Ugrás a tartalomra

Sikeres fesztivál, 28. alkalommal, az eső ellenére is

2017. szeptember 11. hétfő
Az előző évekhez hasonlóan a történelmi egyházak képviselőinek és a borlovagrendek részvételével nyitották meg a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált. Az eseményt Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszony nyitotta meg. Kihirdették a borverseny eredményét is.
Sikeres fesztivál, 28. alkalommal, az eső ellenére is

A fesztivál 0. napja, pénteken képzőművészeti kiállításmegnyitókkal kezdődött. Az esti ünnepi Dohnányi-koncerten Karsay Ferenc polgármester személyesen is üdvözölhette a közismert Szomszédok teleregény Janka nénijét, a sokak által szeretett és tisztelt Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művészt, Pásztor Erzsi színművésznőt. Megköszönte, hogy Nemcsák Károly kollégájával együtt, segítette idei rendezvényünk népszerűsítését. A borfesztivál Facebook-oldalán látható videóban így buzdított a részvételre: „Lehet, hogy Vágásiék elmennek halászlevet főzni, de én Budafokra megyek a Borfesztiválra! Jöjjenek velem! Igyunk egy picurkát! Egészség!” Bizton állítható, hogy felrobbantotta a netet ez a video, Facebook-oldalunk egyik legnézettebb tartalma lett – tette hozzá a polgármester.

 

Nem tudom eléggé megköszönni a Budafoki Pezsgő és Borfesztivál legfontosabb szereplőinek a borászoknak, és különösen a Trianon határon túl dolgozó Kárpát-medencei borászoknak a jelenlétet, hiszen nagy áldozatot hoznak személyes megjelenésükkel, mivel mindenhol elkezdődött a szüret, ilyenkor egyikük sem hagyja szívesen másokra a szőlőjét – mondta Karsay Ferenc.

 

Szeptember 2-án 10 órakor a fesztivál idejére Pezsgő térré átkeresztelt Savoya téren megszólaltak a budafoki harangok – ezzel kezdetét vette a kétnapos fesztivál nyitóceremóniája. Az ünnepség házigazdája Garbóci László helytörténész volt, aki a Borlovagrendek képviseletében köszöntötte a résztvevőket.

 

Karsay Ferenc ünnepi köszöntőjében elmondta: nem is gondolnánk, hogy évezredek hagyománya sűrűsödik össze ebben a két napban, illetve, hogy a borkészítés kezdete nem a bronzkorhoz köthető, mint korábban gondoltuk, hanem hatezer éves. Az emberiség kultúrájának szerves része. Ezt érzékeltetik Bor- és Pezsgőfesztiválunk programjai is, ahol a zene és a képzőművészet is legalább akkora szerepet kap, mint a bor. Karsay Ferenc hangsúlyozta, kisvárosi fesztiválunk először Dél-Budát legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát, most már Közép-Európát készül meghódítani: hiszen elfogadta meghívásunkat Bonn, Mezőkaszony és Barót testvérvárosunk delegációja. Az utóbbi város képviselői közt volt egyébként a székelyföldi folk-rock zenekar is, a TransylMania. Újra fesztiválunk résztvevői között köszönthetjük a Kárpát-medence borászait is. Amikor megcsodáljuk a borrendek felvonulását, élvezzük a helyi és a vendégborászok kiváló nedűit, amikor hagyjuk magunkat sodródni egyik élménytől a másikig, idézzük fel gondolatban elődeinket, akiknek hagyományaink fennmaradását köszönhetjük – mondta köszöntőjében a polgármester.

 

Ezt követően felkérte Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester helyettest, nyissa meg a fesztivált, aki a szervezőket, az önkormányzatot méltatta, mondván, nem könnyű ilyen méretű rendezvényt évről évre egyre magasabb színvonalon megrendezni. A budafokiak joggal büszkék erre a több évtizedes hagyománnyal rendelkező eseményre. Mind az ismertség, és mind az elismertség azt mondatja velem, hogy ez egész Budapest számára rendkívül jelentős kulturális és gasztronómiai eseménye a budapesti kulturális életnek – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester helyettes. Budafok képes a minőségű borait, borkultúráját láttatni, megmutatni is, tudatos és sikeres a kerületi márkaépítés, ami szervesen illik bele a Budapesti brandbe, viszi a jóhírét nem csak a kerületnek, hanem az egész országnak. Köszönet érte! – zárta ünnepi beszédét a főpolgármester helyettes.

 

A jó bor az öreget is megfiatalítja, a rossz pedig a fiatalt is megöregíti – kezdte egy latin mondással beszédét Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke. Nem babra megy tehát a játék, ezért is van komoly jelentősége a pezsgő- és borfesztiválunk megszervezésének is – tette hozzá. Köszönet jár az önkormányzatnak az elmúlt 28 évért, hogy ilyen sikeressé tudták tenni ezt a helyi márkát – mondta Németh Zsolt. Itt vannak a határon túli magyar borászok is, nem véletlen ez, hogy ők jelzi a bizalmukat Budafok és az anyaország iránt.

 

Az eseményen kihirdették a Borverseny eredményét is. Földesi Gyula, a Soós István Borászati Szakképző Iskola igazgatója gratulált a díjazottaknak.

 

Az idei kerületi borverseny eredménye:

 

Budafok város fehér bora 2017

Törley Pezsgőpincészet Kft – Etyek-Budai Irsai Olivér 2016

 

Budafok város vörös bora 2017

Lics pincészet Kft – Pákozdi Merlot 2013

 

Budafok város pezsgője 2017

Törley Pezsgőpincészet Kft – Chardonnay Brut 2013

 

A hivatalos nyitóünnepség végén a már hagyományosnak mondható szüreti felvonulás vette kezdetét a Budafoki Fúvósegylet, a Borlovagrendek, a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola néptáncosai, a Szupernovák Mazsorett-csoport, a Reneszánsz Hölgyek és Római Légiósok közreműködésével. A Záborszky pince udvarára érkezve Szabolcs Attila emelte poharát és mondott köszöntőt.

 

“Nem látom az arcod, a víztükörben magam állok…” – énekelte szombat este Özönvíz című számában a bőrigázott közönségének a színültig telt Pezsgő téren Pápai Joci. “Víztükörből látni az arcod, soha nem felejtem el a hangod…”- zúgott a refrén a szakadó esőben nem sokkal később a teltházas Borudvarban a Mary Popkids koncertjén.

 

“A budafok-tétényieket dicséri, hogy minden helyszínről, minden téren elmondható: a fesztiválozó közönség állta a sarat, az égi áldás kihívásaival szemben a helytállást a választotta. Köszönöm mindenkinek, szervezőknek, fellépőknek, közreműködőknek a rengeteg munkát és fáradtságot és az egész kerület lakosságának, hogy elfogadja és befogadja ezt a Budafok-Tétény jövője szempontjából nagyon fontos rendezvényt! Köszönöm a türelmüket!” – összegzett a fesztivált követően, hétfőn a budafokiborfesztival.hu-n Karsay Ferenc polgármester.

 

Az idei szőlőtermést Hokker Zsolt evangélikus lelkész, Nagy Péter református lelkész és Sárhegyi Zoltán plébános áldotta meg.

 

Részletek: http://budafokiborfesztival.hu/hirek/

 

A Promontor TV összeállítása: