Ugrás a tartalomra

Pincejárat az advent jegyében

2023. december 16. szombat
Ismét útjára indult a Budafoki Pincejárat december első szombatján
Pincejárat az advent jegyében

A Magdolna Udvarban fahéj, narancshéj, gyömbér, szegfűbors és frissen kisült mézeskalács illata lengedezett december 2-án, a Budafoki Pincejárat napján.

A művészeti galéria előterében lévő asztalon csillag, kör és fenyőfa alakú tészták sorakoztak, amelyeket cukormázzal díszítettek az apró kezek. Az asztalt éppen felérő pici gyerektől a tinikorúig rengetegen megfordultak a három órán át tartó Mézeskalács workshopon, Dóczi-Székely Gáborné Ildikó pedig élvezettel mutatta a kiszúrás és díszítés technikáját, a cukormázas zacskó használatát. A textilműves-kézműves tanár örömmel és három órán át tartó lelkesedéssel vezette a kicsinyek és nagyok kezét, miközben a két „kisméretű” sütőben újabb és újabb adag mézeskalács figura sült ki. Ildikó és a gyerekek mellett a szülők közül is többen részt vettek a karácsonyi finomság elkészítésében. A workshop mellett egy könyvbemutatót és két tárlatvezetést is szervezett az ARTÉR Művészeti Egyesület a Pincejárat vendégeinek. Bemutatták Balázs Géza nyelvész könyvét, valamint a Helytörténeti Gyűjteményt, és kurátori tárlatvezetést tartottak az Emlékezet szinonimái című kiállításon.

Eközben a Budafoki Pincejárat egyéb helyszínein is kulturális programok, pinceséták várták a látogatókat.

A Borváros Promontorium Borlovagrendi Pincében az építőiparban felelős pozíciót betöltő Csegezi László volt a vendég, aki a borok iránti szenvedélye miatt saját borok készítésébe is kezdett itt, Budafokon, melyet a mai napig aktívan folytat.

A Közösségi Pincében, a Magdolna Udvarban Kiss Patrik borász válogatását kóstolhatták meg a vendégek a Pincejáraton nyitva tartó borászatoktól. Ugyanitt 19 órától borkóstoló játékot is rendeztek.

A Katona Borházban Ádám István és Oláh Vilmos gitárművész zenélt, a Seybold-Garab Pincében a Karaván Família muzsikált.

A Várszegi Pincészetben a Birta Miki duó játszott.

(VH–T. A.)