani őket, mert akkor nem fejlődik a kreativitásuk megfelelően. A szabad játék során újabb kihívásokra találnak, melyeket különböző módon oldanak meg. Ezek a variációk, kombinációs megismerése, megtanulása nagy segítség lesz a felnőtt életükben.

A Promontor TV összeállításának megszólalói: Budai Gergely tréner, dr. Páli Judit gyermekklinikus, neuropszichológus, dr. Pálfi Sándor főiskolai tanár.

 

 

 

FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN ::