Ugrás a tartalomra

Segítség az időseknek, rászorulóknak

2020. április 04. szombat
A Szociális Szolgálat is bevásárol, kiváltja a gyógyszert és feladja a csekkeket
Segítség az időseknek, rászorulóknak

A kormány döntése alapján 2020. március 28-tól április 11-ig kijárási korlátozást vezettek be egész Magyarország területén, ezzel is lassítva a koronavírus-járvány gyors terjedését. A legveszélyeztetettebb korosztály, a 65 év feletti idősek védelme érdekében szigorúbb korlátozások léptek életbe. Az élelmiszerüzletbe, drogériába, piacra vagy gyógyszertárba a 65 év felettiek csak 9–12 óra között mehetnek, ezzel is csökkentve az érintkezést a fiatalabb generációval.

Budafok-Tétény önkormányzata mindent megtesz, hogy az idősek és a rászorulók számára minél több segítséget nyújtson. Ha a szépkorú rokonai, ismerősei vagy szomszédja nem tud segíteni, akkor a kerületi Szociális Szolgálat dolgozói elmennek bevásárolni, gyógyszert kiváltani vagy csekket feladni. A Szociális Szolgálatnak a következő telefonszámokon lehet jelezni a felmerülő igényeket: +36-1/226-0179, +36-20/227-4917, e-mail: 70ellatas@bp22.hu
A munkatársak kizárólag telefonos egyeztetést követően, önkormányzati azonosító igazolvánnyal keresik fel az igénylőket. Számos kerületi vállalkozó, bolttulajdonos tett eleget az önkormányzat kérésének, miszerint a szociális ágazatban dolgozók munkáját azzal segítik, hogy vásárláskor soron kívül kiszolgálják őket, ezzel is gyorsítva a napról napra egyre növekedő igényeket.

„A legfrissebb adatok alapján jelenleg 20 személy van hatósági karanténban otthonában, 1 főről van információnk, aki megbetegedett és kórházi kezelés alatt áll. Mintegy 60 szociális dolgozó jár naponta segíteni a kerületi rászorulókhoz, akiknek a munkája elengedhetetlen most. Köszönöm nekik, hogy helytállnak az embert próbáló helyzetben” – mondta Karsay Ferenc polgármester legutóbbi tájékoztatójában. Az elmúlt napokban szociális ellátásra mintegy 120 új igény érkezett a vírus kapcsán. A rászorulók étkeztetése kiszállítással történik, mindenki házhoz kapja az ebédet. A növekvő igényeket átszervezéssel oldják meg a szakemberek. Budafok-Tétény önkormányzata mind az egészségügyi dolgozókat, mind a Szociális Szolgálat munkatársait ellátta megfelelő védőfelszereléssel, az utánpótlás folyamatos. „Fontos hangsúlyozni, hogy bár önkormányzatunk és az operatív törzs igyekszik mindenben segíteni az itt élőket, intézkedéseivel és folyamatos tájékoztatással harcol a járvány lelassítása érdekében, ez csak összefogással és együttműködéssel sikerülhet. Most mindenki egyéni felelősségvállalása és szabálykövető magatartása kell ahhoz, hogy kerületünkben ne legyen tömeges a megbetegedések száma” – mondta Karsay Ferenc polgármester.

A Lépcsős utcai adományosztó pontunkon is új szabályokat vezettek be. Egyszerre csak egy rászoruló tartózkodhat a helyiségben, és most csak ruhák, játékok, könyvek és háztartási eszközök közül válogathatnak. Az élelmiszer-adományok kiosztása a rászorultak részére továbbra is zökkenőmentes, mindenkinek házhoz viszik, hogy ezzel is csökkentsék a vírus terjedésének esélyét. A megfelelő járványügyi előírásokat a kiszállítás során mindig betartják a dolgozók. Ezzel kapcsolatosan bővebb felvilágosítást a Családsegítő Szolgálat munkatársai tudnak adni a 06-20/491-2022, 06-20/296-3268, 06-20/293-5586-os telefonszámokon. A Szociális Szolgálat munkatársai megfeszített munkát végeznek, hogy a kerületi rászoruló időseket ellássák és segítséget nyújtsanak számukra a hétköznapi életben. „A legfontosabb most, hogy egymásnak segítsünk. A legtöbbet akkor segít mindenki, ha segít idős családtagjainak és ismerőseinek, szomszédjainak a vásárlásban, ügyintézésben. Azok, akik szeretnének jelentkezi önkéntesnek arra a reményeink szerint el nem következő helyzetre, ha valóban nem tudnánk munkatársakkal ellátni a feladatainkat, feliratkozhatnak az www.onkentes22.hu-n” – mondta Karsay Ferenc polgármester, aki már jelentkezett is segítőnek.

(Viszkocsil Dóra)