Ugrás a tartalomra

Segítségnyújtás felsőfokon

2020. július 20. hétfő
Fertőtlenítőszereket és maszkokat juttatott el a rászorultakhoz az Ökumenikus Segélyszervezet
Segítségnyújtás felsőfokon

Évről évre erősödik az Ökumenikus Segélyszervezet és Budafok-Tétény önkormányzatának kapcsolata. A szervezet fontosnak tartja, hogy ahol jelen van, ott a helyi közösség életének részese legyen, így a Kossuth Lajos utcában lévő országos központ is az önkormányzat stratégiai partnere. A veszélyhelyzetben a karitatív szervezet a beérkezett adományokból fertőtlenítőszereket és maszkokat juttatott el a kerületi rászorultakhoz, és egy-két éve a helyi kulturális programokban is részt vesz, ahogy július 4-én egy jótékonysági esemény megrendezésével is tette.

Gáncs Kristóf kommunikációs igazgatóval támogatói tevékenységükről és a nyári táboroztatásról beszélgettünk. 

– A segélyszervezet adományokat fogad, amelyeket azután továbboszt a rászorultaknak. Minek alapján döntik el, ki kaphat segítséget?

– Amikor krízishelyzet alakul ki, akkor nagyon fontos, hogy átgondolt stratégia mentén nyújtsunk segítséget. Több az adomány, de több a kérés is. Ezek koordinálását végzi a budafoki országos központ, ahogy innen irányítjuk a szakmai munkát, a pénzügyi hátteret, a hazai és nemzetközi irodák működését, az adománygyűjtést és az önkéntességet is. A segítségnyújtásban a járvány időszakában is elsőbbséget élveztek a saját intézményeinkben, a családok átmeneti otthonaiban, hajléktalanokat segítő központokban és a Biztos kezdet gyermekházainkban élők. Utána sokfelé ment a segítség: idősotthonokba, kórházakhoz és ide, Budafokra is. 

– Milyen nehézségekkel találták szemben magukat?

– A karantén ideje alatt az élelmiszertől kezdve a gyerekek tanulásához szükséges digitális eszközökig bezárólag mindennel el kellett látnunk az átmeneti otthonaink lakóit, és ezenkívül naponta 150-200-zal többen kértek segítséget, mint máskor. Ugyan nőtt a támogatási kedv, de nem olyan mértékben, mint például egy árvíz esetében, ahol „csak” egy konkrét régiót kell megsegíteni, hiszen a járvány tekintetében mindenki érintett volt. 

– Nyáron mi az elsődleges feladatuk?

– Idén különösen fontosak a táborok. Sok családban hiányoztak az oktatáshoz szükséges digitális eszközök, illetve a használatukhoz szükséges ismeretek. Ahhoz, hogy az iskolások behozhassák a lemaradásukat, olyan összetett, több hónapos szakmai programot dolgoztunk ki, amellyel hatszáz gyereknek tudunk segíteni, és ennek első lépései a nyári táborok. Az E.ON Hungária csoport 50 millió forintos támogatást nyújt a szervezet felzárkóztató programjához, amely júliusban indul egyhetes turnusokban.

(Tamás Angéla)

(Az Ökumenikus Segélyszervezet 1353-as adományvonalának felhívásával 250 forintot adományoz a telefonáló a jó cél érdekében, a www.segelyszervezet.hu oldalon pedig tetszőleges összeget lehet felajánlani – a szerk.)

Segítségnyújtás felsőfokon