Ugrás a tartalomra

Segítsünk a kis Viktórián!

2021. szeptember 02. csütörtök
Jótékonysági akciót indított az Ipartestület és a Spiller Cukrászda
Segítsünk a kis Viktórián!

Márkus-Schütt Viktória gyönyörű családba született hét éve, amelynek a vírushelyzet tovább nehezítette az eddig is nehéz sorsát. A koraszülött Viktóriának Indiában van lehetősége speciális kezelésre járni. A kezelések drágák és a források elapadtak. Most kupakgyűjtéssel segíthetnek a budafokiak Viktóriának. Egy megindító összefogás igaz története.

Márkus-Schütt Viktória 2014. július 8-án született veszélyeztetett ikerterhességet követően, a 26. hétre. A neonatológiai vizsgálatok megállapították, hogy még az anyaméhben vagy a szülés közben agyvérzés lépett fel, ami igen nagy agyterületet érintett a koraszülött csecsemőnél. Az agyvérzés súlyos következményekkel járt, és még járhat a jövőben: így különösen szervi kifejletlenségek, látás-hallás és beszédkészség-problémák, fejletlen izmok, mozgásszervi rendellenességek, egyéb idegrendszeri betegségek léphetnek fel a most már hétéves kislánynál. A fenti egészségügyi problémák kezelése rendkívül idő- és költségigényes, egy részük csak külföldön – Viktória esetében Indiában – végezhető el. A Márkus-Schütt Viktória Gyógyulását Segítő Alapítvány célja a fenti kezelések anyagi alapjainak megteremtése, a kezelések finanszírozásának biztosítása.

Ennek érdekében indított akciót augusztus 14-én, szombaton a Budafok-Tétény Általános Ipartestület, a Budafoki Angyalok és a Spiller Cukrászda, amelynek nyitóeseményét a fenti szombaton tartották a cukrászda teraszán, a Városház téren. A közösen szervezett kupakgyűjtési akcióból befolyó összeget Márkus-Schütt Viktória részére ajánlják fel. A Spiller Cukrászda előtt elhelyezett kupakgyűjtőhöz ellátogatott Viktória és családja, ahol Jurás Lászlóval, az Ipartestület elnökével is találkoztak.

„Ipartestületünk régóta gondolkozott azon, hogyan tudnánk segíteni a környezetünket – mondta Jurás László a Városházi Híradónak. – A kupakgyűjtés népszerű országos akció, eszünkbe jutott, miért ne rendezhetnénk mi is ilyesmit. Összefogtunk a Budafoki Angyalokkal és a Spiller Cukrászdával, és elhatároztuk, hogy Márkus-Schütt Viktória megsegítésére fordítjuk az összegyűlő összeget. A cukrászda nagy örömmel és lendülettel állt az akciónk mögé, azonnal beadtak 50 ezer forintot, és a helyszínt is biztosítják az adakozáshoz.”

Az ipartestületi elnök elmondta, mennyire megható és meghatározó élmény volt számára a találkozás a négygyermekes Márkus-Schütt családdal.

„Megindító volt belenézni Viktória csillogó szemébe, teljesen egyértelmű volt, hogy bár a kommunikáció nehézkes a kislánnyal, mindent megért abból, ami körülötte történik. Folyamatosan megy a kezelés, amelynek hatalmasak a költségei. Átlagos anyagi helyzetű családról van szó, de egy ilyen, gyakorlatilag vég nélküli kezeléssorozat egy tehetős famíliát is a padlóra küldene, ezért tartjuk fontosnak, hogy támogassuk őket. A kislány oxigénhiányos állapotban született, de a készségei fejleszthetők, adott a lehetőség arra, hogy minőségibb életet élhessen! Már eddig is óriási fejlődésen ment keresztül, Indiában filmeket is forgattak róluk, nagy terjedelemben foglalkozik Viktória sorsával az ottani média.”

Jurás László még most is meghatottan emlékezik a múlt szombati összejövetelre.

„Szombaton volt a bemutatkozás, az ismerkedés. Délután háromtól este fél hétig ott ültek velünk a cukrászda teraszán, nagyon szerethető családról beszélünk. Négy gyerekük van, szerethető, vallásos család. Elfogadják ezt a nehezen elfogadható helyzetet, amellyel élniük kell.”

A helyzet nehezen elfogadható, de talán az összefogás segít a családnak abban, hogy elviselhetőbb legyen.

(Ch. Gáll András)

Segítsünk a kis Viktórián!