Ugrás a tartalomra

Pohárcsilingelés és pezsgő jókedv Budafokon

2018. szeptember 05. szerda
Idén is felpezsdült Budafok belvárosa az ősz első hétvégéjén, szeptember 1-2-án ugyanis már 29. alkalommal várta a kulturált szórakozásra vágyókat Budapest legautentikusabb borfesztiválja, ahol nemcsak finom nedűket kóstolhattak a résztvevők, de a kulturális programok mellett a pincészetek világába is betekinthettek.
Pohárcsilingelés és pezsgő jókedv Budafokon

A Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál évről évre nagy fejlődésen megy keresztül, így mára Dél-Buda legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát, ahová ebben az évben is több tízezer ember látogatott ki. Az autentikus helyszín, amely alatt összefüggő, több tíz kilométernyi pincerendszer kígyózik, ez alkalommal is megfelelő helyet biztosított a barátokkal való koccintásnak. A fesztiválon nemcsak az egyes pincészetek italait kóstolhattuk meg, de betekintést nyerhettünk Budafok föld alatti világába is, ahol megtudhattuk, milyen utat jár be a szőlő, míg bor formájában a poharunkba kerül. A fesztivál ideje alatt fesztiválbusz közlekedett az egyes helyszínek között, ahol a látogatók olyan érdekességeket is megtekinthettek, mint a közel 100 éves Szent István hordó vagy a Borváros, amely borvidékeink jellegzetes pincészeteinek homlokzatát jeleníti meg.

A Fesztivál idén is nagy neveket állított színpadra. A négy nagyszínpadon olyan nevek léptek fel, mint a Random Trip, a Hollywoodoo, Bereczki Zoltán vagy Micheller Myrtill és a Swinguistique, s bár sokan jöttek a The Biebers vagy a Blahalouisiana zenéjét hallgatni, sajnos egy heves zivatar miatt a szervezők az ő koncertjüket lefújni kényszerültek. A fesztivál jó alkalom volt arra, hogy még nem országosan ismert, de nemzetközi színvonalú zenekarokat ismerjünk meg: itt volt a Pincejárat tehetségkutatójának nyertese a The Medley’s, valamint az Acoustic Loops, vagy a Qualitons, akinek a koncertjére két évvel ezelőtt még a Red Hot Chili Peppers is kíváncsi volt, de népzenei és világzenei előadók is váltották egymást a Piactér színpadán.

Pohárcsilingelés és pezsgő jókedv Budafokon

A borok és pezsgők kínálata is bővült: idén már negyven bor- és pezsgőkészítő italait kóstolhattuk meg, akik között a helyi és az országosan ismert pincészetek is képviseltették magukat. Megválasztották Budafok pezsgőjét, valamit vörös és fehér borát is:

Budafok város vörös bora 2018

Lics Pincészet - Pákozdi Cabernet Sauvignon 2016

Budafok város fehér bora 2018

Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola - Olasz rizling 2017

Budafok város pezsgője 2018

Törley Pezsgőpincészet – Hungaria Pinot Blanc Brut Jubileum Edition

 — a díjazott italok egy évig viselhetik a címet.

A fesztivál a visszajelzések alapján kiemelten gyerekbarát, a szervezők pedig most is mindent elkövettek, hogy a család minden tagja jól érezze magát a rendezvényen. A Gyermek liget helyszínét a megújult Szent István tér adta, ahol a Kő Boldizsár által megálmodott mesetéren túl kézműves foglalkozások, bűvész és gyerekkoncertek várták a legkisebbeket.

Pohárcsilingelés és pezsgő jókedv Budafokon

A Bornegyed fő ismérve, hogy kéz a kézben jár a bor és a kultúra — ennek jegyében idén is több kiállítás nyílt meg a fesztivál hétvégéjére, valamint várta a látogatókat az Art Quarter Budapest és az Artér művészeinek köszönhetően Művész utcává alakuló Magdolna utca is, ahol olyan érdekességek voltak láthatók, mint a 3D-s szemüveggel életre kelthető fotók vagy a vízálló bicikli, de helyet kaptak a Budafok-Tétény Ifjú Tehetségei rajzpályázat díjazott alkotásai is.

A 30. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált 2019. szeptember 7-8-án rendezik majd.

www.budafokiborfesztival.hu

Fotók: Farkas Norbert, Földházi Árpád, Kocsis Zoltán