Ugrás a tartalomra

Parókiát szenteltek Budafokon

2021. június 28. hétfő
Beköltözött Kocsis Tamás, a Dél-budai Görögkatolikus Szervezőlelkészség vezetője
Parókiát szenteltek Budafokon

Május utolsó szombatján felszentelték a görögkatolikus parókiát a Péter-Pál utcában. A közösségi térként is működő egyházi épületbe a helyi görögkatolikusoknak miséző Kocsis Tamás, a Dél-budai Görögkatolikus Szervezőlelkészség vezetője költözött be családjával. A parókiát Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek, metropolita áldotta meg, aki a felszentelés előtt egyházuk egyik erősségeként kiemelte a családok jelentőségét.

Mint mondta, a statisztikák szerint a magyarországi vallások közül a görögkatolikus egyházban van a legtöbb gyerek, amely annak is köszönhető, hogy papjaik többsége családos ember, sok gyerekkel. Ez hat az emberekre, így ők sem félnek sok gyereket vállalni, és ahol vannak családok, ott van jövő is. A metropolita hangsúlyozta: a család, a közösségi összetartozás, a hagyományokhoz való kötődés a hétköznapi életet is átjárja, ezért nem tartja magukat csak templomi keresztényeknek, mégis nagyon fontos, hogy legyen a helyi görögkatolikusoknak Isten háza. Jelenleg a Péter-Pál-kápolnában tartják a szentmiséket, de reméli, hamarosan lesz erejük felépíteni egy saját templomot a környéken.

– Egy újabb olyan állomáshely, egy újabb olyan világítótorony, a kereszténység egyfajta bástyája épült meg és szentelték fel, amellyel keresztény értékeinket tudjuk felmutatni és megőrizni gyermekeink és unokáink számára – mondta Simicskó István az ünnepségen. A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője hozzátette: kellenek olyan találkozási pontok, olyan helyek, templomok, plébániák, parókiák, ahol lehetőséget kapnak az emberek, a családok, hogy megélhessék istenhitüket és közösségi életüket is.
Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere az ünnepi eseményen arra kérte a görögkatolikus híveket, hogy vegyenek részt abban a közös munkában, amit nagyon áldozatkészen végez az összes kerületi egyház, legyen szó oktatásról, szociális munkáról vagy egyéb közösségépítő tevékenységről. Az elöljáró hozzátette: az együttműködést biztosítottnak látja, mert Kocsis Tamás lelkész személyében egy agilis, fiatal, rátermett papot kapott a kerület.

(Tamás Angéla)