Ugrás a tartalomra

Önfenntartó családok a kertbarát körben

2015. október 02. péntek
A Budafoki Kertbarát Kör minden ősszel kiállítja a tagok által termelt zöldségeket és gyümölcsöket
Önfenntartó családok a kertbarát körben

A WHO ajánlása szerint napi 40 dkg zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani, amit a magyarok teljesítenek is. – Nekünk, hobbikertészeknek az a törekvésünk, hogy profi terményeket állítsunk elő, amiben egymástól és a hozzánk érkező előadóktól kapunk segítséget – mondta Feigenbaum Béla, a kör egyik tagja.
 
A Budafoki Kertbarát Kör minden érdeklődő számára nyitott rendezvényére nemcsak profi kertészek érkeztek, hanem kiskerttulajdonosok is, akik gyakorlati kérdéseket tettek fel a húsz kiállító kertbarátnak. Voltak olyanok, akik az általuk nem ismert növények iránt érdeklődtek, de olyanok is, akik kóstolással győződtek meg arról, hogy a vegyszermentes növényeknek sokkal finomabb ízük van amellett, hogy egészségesebbek is.

A terménybemutatót Karsay Ferenc polgármester nyitotta meg. – Amikor idejövök, mindig megfog ez a baráti és családias hangulat – kezdte köszöntőjét a kerület vezetője. Hozzátette: a kiskerttulajdonosok mindig adni szeretnének: tudást vagy terményt, most viszont ő szeretne adni minden kiállítónak egy-egy üveg bort, amelyek címkéjén egy ősi székely áldás olvasható. A Klauzál Ház kamaratermében színes termények díszítették az asztalokat: az élénk színű zöldségek, gyümölcsök között lekvárok, fűszernövények mellett jégszoborral, egészséges süteményekkel és különleges terményekkel is találkozhattak a látogatók. Kurucz Károlyné három asztalt rakott tele friss terménnyel. A családi kertészkedésük mára már önfenntartóvá nőtte ki magát. Három család termeli meg magának a zöldségeket, gyümölcsöket a Nógrádban található egyholdas területen. A palántákat Budatétényben nevelgeti az idősebb generáció. A fiatalok rendszeresen járnak le a földre és gondozzák a terményeket és az állatokat. – Az idei termésben vannak hiányosságok. Nógrádban nem volt vihar és jégeső, de a legtermékenyebb időszakban nem volt eső. Augusztusban viszont sok volt, ezért a termények utolérték magukat – mondta el Kurucz Károlyné.

Az eseményen idén is – mint minden évben – részt vett Szabolcs Attila országgyűlési képviselő. (Viszkocsil Dóra)

(VH)