Ugrás a tartalomra

Pillanatkép a Vén Emil Galériában

2023. november 26. vasárnap
Kaszás Réka úgy tud korszerű lenni, hogy tiszteli a hagyományt is
Pillanatkép a Vén Emil Galériában

Két hónapig látogatható a Klauzál Házban Kaszás Réka festőművész Pillanatkép című kiállítása, amelyet a Munkácsy Mihály-díjas festőművész, Verebes György nyitott meg november 10-én. – Ez a kiállítás egyfajta összegzés. Kaszás Réka érdeklődésének, késztetésének legtöbb fontos szegmense, mozzanata megjelenik ezeken az alkotásokon. A hihetetlen tudatossággal felépített festői elemek nagyon gazdag és kiérlelt szakmai tudásról árulkodnak – mondta a tárlat megnyitóján Verebes György. – Ezek a tájak, amelyek a művész ecsetvonásai nyomán feltárulnak előttünk, nemcsak a vásznon teremtődtek meg általa, hanem ráébresztenek bennünket arra is, hogy minden mozgásunk, térbeli utazásunk valójában saját kivetítésünk – beszélt többek között az öt részből álló, Egy régen volt utazás emlékképe címet viselő festménysorozatról és a három kép alkotta Pillanatfelvétel című festményekről Verebes.

A Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke kiemelte, hogy a művész egyszerre tiszteleg a festészet nemes hagyománya előtt, és egyszerre hihetetlenül kortárs, mai. Nemcsak technikájában, hanem szemléletében is.

Nagy méretű vásznain egyidejűleg megjelenik a múlt (Rögzített emlékek) és a jelen, a „kontroll cé, kontroll vé.”

Kaszás Réka festőművész számos csoportos és egyéni kiállítást tartott már, festményei megjárták Németországot és Romániát.

Az ARTÉR Művészeti Egyesület tagjaként közel húsz éve a budafok-tétényi művészeti élet egyik mozgatórugója, művésztanár és művészterapeuta. A Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola képzőművészeti tanszakán festészetet tanít, három helyszínen is segít a gyerekeknek abban, hogy gondolataikat ki tudják fejezni a festészet nyelvén. Tanulóival elsajátíttatja a festészet alapjait, „látni tanítja” őket.

A 2024. január 12-ig nyitva tartó kiállítás megnyitóján nemcsak a remek festményekben, de Lipcsei Szilvia csellóművész játékában is gyönyörködhettünk.

(Tamás Angéla)