Ugrás a tartalomra

Rendszeresen frissülő információk a koronavírus miatt bevezetett intézkedésekről

2020. április 09. csütörtök
Az új koronavírus terjedése miatt bevezetett veszélyhelyzet életünk minden területére hatással van. Az alábbiakban a kerületre vonatkozó, jelenleg is érvényben lévő intézkedéseket találja.
Rendszeresen frissülő információk a koronavírus miatt bevezetett intézkedésekről

Rendszeresen frissülő információk a koronavírus miatt bevezetett intézkedésekrőlMit tehetünk mi?

  • Maradjunk otthon! Mivel minden személyes érintkezés egyfajta veszélyforrást jelenthet, ezért törekedjünk azok csökkentésére
  • Ha mégis halaszthatatlan dolgunk van, kerüljük a tömegközlekedést
  • Gyakran és alaposan mossunk kezet bő meleg vízzel és szappannal
  • Ne nyúljunk az arcunkhoz
  • Tartsuk tisztán az otthonunkat, a gyakran érintett felületeket naponta töröljük át
  • Szellőztessünk a szokottnál gyakrabban
  • Ha köhögünk vagy tüsszentünk, használjunk papírzsebkendőt, amelyet ezután azonnal dobjunk ki

 

  • Idősek ellátása

Önkormányzatunk a kormány döntésével összhangban arra kér minden idős budafok-tétényit, maradjon otthon, hogy csökkentse a megfertőződés veszélyét. Ha nincs az ellátáshoz rokoni, ismerősi támasz, az otthonukban maradó időseknek csekkfeladásban, élelmiszerek beszerzésében, gyógyszerek kiváltásában segít az Önkormányzat. A polgármester a kerületi üzlettulajdonosok együttműködését is kérte, hogy soron kívüli kiszolgálással segítsék a szociális segítőket, akik az időseket látják el.

Ellátási igényüket a Maradj Otthon! Segélyszolgálatnál jelezhetik az alábbi elérhetőségeken:

Telefonszám:

0-24 órában:   +36 1 226-0559

munkaidőben: +36 1 226-0179; +36 20-227-4917

E-mail cím:  segitunk@klauzalhaz.hu

Kérünk mindenkit, hogy legyenek különös figyelemmel a környezetükben élő idősekre, s lehetőségeik szerint segítsék őket.

 

  • Önkéntesség, adományozás

Budafok-Tétény Önkormányzata alapfeladataként gondoskodik a kerületi rászorulók ellátásáról. A Szociális Szolgálat munkatársai segítenek mindazoknak, akik nem képesek megoldani bevásárlásukat, étkezésüket vagy ügyeik intézését. Jelenleg képesek a jelentkezők ellátására, de arra az esetre, ha hirtelen növekedne az igény, lehetőség van önkéntes tartalékos segítőként regisztrálni az onkentes22.hu oldalon.

Az önkormányzat várja olyan adományozók felajánlását is, akik otthon készült maszkokkal tudnak hozzájárulni a koronavírus-járvány elleni védekezéshez. Ezeket fertőtlenítés és higiénikus csomagolás után juttatják el azon kerületiek számára, akiknek nehézséget jelent a maszkok beszerzése. A felajánlók az 70ellatas@bp22.hu e-mail címen tudnak jelentkezni. A jelentkezéshez szükséges az adományozó neve, e-mail címe és telefonszáma, a felajánlott maszkok darabszáma, valamint a cím, ahol az önkormányzat átveheti azokat. 

Budafok-Tétény Önkormányzata adománygyűjtő számlát nyitott, melyre olyan felajánlóktól számít segítségre, akiknek módjukban áll anyagilag támogatni a koronavírus elleni védekezést. Ha teheti, segítsen Ön is! Budafok-Tétény adománygyűjtő számla: OTP Bank 11784009-15522001-10040007 Közleményrovatba kérjük, azt írják: koronavírus

Budafok-Tétény Önkormányzata köszöni a felajánlásokat és a segítséget!

  • Polgármesteri Hivatal

Határozatlan ideig szünetel az ügyfélfogadás. A hivatalt a 06-1-229-2611-es központi telefonszámon vagy az onkormanyzat@bp22.hu e-mail címen érik el. Az egyes szakirodák elérhetőségei az alábbi honlapon érhetők el: https://www.budafokteteny.hu/ugyintezes/szakirodak

Közterületi hibákat a Budafok-Tétény mobilapplikáción keresztül is bejelenthetnek.

  • Szociális Ellátási Csoport

A személyes ügyfélfogadás szünetel, halaszthatatlan ügyben a +36 1 424-0032-es vagy  +36 1 424-0033-as telefonszámon lehet intézni a krízissegélyezést, köztemetést.

  • Bölcsődék, óvodák, iskolák

A korlátozások feloldásával előzetes igényfelmérés alapján valamennyi óvodában és bölcsődében bővített ügyeleti rend fog működni várhatóan május 25-től. Az ügyeleti rendszerű működésre előírt, maximum 5 fős gyermekcsoportok vannak engedélyezve. 

