Ugrás a tartalomra

Sváb Piknik Nagytétényben

2016. augusztus 26. péntek
Első alkalommal rendezte meg a Nagytétényi Polgári Kör a Német Nemzetiségi Önkormányzattal karöltve a Nagytétényi Sváb Pikniket
Sváb Piknik Nagytétényben

A Sváb Emlékhely előtt sorra megterített aszalok várták az érdeklődőket. A nagytétényi svábok 69 évvel ezelőtti kitelepítésének emlékére tartott rendezvényen részt vett Karsay Ferenc polgármester és Szabolcs Attila országgyűlési képviselő is. Amíg az emlékezők sorra érkeztek a Südofen Blaskapelle Zenekar játszott hagyományos sváb dallamokat, közben pedig finom házi süteményeket és gulyáslevest kóstolhatott a nagyrészt tétényiekből álló közönség. A vacsora után kezdetét vette az ünnepség, melyen elsőként Lászlóné Varga Éva a Nagytétényi Polgári Kör elnöke mondott beszédet.

Megköszönte Kiss Tibor helyi vállalkozónak, hogy ismét egy köztéri ledlámpát ajánlott fel az emlékhely még jobb megvilágítására és a jövőbeli tervekről is szólt. A szeptembertől már Hugonnai Vilma Általános és Német Nemzetiségi Iskola nevet viselő kéttannyelvű intézmény három növendéke is fellépett az esten, ezt követően pedig Karsay Ferenc polgármester kapott szót, aki az otthon fontosságát hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, településünk sváb ősei az otthonaikat veszítették el 69 évvel ezelőtt, nekünk megadatik, hogy otthon legyünk a hazánkban és a legfontosabb feladatunk, hogy ezt az örökséget hiánytalanul adjuk tovább gyermekeinknek. Sajnos aktualitása van ennek a témának - tette hozzá - , hiszen mindannyiunk kötelessége az otthonunkat, a hazánkat megvédeni a történelem viharában, mondta a polgármester. Szirtes Edit, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenből tudunk tanulni. Mint mondta, egy eszköz van, amivel meg lehet állítani a sok fájdalmat, az az összefogás és a szeretet. Az ünnepség végén mindenki elhelyezte a megemlékezés koszorúit.