Ugrás a tartalomra

Parkfenntartási munkák

2021. január 08. péntek
Január és február folyamán várható az elöregedett cserjeállomány metszéssel történő ifjítása a Bartók Béla-lakótelepen.
Parkfenntartási munkák

A legtöbb cserjét évente szükséges metszeni a túlburjánzás, illetve annak megelőzésére, hogy a fásodott részeken a kelleténél vastagabb, haszontalan ágakat fejlesszen.

Metszés nélkül a díszcserjék is hamar elöregednek, felkopaszodnak és egyre kevesebb virágot hoznak. A rendszeres metszéssel segítik az optimális virághozam beállítását és fenntartását, az optimális növekedést, fejlődést, a fajra jellemző méret és forma megtartását, valamint a beteg, sérült és túl sűrű hajtások eltávolításával az egészség megőrzését.

Az erős, nagyfokú visszametszés, azaz ifjítás során a cserjét a talaj szintje felett kell visszavágni, ezzel elősegítve a teljes megújulását. Ez elsőre drasztikusnak tűnhet, ám az erős visszametszés előnye, hogy így a cserje viszonylag rövid időn belül képes teljesen megfiatalodni.

A téli, fagymentes időszakban, elsősorban január-februárban ajánlott a cserjék metszési munkáinak elvégzése, így az önkormányzat erre az időszakra tervezi a munkálatokat. Az időjárás függvényében, januárban kezdődhetnek a metszési munkák a Bartók Béla-lakótelepen.

Parkfenntartási munkák

Illusztráció: pixabay