Az ügyelet biztosításához szükséges írásban:

·         a szülő nyilatkozata arról, hogy gyermeke nem szenved fertőző betegségben

·         munkáltatói igazolás arról, hogy a szülők munkavégzése személyes jelenlétet igényel, azt nem távmunkában végzik.

 

  • Védőnői Szolgálat

Családlátogatást kizárólag az újszülötteknél végeznek a védőnők.  Az egészséges tanácsadásokon csak az újonnan jelentkező, vagy halaszthatatlan ellátást igénylők fogadása történik. Telefonon, emailben a védőnők elérhetők, így azok a kérdések, amik személyes jelenlétet nem igényelnek, megválaszolhatók. A szülői kérdőívek kapcsán keressék telefonon védőnőjüket. a Védőnői Szolgálat központi telefonszáma: +36 1 203-4571

Az oltások szigorított tanácsadási rend mellett működnek. Az anyatej kiszállítása folyamatos, de a tej átvétele és kiadása az épület bejáratában történik.  

  • Káldor Adolf Szakrendelő

Fokozatosan újraindulnak a járóbeteg szakrendelések. Fontos, hogy a Káldor Adolf Szakrendelő felkeresése előtt mindenképpen vegyék fel telefonon a kapcsolatot az adott szakrendeléssel, elkerülve ezzel a felesleges utazást és várakozást.
A pontos rendelési időkről és az egyes szakrendelések elérhetőségéről a szakrendelő honlapján találhatnak részletes információt (www.egeszseg22.hu).

A Szakrendelőbe történő megérkezéskor triage vizsgálat keretében megtörténik egy járványügyi kérdőív felvétele és a testhőmérséklet ellenőrzése. A szakrendelések kizárólag orr-szájmaszk viselése esetén vehetők igénybe, amennyiben ezzel nem rendelkeznek, úgy a szűrőponton látják el Önöket maszkkal, melynek viselése a Rendelőintézetben történő tartózkodás ideje alatt kötelező! Kérjük, hogy betegtársaiktól a 1,5 méteres távolságot tartsák meg!

A szakorvosi javaslatok határozatlan időre érvényesek, a táppénzes igazolások megújítása nem szükséges.

További információ: http://egeszseg22.hu/

  • Fogorvosi alapellátás 

Kizárólag sürgősségi esetet látnak el, őket 8-16 óra között fogadják.

  • Háziorvosok, gyermekorvosok

Az egészségügyi ellátás fenntarthatósága és a helyes betegirányítás érdekében kérjük a lakosságot, hogy előbb hívják fel háziorvosukat, gyermekorvosukat, mielőtt a rendelőbe mennének.

  • Művelődési és közösségi házak

Március 17-től minden rendezvényt, így a 100 főnél kisebb létszámúakat is szüneteltetik. A Klauzál Házban az elmaradó előadásokat új időpontban tartják meg, amelyre érvényesek lesznek az eredeti időpontra megváltott jegyek. A Klauzál Ház programjainak egy része online elérhető a www.klauzalhaz.hu oldalon.

  • Hajós Alfréd Tanuszoda, sportegyesületek

A Hajós Alfréd Tanuszoda, valamint valamennyi önkormányzati tulajdonú sportlétesítmény bezárt.

  • Játszóterek

Május 18-tól megnyíltak a kerületi játszóterek, fitnesz-és kondiparkok.

  • Üzletek, éttermek

Május 18-tól valamennyi üzlet kinyithat a megszokott nyitvatartás szerint. A korlátozások feloldásával a vendéglátóhelyek újra forgadhatják teraszaikon a látogatókat, ezért támogatásukra a veszélyhelyzet végéig az önkormányzat elengedi az ezek után fizetendő közterülethasználati díjat.

  • Budafoki Szomszédok Piaca

Május 21-től a Budafoki Szomszédok Piacának nyitvatartása az alábbiak szerint alakul:

Hétfőtől péntekig: 6-18 óra

Szombaton: 6-14 óra

Vasárnapi nyitás 2020. június 7-től várható

Április 24-től visszavonásig 65 év feletti vásárlók kizárólag az alábbi idősávban vásárolhatnak a piacon: hétköznap 10-12 óra, szombaton 11-12 óra között. 65 év alatti vásárlók ezekben az idősávokban nem tartózkodhatnak a piac területén.

Az eladótérrel rendelkező üzletekben annyi vevő tartózkodhat, ahány kiszolgáló hely van. Az üzlet előtt sorban állóknak minimum 1 méter távolságot kell tartaniuk egymástól.

A zöldséges üzletekben a bemutató árut fóliával takarják le az eladók, és lehetőség szerint ők adják ki az árut.

Az eladók kötelesek gumikesztyűt és maszkot viselni.

Fontos, hogy a büfében fogyasztók is tartsanak megfelelő távolságot egymástól.

  • Civil szervezetek

A kerületi civil szervezetek lemondták programjaikat.

Rendszeresen frissülő információk a koronavírus miatt bevezetett intézkedésekről